Home > Elise De Waele (brasserie Ruislé) is Sommelier of the Year van West-Vlaanderen

Elise De Waele (brasserie Ruislé) is Sommelier of the Year van West-Vlaanderen

Geschreven op 6 februari 2024 om 11:43 door Mario De Wilde

De verkiezing van de Sommelier of the Year is al aan de 14de editie toe. Meer dan 14.000 foodies, gastronomen en horecaprofessionals brachten online hun stem uit. Maandag legden de drie best geklasseerden van elke provincie voor een vakjury een sommelierproef af. “De interesse voor alcoholvrije dranken, en niet-alcoholische wijn in het bijzonder, groeit, want alsmaar vaker is er iemand van een gezelschap die geen alcohol bij de gerechten wenst. ​ Daarom kregen de finalisten bij de proef een bord met drie kazen voorgeschoteld en ook acht blind te proeven alcoholvrije wijnen. De opdracht was de beste wijnpairing-selectie voor te stellen”, legt initiatiefnemer Baudouin Meyhui uit. “De sommeliers met de meeste punten mogen de titel dragen van Sommelier of the Year van hun provincie. Wie van alle deelnemers de allerhoogste score behaalde, wordt pas op maandag 4 maart uitgeroepen tot Sommelier of the Year 2024. Die dag wordt ook de Wine Lady of the Year 2024 bekendgemaakt”.

De organisatie van de verkiezing van de Sommelier of the Year is in handen van Home & Table by Meyhui, Foodprint en de Club Prosper Montagné. Het is een erkenning van de beste sommelier, wiens dagelijkse inzet en professionalisme gelauwerd wordt.

Om in aanmerking te komen voor de titel, moeten de kandidaten voldoen aan een aantal criteria. Ze moeten werkzaam zijn in een Belgisch restaurant en over de nodige technische bagage en beroepservaring beschikken. Daarnaast moeten ze tevens goede communicatieve vaardigheden hebben, en vertrouwd zijn met de technische aspecten van een wijnkaart. Tot slot moeten ze kunnen garant staan voor een representatief wijnkaartbeheer en een goede prijs-kwaliteitsverhouding van het aanbod.

Dit jaar maakten naast voorzitter Baudouin Meyhui ook Guido Francque, Frank Desmedt, Mathieu Vanneste, Robert Vanlandeghem en enkele regelmatige restaurantbezoekers deel uit van de jury.

De sommeliers die de meeste punten behaalden en bijgevolg de titel mogen dragen van Sommelier of the Year van hun provincie, zijn:

Jean-Trésor Vets – Sommelier of the Year van de provincie Antwerpen
Koen Lammens – Sommelier of the Year van de provincie Limburg
Esrä Cayir – Sommelier of the Year van de provincie Oost-Vlaanderen
Tom Dillemans – Sommelier of the Year van de provincie Vlaams-Brabant
Elise De Waele – Sommelier of the Year van de provincie West-Vlaanderen
Hugues De Cuyper – Sommelier of the Year van het Brussels Gewest
Pierre Moury – Sommelier of the Year van de provincie Henegouwen
Sylvia Veneziano – Sommelier of the Year van de provincie Luik
Ruben Struyve – Sommelier of the Year van de provincie Luxemburg
Anouck Fransolet – Sommelier of the Year van de provincie Namen
Gaetan Poels – Sommelier of the Year van de provincie Waals-Brabant

De verkiezing van Sommelier of the Year wordt georganiseerd sinds 2010. Een sommelier kan de provinciale titel meerdere keren behalen. De nationale titel echter kan maar eenmaal in zijn of haar leven gewonnen worden. Het overzicht van de winnaars van de voorbije jaren kan geraadpleegd worden op www.sommelieroftheyear.eu.

De drie best gerangschikten per provincie waren:

West-Vlaanderen

Elise De Waele – Brasserie Ruislé, Ruiselede – Sommelier of the Year van de provincie West-Vlaanderen
Keith Couhysder – restaurant Caillou, Knokke-Heist
Gianni De Rous – restaurant Marina, Oostende ​

Oost-Vlaanderen

Esrä Cayir – restaurant Pur Boeuf, Berlare – Sommelier of the Year van de provincie Oost-Vlaanderen
Valerie Goedertier – restaurant Oak, Gent
Sam Van Landeghem – restaurant Den Silveren Harynck, Sint-Niklaas ​ ​ ​ ​ ​

Antwerpen

Jean-Trésor Vets – Upper Roombar The Jane, Antwerpen – Sommelier of the Year van de provincie Antwerpen
Timothy Claus – restaurant Wingerd, Vorselaar
Daan De Maertelaire – restaurant Hert, Turnhout ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

Limburg

Koen Lammens – restaurant Aurum by Gary Kirchens, Sint-Truiden – Sommelier of the Year van de provincie Limburg
Diederik Herbots – restaurant Ogst, Hasselt ​ ​ ​
Pieter Béatse – restaurant De Stadt van Luijck, Sint-Truiden ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

Waals-Brabant

Gaetan Poels – restaurant Divino Gusto, Nivelles – Sommelier of the Year van de provincie Waals-Brabant
Thomas Delhauteur – restaurant Maison Marit, Braine-l’Alleud ​

Vlaams-Brabant

Tom Dillemans – restaurant Arenberg, Heverlee – Sommelier of the Year van de provincie Vlaams-Brabant
Dimitri Cuypers – restaurant Silos, Boortmeerbeek
Aurélie Charels – restaurant Sir Kwinten, Lennik

Henegouwen

Pierre Moury – restaurant Au Gré du Vent, Seneffe – Sommelier of the Year van de provincie Henegouwen
Juan Chacana Hernandez – restaurant Quai N°4, Ath
Camille Ehrhart – restaurant Le Vieux Château, Flobecq ​ ​ ​ ​ ​

Luxemburg

Ruben Struyve – restaurant La Table de Maxime, Paliseul – Sommelier of the Year van de provincie Luxemburg
Elias Vermeersch – restaurant Le Gastronome, Paliseul
David Delmas – restaurant La Table de Manon, Durbuy

Namen

Anouck Fransolet – restaurant Comptoir de l’Eau Vive, Namur – Sommelier of the Year van de provincie Namen
Laurent Lebrun – restaurant Chai Gourmand, Gembloux
Edgar Pochet – restaurant L’Air du Temps, Éghezée

Luik

Sylvia Veneziano – restaurant Philippe Fauchet, Saint-Georges-sur-Meuse – Sommelier of the Year van de provincie Luik
Thomas Gianuzzi – restaurant La Cantinetta, Liège
Pauline Depreay – restaurant Le Coq aux Champs, Tinlot

Brussels Gewest

Hugues De Cuyper – restaurant Les Caves d’Alex, Brussel – Sommelier of the Year van het Brussels Gewest
Gontran Buyse – restaurant Comme Chez Soi, Brussel ​ ​ ​ ​ ​
Brad Verbelen – restaurant Senzanome, Brussel

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.