Home > Einde deze maand wordt er 500.000 kubieke meter zand bijgevuld op strand van Knokke en het Zoute

Einde deze maand wordt er 500.000 kubieke meter zand bijgevuld op strand van Knokke en het Zoute

Geschreven op 3 februari 2023 om 09:37 door Mario De Wilde

Vanaf 27 februari 2023 zal baggerbedrijf Jan De Nul Group in opdracht van het Vlaamse Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), zo’n 500.000 kubieke meter zand op het strand van Knokke-Heist aanbrengen, over een afstand van 2500 meter. Vanaf 9 februari 2023 worden op het strand ter hoogte van de Meerlaan rijplaten geplaatst. Het materieel dat Jan De Nul voor deze bagger- en grondwerken inzet, beantwoordt aan de strengste duurzaamheidsnormen.

Betere luchtkwaliteit dankzij biobrandstof en uitstootvermindering tot 90%
Voor de baggerwerken in Knokke-Heist zet Jan De Nul Group in op duurzame brandstof. De sleephopperzuiger Pedro Álvares Cabral, vernoemd naar de ontdekker van Brazilië, vaart tijdens de werken op 100% duurzame drop-in biobrandstof. Dat is een duurzame vervanger van fossiele diesel, gemaakt van oliën uit plantaardige afvalstromen en dus niet van voedselgewassen. ‘Drop-in’ houdt in dat motoren niet aangepast moeten worden om deze biobrandstof te kunnen gebruiken. Deze duurzame variant reduceert niet alleen de CO₂-uitstoot, er belandt ook fors minder fijnstof in de lucht. De verbranding gebeurt heel wat efficiënter dan de verbranding van conventionele diesel. Omdat drop-in biobrandstof afvalstromen als grondstof gebruikt, is het ook nog eens bevorderlijk voor de circulaire economie.

Zandopspuiting
Geavanceerde voertuigen met uitlaatgasfiltersystemen en ecologische werfkantoren
Voor de grondwerken op het strand mobiliseert Jan De Nul de meest geavanceerde bulldozers en graafkranen, allemaal voorzien van uitlaatgasfiltersystemen. En het projectmanagementteam ter plaatse beschikt over de nieuwste generatie van ecologische werfkantoren, voorzien van goed isolerende materialen en een warmtepomp. Hierdoor reduceert Jan De Nul Group zijn CO2-uitstoot met 90% en zijn NOx-uitstoot en energieverbruik in de werfkantoren met 80%.

500 000 kubieke meter zand
Eind februari verhuist het team met al het bagger- en grondmaterieel voor een vijftal weken naar het strand van Knokke-Heist. Daar zal zo’n 500.000 kubieke meter gebaggerd zand ons strand ophogen om onze Oostkust te beschermen tegen het geweld van de zee. Deze werken passen in het kader van het Masterplan Kustveiligheid. Bij uitvoering van maatregelen hanteert MDK het principe ‘zacht waar het kan, hard waar het moet’. Waar het aangewezen is creëert MDK een breder en hoger strand, waar het niet anders kan voorziet het agentschap stormmuren of een stormvloedkering.

Zandsuppleties
Zandsuppleties blijven echter nog steeds de meest effectieve maatregel om ons te beschermen tegen overstromingen vanuit zee, ook al vragen ze regelmatig onderhoud. Bovendien creëren suppleties een natuurlijke omgeving waar naast de mens ook planten en dieren hun plaats kunnen hebben. De timing ziet er als volgt uit:

-09/02/2023: Plaatsing van rijplaten op het strand ter hoogte van de Meerlaan voor plaatsing werfinrichting.
·3/02/2023: Opstart aanvoer materieel, landleidingen en drijvende leidingen via de Meerlaan. Gedurende de voorbereiding wordt enkel overdag gewerkt.
-20/02/2023: Plaatsing belevingscentrum met informatieborden en panoramisch dak op de zeedijk ter hoogte van het Rubensplein.
-27/02/2023: Eerste zandopspuiting met sleephopperzuiger Pedro Alvares Cabral. Er wordt gestart ter hoogte van de Zandstraat.
-Er wordt gestart met de westkant (tot aan Casino), vervolgens de oostkant (tot aan River Woods). Er wordt ca. 70 m strand per dag opgehoogd.
-De opspuitingen zullen telkens met hoog water plaatsvinden. De uitvoering is weersafhankelijk en zal 4 tot 5 weken in beslag nemen.
-Afvoer: Na het beëindigen van de opspuitingen wordt het strand zo snel mogelijk vrijgemaakt. Eens het strand vrijgemaakt is, wordt het materieel via de Meerlaan terug afgevoerd.
Leer meer in het belevingscentrum op het Rubensplein
Nieuwsgierige passanten krijgen binnenkort de kans om meer te leren over de werken en de ambitieuze doelstellingen van de Vlaamse Overheid in het daartoe speciaal opgerichte belevingscentrum op de zeedijk ter hoogte van het Rubensplein. Vanop het panoramische dak krijgen ze een unieke blik op de werken!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.