Home > Eindelijk weer een massacantus op het Kortrijkse Schouwburgplein

Eindelijk weer een massacantus op het Kortrijkse Schouwburgplein

Geschreven op 19 mei 2022 om 08:30 door Mario De Wilde

Ze kunnen weer! De studentenclubs van Kortrijk – de grootste studentenstad van West-Vlaanderen – verzamelen woensdag op het Schouwburgplein voor de eerste massacantus sinds 2019. Na twee jaar zonder, zal het bier rijkelijk vloeien en zullen de gezangen voor een unieke sfeer zorgen. De studentenclubs maken van deze gelegenheid ook gebruik om opnieuw samen het doopcharter te ondertekenen.
De massacantus heeft 2 jaar niet kunnen plaatsvinden, maar nu kunnen alle clubs opnieuw het bier rijkelijk laten vloeien en hun eigen zangtalenten opnieuw ontdekken tijdens dit jaarlijks evenement. Het evenement wordt georganiseerd door het Senioren Konvent Kortrijk, het overkoepelende orgaan van alle Kortrijkse studentenclubs. Dit zijn -in alfabetische volgorde- Centaura, De Barsol, De Brossers, Den Ipsoc, Ecliptica, EDGE, ESN Leonardo, Induscientia, Kerberus, Kulak Praesidium, Mercurius, Moeder EM, Moeder en Vader Kanon, Riva Rocci. De massacantus biedt plaats voor zo’n 350 studenten.

Kelly Detavernier, schepen van onderwijs en evenementen: “Io vivat, io vivat! Nostrorum sanitas! We zijn de grootste studentenstad van de provincie en woensdag gaan we ook nog eens zien dat we de tofste studenten hebben ook. Dit keer niet de wekelijkse cantus in het clublokaal, maar wel een grote massacantus in openlucht met alle studentenclubs samen. Na twee jaar zonder, zal het een feest worden!”
Doopcharter
Jaarlijks houden studenten de traditie in ere en worden er schachten gedoopt om zo de nieuwelingen op een gepaste manier te laten aansluiten bij een studentenvereniging naar keuze. In 2019 onderschreven alle Kortrijkse studentenclubs voor het eerst het doopcharter. Ook dit jaar verzamelen de praesessen van de clubs zich voorafgaand aan de cantus om dit charter te ondertekenen. Daarin staan respect en geweldloosheid centraal en wordt benadrukt dat humor en vriendschap de belangrijkste factoren moeten zijn van een doop. Na het tekenen van het charter kunnen de clubs dit gepast vieren met het nodige gerstenat vooraleer ze zich de komende anderhalve maand mogen afzonderen voor de nakende blok- en examenperiode.

Gail Buysschaert, Senior Seniorum SK Kortrijk: “Na 2 jaar in ons kot te blijven omwille van corona, kijken we er alvast naar uit om met zijn allen te genieten en samen te zijn op ons geliefde Schouwburgplein. We ondertekenen graag dit charter om te tonen dat iedere student op een veilige en respectvolle manier kan aansluiten bij de vriendenkringen van de Kortrijkse studentenclubs. Het is voor ons allen van groot belang dat iedereen mooie en leuke herinneringen kan overhouden aan zijn studententijd.”
Foto: © stad Kortrijk

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.