Home > Einde dit jaar start bouw van nieuw woonzorgcentrum Condédreef in Kortrijk

Einde dit jaar start bouw van nieuw woonzorgcentrum Condédreef in Kortrijk

Geschreven op 22 april 2020 om 15:32 door Mario De Wilde

Afgelopen maandag keurde de Raad voor Maatschappelijk Welzijn de aanbesteding goed voor de bouw van een nieuwe zorgcampus aan de Condédreef. Er komt een nieuwbouw met een woonzorgcentrum met 132 kamers. Centraal in het concept staat het werken met 8 kleinschalige leefgroepen. Dit is van bij het begin van het project (eerste beslissing in OCMW raad van 2014) het uitgangspunt geweest en we zijn hier nu nog meer van overtuigd door de coronacrisis. De verspreiding van virussen kunnen we beter vermijden en onder controle houden in woonzorgcentra die op deze manier werken en waarvan de inrichting hierop is afgestemd.

Een groot woonzorgcentrum op mensenmaat

Voor de bouw en inrichting van nieuwe woonzorgcentra vertrekken we nu steeds van het principe van kleinschalig genormaliseerd wonen. Dit wil zeggen dat de kleine groepen bewoners leven op het tempo van een echt huishouden, met een eigen kook- en leefruimte. Kleine leefgroepen bieden heel wat voordelen: een huiselijke sfeer, mogelijkheid om mensen op basis van specifieke zorgnoden te groeperen (bv. mensen met fysieke zorgnoden, mensen met dementie, …), verspreiding van ziektes, zoals het coronavirus, tegengaan, enz. Anderzijds is er een zekere schaalgrootte nodig om efficiënt te kunnen werken en de financiële leefbaarheid van het woonzorgcentrum te garanderen.

Door te werken met 8 leefgroepen (4 van 16 en 4 van 17 kamers) met een eigen toegang, combineren we de voordelen van kleinschaligheid met die van grootschaligheid. Er wordt veel aandacht besteed aan lichtinval en het contact met buiten. We werken ook vanuit een duurzaam ecologisch concept. Er komen 183 zonnepanelen op het dak, er komt een zonneboiler en warmtepomp en er zijn groendaken voorzien. Van zodra mogelijk kan de nieuwbouw voor de verwarming worden aangesloten op het Kortrijkse warmtenet dat vanuit Kortrijk Weide wordt uitgebouwd.

Zorgcampus Condédreef

De nieuwe zorgcampus omvat naast een woonzorgcentrum ook een dagverzorgingscentrum, lokaal dienstencentrum en voorschoolse kinderopvang. De werken zouden van start kunnen gaan eind 2020, de nieuwbouw zal klaar zijn tegen mei 2024, de omgevingsaanleg (met o.a. twee nieuwe parken) tegen begin 2025. Met een budget van 32,8 miljoen euro (de bouwkost zelf wordt geschat op 25,2 miljoen) is het het grootste investeringsproject uit het meerjarenplan 2020-2025 van Stad en OCMW Kortrijk.

Samen met de buurt

De inplanting van de nieuwbouw is aangepast na overleg met de buurt. Door de coronacrisis kon de eind maart geplande bewonersvergadering niet doorgaan maar we blijven de buurt volop betrekken bij het project in de traditie van Kortrijk Spreekt. Er worden maatregelen genomen om de hinder te beperken voor de buurt: werfcharter met de aannemer, bouwwerf en bijhorende voertuigen volledig op de site zelf georganiseerd, wielwasinstallatie om smurrie op de weg te vermijden, enz.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.