Home > Elektroboer Flori verrast Knokke-Heist met eigenzinnige biokeuken

Elektroboer Flori verrast Knokke-Heist met eigenzinnige biokeuken

Geschreven op 28 september 2022 om 08:45 door Mario De Wilde

Knokke-Heist heeft er een nieuwe – en zelfs gezonde – ‘beer & food hotspot’ bij, want sinds kort staat Vincent Florizoone aan het fornuis van het Knokse restaurant 2Roast aan het Alfred Verweeplein. De 43-jarige West-Vlaming, die titels als ‘beste jonge chef van 2006’ en Gault Millaus ‘beste bierchef van België’ op zijn palmares heeft en in 2009 door het weekblad Knack werd uitgeroepen tot ‘meest innovatieve chef’, maakt bij de bereiding van zijn gerechten enkel gebruik van biologisch geteelde groenten en stressvrij vlees. Flori, die tevens de opleiding ‘biologische en biodynamische landbouw’ volgt, omschrijft zijn gerechten als ‘happy food’.

Op de menukaart staan geen voorgerechten, wel 10 verschillende sharing dishes, waarvan een groot deel vegetarisch is. Daarnaast serveert hij ook grillgerechten met verantwoord gekweekt vlees en 100% biologisch geteelde groenten. Vincent weet precies wat hij in de kookpotten doet. “95 procent teel ik eigenhandig op het erf van mijn ecoboerderij. De rest is afkomstig van mijn stageplaats, biozorgboerderij ‘De Zaaier’ in Ruddervoorde, en van mijn studiegenoot Mathijs Hilleware van Foccas uit Staden”, aldus Florizoone. “Wat vlees betreft, kies ik resoluut voor stressvrij rasvlees van runderen, varkens en kippen die genieten van een vrije uitloop.”

Als garnituur kan je bij 2Roast kiezen tussen klassiek of kinky. Klassiek staat voor huisgemaakte mayonaise en ketchup, handgesneden frieten, aardappelen in de schil met lookboter, peperroomsaus en bearnaise, witloofsalade met appel en mosterd, en kropsla met tomaat en ui. Kiezen hoeft niet, want Flori serveert het je allemaal. Wie voor de zogenaamde ‘kinky sides’ kiest, mag zich verwachten aan een culinaire reis van Marokko, over Italië en Indië, tot Thailand en Indonesië, maar… met biologisch gekweekte groenten uit de West-Vlaamse poldergrond.

Carrièreswitch
Vier jaar geleden gaf Vincent Florizoone een verrassende wending aan zijn loopbaan. Na een succesvol restaurantparcours trok hij zich opeens terug op het platteland en startte hij met het telen van kruiden en biologische groenten. Al gauw kweekte hij op zijn hoeve ook naakthalskippen. Zijn agenda is goed gevuld. “Drie dagen per week volg ik theoretische en praktijklessen aan het vormingscentrum voor biologische en biodynamische landbouw Landwijzer in Gent. Op het einde van dit traject van 2,5 jaar wil ik het diploma ‘bioboer’ behalen. Wanneer ik niet aan het fornuis van 2Roast sta, werk ik op mijn ecoboerderij”, legt de chef-landbouwer uit.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.