Home > En daar verscheen de N.116 Nostalgie weer uit het water in Koksijde met flink wat averij

En daar verscheen de N.116 Nostalgie weer uit het water in Koksijde met flink wat averij

Geschreven op 17 oktober 2023 om 17:51 door Mario De Wilde

De N.116 Nostalgie, het houten garnaalvissersschip dat eigendom is van de gemeente Koksijde, zonk op gisterochtend 16 oktober aan de vismijn in Nieuwpoort. Omdat het hoogwater werd, mislukten de eerste reddingspogingen. Vanmiddag slaagde een team er wel in om de boot terug boven water te krijgen. Vanmorgen vroeg werden twee grote kranen geplaatst en brachten duikers singels aan onder het schip. Daarna werd het schip traag en voorzichtig gelicht en van zodra het genoeg uit het water kwam, begon het leegpompen. Eenmaal leeg, werd vastgesteld dat de stuurboordromp averij opliep. Naar de oorzaak is het voorlopig nog gissen. Ten slotte werd het schip aan wal gehesen en gestut. Het blijft daar even staan voor de meest dringende herstellingswerken. Het belangrijkste is dat de N.116 terug op het droge ligt.

De gemeente Koksijde en NAVIGO-Visserijmuseum blijven mikken op het ontvangen van bezoek op het schip, zowel aan de kade als voor havenrondvaarten en demonstraties van visserij op zee. De timing daarvan hangt af van de effectieve schade – die nog in detail wordt opgemeten. “Ik ben heel blij dat de reddingsoperatie is gelukt”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche. “Een dikke proficiat aan het team van NAVIGO-Visserijmuseum en in het bijzonder Günther Vanbleu, Peter Dezutter en Jadrana Demoen. Ik zou ook nog de firma Ship Support uit Nieuwpoort willen bedanken die ons hielp met de reddingsoperatie.”

Wat is de N.166 Nostalgie?

De N.116 Nostalgie is een 62 jaar oud garnalenvissersschip en één van de laatste houten vissersschepen aan de Belgische kust. Tot 2020 was de boot nog actief in de garnaalvisserij in Nieuwpoort. Vorig jaar kocht Koksijde de boot aan voor 65.000 euro. Het wordt zo eigendom van NAVIGO-Visserijmuseum in Oostduinkerke. Het schip is erkend varend erfgoed. De N.166 Nostalgie speelde een prominente rol op de laatste Garnaalstoet, de technische diensten van Koksijde maakten een rijdende replica als stoetwagen.

Foto ©Sofhie Legein – gemeente Koksijde

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.