Home > Elizabetlaan in Duinbergen en Knokke vanaf morgen weer opengesteld voor alle verkeer

Elizabetlaan in Duinbergen en Knokke vanaf morgen weer opengesteld voor alle verkeer

Geschreven op 19 mei 2020 om 15:16 door Mario De Wilde

Het kruispunt Elizabetlaan – Duinbergenlaan en de Elizabetlaan tussen het Abraham Hansplein en Lippenslaan worden vanaf woensdag 20 mei 2020 opnieuw volledig voor het verkeer opengesteld. Een primeur voor onze badplaats worden de nieuwe verkeerslichten op het kruispunt van Duinbergen- en Elizabetlaan waar fietsers ongestraft door het rood mogen rijden als ze in de Duinbergenlaan rechtsaf het fietspad in de Elizabetlaan oprijden!
Geen absolute vrijgeleide voor de fietsers
Het nieuwe type verkeerslicht is eigenlijk een aanvulling op het bestaande driekleurige licht met een vierde oranje knipperlicht met fietslogo en pijl. Knippert het oranje licht, dan mag de fietser ook bij rood rechtsaf. Het nieuwe verkeerslicht geeft fietsers wel geen absolute vrijgeleide om zomaar door te zoeven op het fietspad. Zij moeten daarbij steeds voorrang verlenen aan andere fietsers en voetgangers. Het extra licht is dan ook een oranje knipperlicht en geen brandend groen.
Wennen aan deze ongebruikelijke verkeerssituatie
In principe mogen de fietsers vanaf woensdag 20 mei 2020 altijd rechtsaf vanuit de Duinbergenlaan. Dit geldt dus niet vanuit de Elizabetlaan! De verkeersfilosofie hierachter is dat een rechts afslaande fietser vanuit de Duinbergenlaan niet in contact komt met (snelle) auto’s die groen hebben op de Elizabetlaan. Wanneer deze fietsers door het rode of oranjegele licht rijden, zullen ze echter wel voorrang moeten verlenen aan de andere fietsers en voetgangers in de Elizabetlaan die door het groene licht zijn gereden of gestapt. Uit dit alles kan je dus opmaken dat de fietsers die de Elizabetlaan volgen en groen hebben (en dus denken dat zij conflictvrij kunnen doorrijden) kunnen verrast worden door een fietser (die weliswaar voorrang moet verlenen) die uit de Duinbergenlaan komt. De fietsers op de Elizabetlaan worden dus niet op één of andere manier hiervan verwittigd of gewaarschuwd door een specifiek verkeersbord. De lokale politie zal in elk geval algemene waarschuwingsborden met “gewijzigde verkeerssituatie” plaatsen zodat iedereen attent wordt gemaakt op de nieuwe verkeersregeling.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.