Home > Elektrische bussen staan al 3 jaar stil in Brugge

Elektrische bussen staan al 3 jaar stil in Brugge

Geschreven op 18 september 2020 om 13:38 door Mario De Wilde

Uit een vraag van Vlaams parlementslid Annick Lambrecht blijkt dat elektrische bussen die De Lijn aankocht voor Brugge, nog geen kilometer gereden hebben. De ambitie uit het regeerakkoord om tegen 2025 in stadskernen enkel nog met emissievrije bussen te rijden, is de juiste. Maar voorlopig heeft dit plan veel weg van een luchtkasteel. In realiteit stellen we vast dat de middelen daarvoor totaal ontbreken en er in het beste geval eind volgend jaar 13(!) elektrische bussen in geheel Vlaanderen zullen rondrijden. Ondertussen rijden er elektrische bussen rond in elk continent ter wereld en zijn er in onze buurlanden hele steden die enkel nog voor elektrische bussen kiezen.

Bussen die in Vlaanderen worden gemaakt, nota bene. Maar in Vlaanderen slagen we er zelfs niet in om een proefproject te laten slagen. In Brugge staan al jaren 3 bussen te verroesten op de parking. De Vlaamse regering pakte uit met de aankoop ervan maar ze hebben nog geen kilometer gereden. Tegenover die ambitieuze papieren plannen moeten dus dringend de nodige middelen worden gezet, zowel voor de aankoop van bussen als voor laadinfrastructuur.

“Het is toch onbegrijpelijk dat er bussen worden aangekocht maar dat men vergeet de laadinfrastructuur te voorzien. Ondertussen staan de enige 3 elektrische bussen in  West-Vlaanderen te verroesten op een parking. De Vlaamse regering moet dringend meer middelen voorzien voor milieuvriendelijke bussen die ook echt rondrijden.” aldus Annick Lambrecht.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.