Home > Einde aan reeks oplichtingen door valse bankmedewerker dankzij politie en parket

Einde aan reeks oplichtingen door valse bankmedewerker dankzij politie en parket

Geschreven op 6 februari 2025 om 07:02 door Mario De Wilde

Eergisteren heeft de politiezone Westkust een 25-jarige man uit Denderleeuw gearresteerd in een onderzoek naar meerdere gevallen van oplichting. De verdachte zou meerdere slachtoffers hebben misleid door zich uit te geven als een valse bankmedewerker, de bankkaarten van de slachtoffers mee te nemen en hiermee geld af te halen. Het onderzoek startte na een aangifte op 19 januari 2025 door een 75-jarige inwoner uit Koksijde. Het slachtoffer had eerder geklikt op een mailbericht die afkomstig leek van Christelijke Mutualiteit (CM) maar phishing bleek te zijn. Kort hierna werd het slachtoffer opgebeld door iemand die zich voordeed als een medewerker van Belfius waarop even later een man langskwam om de bankkaarten en banklezer mee te nemen. Nadien gebeurden er meerdere frauduleuze cashopnames met de meegenomen bankkaarten in Koksijde en in Sint-Gillis, met een totaal nadeel van 21.700 euro.

PZ Westkust zette het onderzoek verder en kon verschillende feiten aan elkaar koppelen. Zo zou de verdachte in de loop van de maand januari ook hebben toegeslagen in Waregem en Zutendaal. De toegepaste modus operandus was dezelfde: ook hier werden slachtoffers – beide tachtigers – opgebeld en bezocht door een valse bankmedewerker die de bankkaarten meenam en deze gebruikte om geld af te halen. De beide slachtoffers verloren elk enkele duizenden euro’s.

Het parket West-Vlaanderen, afdeling Veurne, vorderde een gerechtelijk onderzoek. Op 4 februari ging PZ Westkust over tot een huiszoeking in Denderleeuw waarbij een 25-jarige man werd gearresteerd. Na verhoor werd de verdachte voorgeleid bij de onderzoeksrechter te Veurne die besliste om de man aan te houden. Op verzoek van het parket West-Vlaanderen, afdeling Veurne, zet PZ Westkust het onderzoek verder.

Criminelen proberen je via verschillende wegen en in naam van verschillende instellingen om de tuin te leiden. Ze vinden steeds nieuwe manieren om slachtoffers op te lichten.

Wij geven je graag volgende tips mee om oplichters te slim af te zijn:

Wees op je hoede, zowel bij telefonisch contact als wanneer onbekenden aan jouw deur staan. Denk aan je veiligheid en laat geen onbekenden binnen, ook al doen ze zich voor als bankmedewerker of als politie-inspecteur. Een politie-inspecteur is steeds herkenbaar aan het uniform en de dienstkaart.
Stel preventieve vragen en probeer zoveel mogelijk info van de onbekende te verzamelen zodat je weet wie je aan de lijn hebt of wie er aan de deur staat.
Als je vermoedt dat er oplichters aan de deur staan, laat ze dan niet binnen en bel meteen 101 of gebruik de app 112BE.
Ga nooit in op zogenaamde ‘robocalls’ uit naam van Card Stop, PayPal of je bank. Deze vooraf opgenomen berichten of robotstemmen melden je dat er ‘verdachte transacties’ zijn en vragen je om een nummer te kiezen om met een medewerker doorverbonden te worden. Het is een poging om je gegevens op te vragen en je vervolgens op te lichten.
Deel nooit pincodes, ga niet in op vragen over je bankgegevens of om bepaalde transacties uit te voeren.
Installeer geen programma’s of laat geen programma’s op je computer of smartphone installeren want zo laat je oplichters toe om vanop afstand je toestel over te nemen.
Klik niet op de linken in ontvangen mails maar ga naar je account via de website.
Haak bij de minste twijfel de telefoon in en neem contact op met jouw bank via het voor jou officieel gekende telefoonnummer.
Beweert men jouw kaart te hebben vernietigd, kijk dan goed na of ook de chip doormidden werd geknipt.

Ben je toch slachtoffer geworden?

Blokkeer dan je verrichtingen via de app van je bank of bel Card Stop via 078 170 170 om je bankkaart te laten blokkeren.

Contacteer je bank en doe aangifte bij de politiezone van je woonplaats.

Praat over deze vorm van oplichting met vrienden en familieleden en wijs hen op de gevaren van het meedelen van paswoorden en codes. Waarschuw de ouderen in je omgeving, zij zijn vaak het slachtoffer.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.