Home > Elke stap telt in ‘bewegend’ Langemark-Poelkapelle

Elke stap telt in ‘bewegend’ Langemark-Poelkapelle

Geschreven op 2 november 2021 om 16:58 door Mario De Wilde

Samen bouwen aan buurten die mensen in beweging brengen. Letterlijk en figuurlijk. Daarom doet Langemark-Poelkapelle mee aan de campagne ‘10.000 stappen: elke stap telt!’. Zo zetten we de komende vier jaar stap voor stap in op meer beweging in onze buurten. De eerste stap begint bij jouw voordeur, is de leuze. Met stappen- en fietssignalisatieborden in de gemeente willen ze aantonen dat kleine afstanden tussen nuttige locaties in je buurt ook extra stappen opleveren. De eerste stap begint bij jouw voordeur. Winkelen bij één van de lokale handelaars, kinderen naar school brengen of een uurtje sporten in de sporthal? Je verplaatsen kan soms ook eenvoudig te voet of met de fiets, zonder dat het al teveel tijd inneemt. Parkeerproblemen tijdens onze wekelijkse markt in Langemark? De parking van OC Den Tap ligt op 5 min wandelen van de markt. De moeite niet waard om te blijven rondrijden naar een parkeerplaats dichterbij. Op die manier sta je te voet ook snel aan je favoriete kraampje. Door signalisatieborden te plaatsen aan speelpleintjes en groenzones wensen we inwoners ook aan te sporen meer te gaan bewegen.
Plaats elke stap op een voetstuk!
Stap voor stap bereik je niet alleen een goede gezondheid, je voelt je ook beter in je vel, je slaapt beter – en stapt dus minder vaak met het verkeerde been uit bed. Al stappend heb je één voet binnen naar meer sociaal contact, je zorgt voor minder vervuiling en lawaai van auto’s en maakt zo de buurten en straten leefbaarder.
Beweegvriendelijke buurten!
De komende 4 jaar zet Langemark-Poelkapelle nog verder in op beweegvriendelijke buurten. Dit jaar lag de focus op actieve verplaatsing. Volgend jaar wensen we in te zetten op beweegroutes in de gemeente die beweging in de vrije tijd stimuleert. Ook gezonde mobiliteit en verschillende beweegacties staan nog op de planning de komende jaren. Zo komen we samen tot beweegvriendelijke buurten.
De coronacrisis benadrukt de extra nood aan een sterke beweegboodschap, meer beweegvriendelijke publieke ruimte en meer actieve mobiliteit in Vlaanderen. Met ’10.000 stappen: Elke stap telt’ engageert de gemeente zich voor een beweegvriendelijke buurt tegen 2024.
Met dit 10.000-stappenproject focust ‘Vlaams instituut gezond leven vier jaar’ op die verschillende factoren, zowel in de ondersteuning die geboden wordt als in de communicatie errond. Zo kan de gemeente in slecht vier jaar tijd het belang van 10.000 stappen zichtbaar maken in de publieke ruimte en inwoners motiveren om meer te bewegen.
2021: stappensignalisaties in het straatbeeld
2022: beweegrotes in jouw gemeente
2023: inzetten op het stop-principe en gezonde mobiliteit
2024: lokale beweegacties opzetten i.s.m. het verenigingsleven

De stappensignalisatie werd uitgewerkt voor alle deelgemeenten van Langemark-Poelkapelle.
Dit is een campagne in samenwerking met Vlaams Instituut Gezond Leven, Sport Vlaanderen, Agentschap Zorg en Gezondheid en De Vlaamse Logo’s.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.