Home > Einstein Tienerschool in De Haan behaalt Europees Talenlabel 2022 voor project ‘Global Citizenship’

Einstein Tienerschool in De Haan behaalt Europees Talenlabel 2022 voor project ‘Global Citizenship’

Geschreven op 21 november 2022 om 08:16 door Mario De Wilde

Einstein Tienerschool behaalde zopas het Europees Talenlabel 2022. Meteen een bekroning voor het project ‘Global Citizenship’. Door corona liep de uitwisseling van Einstein Tienerschool rond global citizenship met een partnerschool in Helmond (Nederland) dan wel wat vertraging op, maar toen het vorig schooljaar wél kon doorgaan, was het een groot succes. ‘In die mate zelfs dat de Europese Commissie er een ‘Europees Talenlabel 2022’ voor toekent aan onze tienerschool’, zegt coördinator Yamina Rehimi die het project kadert in een ruime golf aan inspanningen om de leerlingen over de landsgrenzen te laten kennismaken en samenwerken met leeftijdsgenoten.

Eind september diende Yamina Rehimi samen met collega Tom Daneels de kandidatuur in om het Europees Talenlabel te behalen. Yamina Rehimi: ‘In 2022 is het het Europees Talenlabel gelinkt aan DigiTAAL TAALleren en dat is precies waar COVID-19 ons toe genoopt heeft in verband met ons uitwisselingsproject met Helmond. Onze groep T4 (tweede middelbaar) zou in het kader van de lessen CLIL – waarbij aardrijkskunde in het Engels wordt gegeven – samenwerken met leeftijdsgenoten in Nederland, en wel rond het thema ‘Global Citizenship’. Dit initiatief, dat kaderde binnen de Buurklassen van Epos – moest twee keer worden uitgesteld omwille van de pandemie. Het betekende wel dat we volop gebruik gingen maken van digitale samenwerkingsmogelijkheden : digitaal kennismaken op voorhand, digitaal vergaderen via Google Meet en het organiseren van Breakout rooms op afstand. Zo konden we, met het Engels als werktaal, samen opdrachten aanvatten.’

Op die manier werd van de nood een deugd gemaakt en paste het project perfect binnen het jaarthema DigiTAAL TAALleren van het Europees Talenlabel. De leerlingen gingen uiteindelijk in de lente van 2022 ook drie dagen ter plaatse in het kader van de uitwisseling.

Ook samenwerking met Barcelona

Einstein Tienerschool zet ook in het kader van een Erasmusproject in op internationalisering. Een tiental leerlingen van 12-13 jaar zal dit schooljaar in het Engels rond Aardrijkskunde kunnen samenwerken met Escola Tres Fonts de les Corts, een school in Barcelona met een afdeling lager- en tieneronderwijs. Eind deze maand worden met deze partnerschool afspraken gemaakt in verband met verblijf, activiteiten…

Geldprijs

Bij het Europees talenlabel, toegekend door de Europese Commissie hoort ook een geldprijs van Epos. Het bedrag is afhankelijk is van de ranking (eerste prijs € 1000, tweede prijs € 600 en derde prijs € 300). Die ranking wordt op 8 december bekendgemaakt tijdens een officieel uitreikingsmoment, maar voor Einstein Tienerschool is het nu al een stevige opsteker dat het eerste internationale uitwisselingsproject meteen bekroond wordt.

Een Tienerschool is een 4-jarige structuur die zich toespitst op de leeftijd van 10j – 14j. Leerlingen starten bij Einstein Tienerschool in T1 en doorlopen 4 jaar om uiteindelijk na T4 volledig klaar te zijn om de overstap te maken naar de 2de graad secundair onderwijs. Einstein Tienerschool De Haan maakt deel uit van een open, stimulerende, warme en kleinschalige campus waar je tiener zich welkom voelt en waarbinnen iedereen de kans krijgt om zich verder te ontplooien.

1 reactie

MARIE-ROSE BOEBAERT
Geschreven op 2022-11-21 10:00:04
prachtig hopelijk de eerste prijs

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.