Home > Eerste wereldwijde hartpatiënt met nieuwe behandeltechniek voor voorkamerfibrillatie in AZ Brugge/Oostende

Eerste wereldwijde hartpatiënt met nieuwe behandeltechniek voor voorkamerfibrillatie in AZ Brugge/Oostende

Geschreven op 14 september 2023 om 10:42 door Mario De Wilde

AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV heeft de eerste patiënten wereldwijd behandeld met de OMNYPULSE™ katheter in het kader van de OMNY-IRE klinische studie, in samenwerking met Biosense Webster, een onderdeel van Johnson & Johnson. De behandeling helpt patiënten van wie de hartritmestoornis niet opgelost kan worden met standaardmedicatie. Atriale fibrillatie is een veelvoorkomende hartstoornis, die wereldwijd bijna 40 miljoen mensen treft, waarvan 11 miljoen in Europa. Circa een op de vier volwassenen ouder dan 40 jaar loopt risico op het ontwikkelen van AF.

Studie

De OMNY-IRE is een vooruitstrevende, multicentrische, niet-gerandomiseerde studie die ongeveer 135 patiënten in Europa en Canada zal inschrijven. De studie is ontworpen om de veiligheid en effectiviteit van het OMNYPULSE™ Platform van Biosense Webster te demonstreren. Gedurende deze studie wordt het platform geëvalueerd voor de behandeling van medicijnresistente symptomatische paroxysmale atriale fibrillatie (AF), dit zijn gevallen van atriale fibrillatie of hartritmestoornis, waarbij de patiënt symptomen vertoont van plotse onregelmatige hartslag maar waarbij het hart niet reageert op standaardmedicatie. Hierbij wordt ook gekeken naar de incidentie van primaire bijwerkingen binnen zeven dagen na de procedure.

Efficiënter en veiliger

De behandeling werd uitgevoerd door cardiologen dr. Mattias Duytschaever en dr. Sébastien Knecht van AZ Sint-Jan Brugge-Oostende – dienst cardiologie. “Ablatie is erop gericht om elektrisch instabiele zones binnen het hart te isoleren. Om energie te kunnen afgeven rond deze zones, is er vaak nood aan enerzijds een 3D-reconstructie van het hart (mapping) en anderzijds een stuurbare katheter waarmee de energie kan worden afgegeven op basis van contact-sensing en lesie-predictie. De nieuwe catheter techniek combineert voor het eerst het platform van mapping, contact sensing en lesie-predictie met de afgifte van Pulsed Field Ablatie (PFA), een nieuwe, cardioselectieve en veilige energiebron.” Contact sensing helpt bij het bepalen van de juiste plaatsing en druk van de katheter tegen het hartweefsel, terwijl lesie-predictie helpt bij het anticiperen op het resultaat van de ablatie.

De OMNYPULSE™ is de eerste katheter waarbij het platform voor mapping, contact sensing en lesie-predictie wordt gecombineerd met Pulsed Field Ablatie (PFA), dat elektrische velden als een nieuwe en cardioselectieve energiebron gebruikt in plaats van thermische energie. De verwachting is dat deze nieuwe kathetertechniek de behandeling van atriale fibrillatie en andere ritmestoornissen verder zal vereenvoudigen en nog veiliger zal maken.

In afwachting van verdere resultaten uit de studie, zullen dr. Duytschaever en het team van de dienst Cardiologie van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV nauw blijven samenwerken met Biosense Webster om deze baanbrekende behandeling verder te ondersteunen.

V.l.n.r. Paras Parikh – Liesbeth Vanderlinden – Christopher Beeckler – Assaf Govari – Nam Kyun Kim – Andres Altmann – Inge Benoy – Lilah Marziano – Jordi Peter Martens – Steffie Vanslambrouck – Louis Verdonckt – Dr. Mattias Duytschaever – Geert Paulussen – Alexander Vaynshtein

1 reactie

Liliane Matthys
Geschreven op 2023-09-14 21:12:40
Proficiat met jullie nieuwe Omnipulse-kathetertechniek om AF te behandelen. De cardiologie ligt me nog steeds nauw aan het hart. Met vriendelijke groeten, Liliane Matthys (gepensioneerd cardio-verpleegkundige)

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.