Home > Eindelijk is-ie daar in Knokke: de Kameleon van Jeremy Deller

Eindelijk is-ie daar in Knokke: de Kameleon van Jeremy Deller

Geschreven op 2 augustus 2021 om 13:42 door Mario De Wilde

Afgelopen zaterdagmorgen onthulden Westtoer en het gemeentebestuur de kameleon van Jeremy Deller op het Van Bunnenplein. Het kunstwerk kadert in de kunsttriënnale Beaufort 2021 langs de Belgische kust. De productie van enkele onderdelen liep vertraging op, mede als gevolg van de coronacrisis. De speelse en kleurrijke sculptuur past perfect binnen het hippe, flashy en excentrieke karakter dat Knokke-Heist uitstraalt.

Sociaal surrealistisch oeuvre
Jeremy Deller won in 2004 de prestieuze Turner Prize, de belangrijkste onderscheiding voor plastische kunst in Engeland. Deze ondertussen gerenommeerde Britse kunstenaar met internationale faam wordt in artistieke middens geroemd om zijn sociaal surrealisme. Zijn objecten, installaties en evenementen zijn vormen van volkskunst met steevast een rebels en provocerend hoekje af. “Waar kun je dergelijk maatschappij-kritisch werk beter tentoonstellen dan in Knokke-Heist, het mondaine en flamboyante mekka van het “je m’en foutisme” liet burgemeester Piet De Groote zich in zijn openingsspeech ontvallen.

Eerbetoon aan een bedreigde en magische diersoort
Met deze kameleon brengt Deller een eerbetoon aan een van de oudste wezens op aarde, een verre afstammeling uit de familie van de dinosaurussen en een bedreigde diersoort. Veel mensen vinden kameleons lelijk en zijn zich spijtig genoeg niet bewust van de wonderlijke magie die deze uitzonderlijk fascinerende dieren uitstralen. Ten onrechte worden hun snel veranderlijke kleurschakeringen soms beschouwd als een vorm van camouflage terwijl ze eigenlijk hun innerlijke gemoedstoestand daarmee tot expressie brengen en met dit wonderlijke kleurenpalet precies uitnodigen tot communicatie met hun omgeving.

Artistiek speeltoestel voor kinderen
Dit is dan ook de artistieke functie van de kameleon van Jeremy Deller: met zijn opvallende vormen en kleurschakeringen het Van Bunnenplein opfleuren en de wandelaars in de Lippenslaan als het ware lokken richting Zeedijk. Precies doordat de tong van de kameleon getransformeerd is tot een glijbaan nodigt het kinderen uit om de holle buik te verkennen om uiteindelijk via de bek naar buiten te roetsjen. Dit frivole en plezante kunstwerk is expliciet bedoeld als speeltoestel voor het jonge grut. Het komt dan ook pas tot zijn recht wanneer kinderen erop ravotten. Of om Jeremy Deller te citeren: “Als er geen kinderen op zitten, is het als een film die draait in een lege zaal of een groep die optreedt zonder publiek. Dan is het zinloos”.

Van Bunnenplein: een kloppend hart vol beleving en sfeer
Het kunstwerk “Ask the Animals en They Will Teach You” heeft en geeft wel degelijk zin en staat symbool voor dit integrale Van Bunnenplein, door zijn kil en grijs beton vaak bestempeld als het lelijkste plein van Knokke-Heist. Sinds de opstart van het relanceplan heeft het gemeentebestuur samen met de omringende horecazaken dan ook sterk geïnvesteerd in meer beleving door bebloeming, street art, uitbreiding van de terrassen, gezellige lig- en ziteilanden en zondagse aperitiefconcerten. Het Van Bunnenplein, de belangrijke schakel tussen de shoppingboulevard van de Lippenslaan en het strand van Knokke is zo uitgegroeid tot het kloppende hart voor inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers.

Het kunstzinnige spelelement van Jeremy Deller is nu een extra eye-catcher die het plein upgradet tot een sfeervol belevingsplein dat op zijn beurt zoals een kameleon ieder seizoen weer vervelt in een afwisselend decor van zomerterras naar kerstchalet.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.