Home > Eindejaarsmobiliteitsplan van Brugge: voetgangersbrug aan station komt terug en gratis bussen

Eindejaarsmobiliteitsplan van Brugge: voetgangersbrug aan station komt terug en gratis bussen

Geschreven op 22 oktober 2021 om 09:18 door Mario De Wilde

Met een efficiënt en duurzaam mobiliteitsplan slagen het stadsbestuur, de Politie en De Lijn er elk jaar in om zowel de verkeersdrukte en de bereikbaarheid van de stad optimaal te organiseren als het winkelen voor de shoppers aangenaam te maken tijdens de eindejaarsperiode. Ook dit jaar wensen de Mobiliteitsdienst en de dienst Verkeerszaken van de Politie dit initiatief te herhalen. Het eindejaarsmobiliteitsplan omvat, naast de samenwerking met De Lijn om gratis en extra
openbaar vervoer in te zetten tijdens de shoppingdagen en de oudejaarsavondactie, ook een aantal specifieke verkeersmaatregelen zoals (dynamische) verkeersgeleiding, extra P&R parkings en een bijkomende autocarparking.

16 SHOPPINGDAGEN

Kerstshoppen. Vorig jaar stond het op een laag pitje, maar dit jaar kan het gelukkig weer wel! Straks krioelt het in de Brugse straten weer van mensen op zoek naar cadeautjes voor familie, vrienden en geliefden. Om het winkelen tijdens de eindejaarsperiode aangenaam te maken, is een gedeelte van de binnenstad autoluw en het openbaar vervoer gratis tijdens de weekends van 27 en 28 november, 4 en 5 december, 11 en 12 december en 18 en 19 december. Dit is ook zo op zondag 26 december en van maandag 27 december t.e.m. vrijdag 31 december, de volledige eerste week van de kerstvakantie. Omwille van de solden zijn ook zondag 2 januari en maandag 3 januari toegevoegd. Het stadsbestuur koos opnieuw bewust voor een goede spreiding, want tijdens de kerstperiode kan het ook erg druk zijn op weekdagen.

Verkeersmaatregelen

-De Steenstraat, Geldmuntstraat, Noordzandstraat, de Markt en de doorsteek naar de Eiermarkt zijn op de shoppingdagen tussen 13.00 en 18.00 uur voorbehouden voor voetgangers. Gemotoriseerd verkeer is dan niet toegelaten. Zolang de drukte het toelaat, krijgen enkel fietsers en fietstaxi’s doorgang, net als hulpdiensten en (elektrische) rolstoelen gebruikt door personen met een motorische beperking. Segways worden niet toegelaten in het autoluwe gedeelte van de binnenstad.

-Taxi’s zijn niet toegelaten in de autoluwe zone. De taxistandplaatsen op de Markt worden tijdens de shoppingdagen van 13.00 tot 18.00 uur tijdelijk verplaatst naar de laad- en loszone in de Wollestraat (Oude Burg rechtsaf). De taxistandplaatsen in de Vlamingstraat en de Kuipersstraat blijven wel bereikbaar.

-Omwille van het autoluwe karakter van de winkelstraten volgen bepaalde bussen van De Lijn, de lijnen 1, 4 en 14 rijden normaalgezien door de Steenstraat naar de Markt, op de shoppingdagen tussen 13.00 en 18.00 uur een alternatief parcours door het centrum. Ook de lijnen 5 en 15 rijden in omleiding omdat ze niet door de Geldmuntstraat kunnen rijden.

-Tijdens de shoppingdagen zijn de centrumparkings Zilverpand en Biekorf tussen 12.00 tot 18.00 uur niet bereikbaar voor bezoekers, maar wel voor abonnementhouders. De andere ondergrondse parkings zijn gewoon toegankelijk.

-De standplaats van de busjes van de Sightseeing Line wordt tijdens de shoppingdagen verplaatst naar de hoek van de Philipstockstraat met de Vlamingstraat, vlak voor het Historium. De toeristische huurkoetsen verhuizen dan weer naar de Markt ter hoogte van het Provinciaal Hof op die dagen.

-De centrumshuttle volgt van zaterdag 27 november tot en met zondag 9 januari, voor duur van de kerstmarkt, een licht aangepast traject om de drukte rondom de kerstmarkt te vermijden. De belangrijkste wijziging daarbij is de vervanging van de halte Markt door een tijdelijke halte op de laad- en loszone in de Vlamingstraat aan het kantoor van Fintro.

-Aanvullend op de informatie die we op voorhand kunnen communiceren, staat onze lokale politie tijdens de eindejaarsperiode steeds paraat om het verkeer ’te sturen’ door o.a. de inzet van mobiele tekstkarren en extra aanwijzingsborden die verwijzen naar de beschikbare parkings en de meest aangewezen aanrijroutes. De dynamische tekstkarren verschaffen actuele verkeersinfo in real time aan de bezoekers van de stad. Bovendien kan de politie waar nodig steeds ‘ad hoc’ ingrijpen, bijvoorbeeld door verkeersgeleiding via de signalisatiepanelen van het Vlaams Verkeerscentrum aan de verkeerswisselaars E40/E403. Ook wanneer het aan de Bargeweg of in de stationsomgeving te druk wordt, kan de Politie ingrijpen en de circulatie aanpassen.

-Alle bewoners zullen over de verkeersmaatregelen tijdig geïnformeerd worden via een bewonersbrief en in het stadsmagazine van november kan je ook al een artikel lezen over Wintergloed en de shoppingdagen.

Voetgangersbrug

Tijdens het WK Tijdrijden werd de voetgangersbrug over de Ring ter hoogte van het station erg gesmaakt door het publiek omwille van de goede doorstroming van het voetgangersverkeer. Er komt opnieuw een voetgangersbrug aan het station van 27/11 t.e.m. 9/01/2022, de ganse periode van Wintergloed.

WAGEN THUIS OF AAN DE RAND

In de binnenstad wil de Stad het langparkeren op straat door niet-inwoners en bezoekers ontmoedigen. Wie toch met de wagen wil komen en die langere tijd kwijt wil, gebruikt best de publieke centrumparkings ’t Zand of Station, de parking Waggelwater of de extra P&R parkings en neemt daar een gratis bus.

Gratis bussen en extra P&R parkings

Tijdens de shoppingdagen zorgen het stadsbestuur en De Lijn voor gratis openbaar vervoer op het volledige Brugse grondgebied. Ook het gebruik van de belbus is op die dagen gratis. De bussen rijden volgens de reguliere dienstregeling. Zo kunnen inwoners van de deelgemeenten ervoor kiezen om de wagen thuis te laten en gebruik te maken van de gratis lijnbussen richting centrum en terug.

-Tussen 12.30 en 19.00 uur wordt ook extra en gratis aanbod voorzien op de voorstadslijnen en legt De Lijn extra busritten in vanuit omliggende gemeentes zoals Jabbeke, Zedelgem, Oostkamp, Sijsele, Beernem, Loppem en Dudzele. Zo rijdt er minstens om het half uur een bus. Het vervoer op deze verbindingen is ook gratis.

-Tijdens de drukke eindejaarsperiode is de combinatie van P&R parkings en openbaar vervoer extra belangrijk. De parkings van Vives en het AZ Sint-Jan doen opnieuw dienst als extra P&R parkings, Vives op alle shoppingdagen, AZ Sint-Jan enkel tijdens de weekends.

-Parking Vives staat van 12.00 tot 22.00 uur onder toezicht van vrijwillige parkeerwachters. Op deze tijdelijke parking kunnen 430 wagens parkeren. Tussen 12.30 en 19.00 uur worden tussen P&R parking Vives en het centrum extra bussen ingezet om een vlotte verbinding te garanderen van minstens om het kwartier een bus. Wie na 19.00 uur terug naar Parking Vives wil, kan nog een beroep doen op stadslijn 25, de permanente stadslijn. En na 20.00 uur kan men een beroep doen op avondlijn 93.

-Parking AZ Sint-Jan is tijdens de weekends goed voor ca +/- 1.752 bijkomende parkeerplaatsen. Deze P&R parking is wel betalend met een maximum van slechts € 4 per dag. Gezien er steeds zes bussen van De Lijn per uur van en naar het centrum rijden, zijn hier geen extra pendelbussen nodig.

EXTRA AUTOCARPARKING

Het is door corona en de Brexit momenteel onduidelijk of we extra autocarparkings zullen moeten voorzien. Vooral de komst van Engelse toeristenbussen valt af te wachten. Op basis van de cijfers van 2019 voorzien we wel voor de drie drukste weekends (27 en 28/11, 4 en 5/12, 11 en 12/12) een extra autocarparking, nl. het terrein naast hotel Radisson Blu. Er zal gewerkt worden met stewards en er wordt een flyer voorzien om de autocarbestuurders makkelijk door te kunnen sturen naar deze parking, indien nodig.

MET DE FIETS

Het gebruik van de fiets wordt maximaal gepromoot. De Stad raadt mensen uit de omgeving aan om zoveel mogelijk met de fiets naar het stadscentrum te komen. Wie met de fiets komt, kan die veilig achterlaten in de mobiele fietsstallingen in de Mariastraat, aan de zijkant van de Sint-Salvatorskathedraal en op de Burg onder de bomen. Fietsers kunnen uiteraard ook steeds gebruik maken van de ondergrondse fietsparkings op de Markt en ’t Zand.

OUDEJAARSAVONDACTIE

Om het nieuwe jaar veilig in te zetten, staan er voor de feestvierders weer gratis bussen klaar. Dankzij het extra nachtaanbod van De Lijn is er op Brugs grondgebied onafgebroken gratis openbaar vervoer van ongeveer 5.00 uur ’s morgens op 31 december tot 7.00 uur ’s ochtends op nieuwjaarsdag.

WINTERGLOED

De shoppingdagen zijn een onderdeel van het overkoepelende eindejaarsgebeuren ‘Wintergloed’ en worden meegenomen in de campagne. Er zal promotie gemaakt worden via pancartes op Focus/WTV, diverse advertenties in lokale kranten, online advertenties en de social media kanalen. De cam­pagne zal ook in het Brugse straatbeeld te zien zijn via bestickering op bussen van De Lijn en diverse eyecatchers in de binnenstad, zoals raamstickers bij diverse handelaars.

www.delijn.be/brugge
070 220 200

www.visitbruges.be/winter
#wintergloed
facebook.com/wintergloedbrugge
instagram.com/wintergloedbrugge

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.