Home > Eerste steen voor Vita Krokodiel in Middelkerke: komende zomer opening

Eerste steen voor Vita Krokodiel in Middelkerke: komende zomer opening

Geschreven op 13 oktober 2020 om 15:05 door Mario De Wilde

De bouwvoorbereidingen waren intens, spectaculair en voor een stuk ook verstoord door corona, maar nu is het zover: de eerste steen voor Vita Krokodiel is op spectaculaire wijze gelegd. Vita Krokodiel is de verzamelnaam voor het nieuwe zwembad, de nieuwe sporthal en het outdoor sportcomplex van Middelkerke. Dit sleutelproject creëert duurzame en multifunctionele topinfrastructuur voor zwemmen en sporten met zicht op de duinen.
Sportcomplex versmelt met omgeving
Het nieuwe sportcomplex gaat volledig op in het duinenlandschap. “Dat is een bewuste keuze”, zegt operationeel directeur van Vita Groep Bartje Vereecken. “Samen met onze architecten Slangen & Koenis integreren we het nieuwe complex door het gebruik van groene ‘taluds’ die overgaan in het aanpalende duinenlandschap. Die versmelting van complex en omgeving is trouwens ons handelsmerk.” Verdeeld over drie etages bevat Vita Krokodiel naast een zwem- en recreatiegedeelte ook een ruime wellness, een polyvalente zaal, een sport- en evenementenhal en een horecaruimte.
Paradijs voor zwemmers
“Dé eyecatcher van het complex wordt het zwem- en recreatiegedeelte,” zegt Vereecken. “Het competitiebad van 25m is 16m breed en krijgt zes wedstrijdbanen met een diepte van 2m. We kozen voor een beweegbare bodem over de volledige lengte van twee banen. Als de beweegbare bodem tot slechts 30cm onder het wateroppervlakte komt te staan, is dat bijzonder handig voor zwemlessen voor kleine kinderen. Op wedstrijddagen is er plaats voor 120 mensen in de tribune.” “Het instructiebad van 12,5m lang en 8m breed krijgt een beweegbare bodem over de volledige oppervlakte. Deze bodem kan tot 3m diep zakken. We deden dat op vraag van de lokale duikclub, zodat ook zij in alle comfort hun hobby kunnen beoefenen in Vita Krokodiel.”
Spetterplezier met de krokodil
“Voor het ontwerp van het ‘kleuter en peuterspraypark’ lieten we ons inspireren door het verhaal van een verdwaalde, maar vriendelijke krokodil die na vele omzwervingen zijn thuis vindt in Vita Krokodiel. Zo loopt een kleine glijbaan over de rug van de krokodil en spuiten grote en kleine kleuters, tussen gestrande vissersboten, elkaar nog natter met aqua scooters en andere spelelementen”, knipoogt Vereecken. De krokodil is trouwens de visuele rode draad in het volledige complex. Wanneer mama en papa ‘uitgespetterd’ zijn, kunnen ze in alle rust verpozen in de uitgebreide wellnessruimte met infraroodcabine, whirlpool en sauna.
Sporthal onder de grond
De aangebouwde 7m hoge sport- en evenementenhal ligt zo’n 4m onder de begane grond en meet 44 m x 32m. “De hal krijgt belijningen voor onder andere basketbal, volleybal, badminton, tennis en voetbal. Een mobiele tribune biedt plaats aan 200 toeschouwers. Daarnaast kan deze sport- en evenementenhal ook gebruikt worden voor allerlei evenementen. Speciale matten beschermen daarvoor de sportvloer. Het is dus perfect mogelijk om er bijvoorbeeld een VIP-ruimte voor het BK cyclocross te organiseren.” De fitnessruimte, is verdeeld over twee verdiepingen en heeft een totale oppervlakte van 700m².
Duurzaamheid als troef
Vita Krokodiel ziet er niet alleen fantastisch uit, ook qua installaties en technieken wordt dit complex ‘state of the art’. “Vooral wat betreft energiezuinigheid en duurzaamheid”, beklemtoont Bartje. “Het dak herbergt warmtepompen en 670 hoogwaardige fotovoltaïsche cellen. De installatievrije zones op het dak worden ingenomen door grote glaspartijen en ecologische groene daken. Het opgevangen regenwater dient als spoelwater voor de toiletten en de waterkranen in de douches en kleedkamers zijn allen waterbesparend. We gaan nog een stap verder: Hellebrekers, onze Nederlandse partner voor het technische onderhoud, installeert er een innovatief systeem dat warmte herwint uit spoelwater van de douches en zwembadfilters.” Ook structureel zijn er heel wat duurzame ingrepen. “Inderdaad”, bevestigt Vereecken. “Iedereen weet dat een zwembad heel wat energie nodig heeft, daarom worden de beweegbare bodems van het zwembad iedere avond helemaal opgetrokken om verdamping en onnodige overloop te vermijden. Ook het filtersysteem is volledig duurzaam.”
Bron van tewerkstelling
Begin 2021 start de Vita Groep ook met de aanwerving van zo’n 15,5 werknemers die de werking van Vita Krokodiel in goede banen zullen leiden. Naast 7,5 redders, 3 baliemedewerkers, 3 interieurverzorgers, zoekt Vita Krokodiel ook een centrummanager en een assistent(e). De vacatures verschijnen op de projectsite en de facebookpagina: www.vita-krokodiel.be – VITA Krokodiel op Facebook.
Horecavacature
Vita Krokodiel bevat ook een aantrekkelijke horecaruimte die in verbinding staat met het zwembad en de sporthal. De Vita Groep gaat daarom op zoek naar een ‘dynamische ondernemer’ die de uitbating van de brasserie op zich wil nemen. De brasserie is 260m² groot en heeft een buitenterras van 115m², goed voor zo’n 120 mogelijke ‘couverts’.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.vita-krokodiel.be, middelkerke@vitagroep.be
Sleutelproject voor Middelkerke
“Opgelucht, gelukkig en trots.” Aan het woord is schepen voor sport Henk Dierendonck. “We kunnen het belang van dit project voor Middelkerke niet genoeg benadrukken. Middelkerke heeft een rijke sportgeschiedenis en tal van actieve verenigingen in heel wat disciplines. Daarnaast schreeuwt ons toeristisch karakter al jaren om fantastische zweminfrastructuur. Het staat in de sterren geschreven dat Vita Krokodiel het antwoord biedt voor toegankelijke en ‘state of the art’ sportinfrastructuur voor Middelkerke, zijn inwoners, zijn sportliefhebbers, zijn vakantiegangers en zijn tweedeverblijvers.”
Functioneel en esthetisch pareltje
“Hoe meer ik de plannen van het complex bekijk, hoe meer ik overtuigd ben van onze partnership met Vita Groep. Naast een functioneel en duurzaam complex, wordt Vita Krokodiel ook een esthetisch pareltje versmolten met de unieke duinenomgeving.”
“De positieve impact van het project gaat trouwens veel verder dan op de lokale sportbeleving. We gaan er prat op dat we met deze ontwikkeling onze gemeente een prachtig, nieuw duinenpark bezorgen, vooral dankzij de opname van de voormalige radiosite van de Hector Verhaeghelaan in de projectzone. Zo creëren we een groene corridor tussen Middelkerke, de zeedijk en Vita Krokodiel.”
Hefboom voor sportverenigingen
De realisatie van Vita Krokodiel opent ook aantrekkelijke perspectieven voor specifieke evenementen, maar het zal eerst en vooral ten goede komen aan onze lokale sportverenigingen. Henk bevestigt: “Daarom dat we ook de opportuniteit aangrepen om in één beweging de sporthal te realiseren. In de sport is timing cruciaal, we voelden dat het momentum ideaal was om deze bijkomende investering te doen en we zijn er zeker van dat we zullen scoren bij onze sportclubs. Die krijgen prachtige accommodatie die hopelijk een hefboom is voor hun werking en hun ledenaantal. Het overleg met Vita over de planning is uiterst constructief. We garanderen dat we alle sportverenigingen deftig kunnen onderbrengen.”
Mooie job in mooie omgeving
Vita Groep gaat ondertussen op zoek naar personeel. “Die zoektocht is natuurlijk exclusief voor de Vita Groep” zegt Henk. “Voor de lokale tewerkstelling biedt Vita Krokodiel een mooie opportuniteit. Uiteraard brengen we onze huidige zwembadredders in contact met Vita Groep zodat zij eventueel kunnen solliciteren voor een job in het nieuwe complex. We zijn er van overtuigd dat Vita Groep optimale werkomstandigheden kan voorzien in dit prachtproject. Ook voor een dynamische horeca-uitbater.”
Uitkijken naar opening
De bouw gaat nu een cruciale fase in. “De eerstesteenlegging is enorm belangrijk voor de uitstraling van dit project. Gedaan met graven en grond afvoeren. Nu beginnen we op te bouwen. Het uitzicht van het project zal nu bijna dagelijks veranderen in de positieve zin. Ondertussen blijven wij in nauw overleg met de Vita Groep voor de verdere invulling van het sportcomplex, vooral dankzij de oprichting van een beheerscomité waarin wij als gemeentebestuur sterk vertegenwoordigd zijn. In een ideale wereld ontvangen we de eerste zwemmers op 1 juli 2021”, besluit Henk.

Grosso modo betaalt Middelkerke € 1.500.000 per jaar als exploitatievergoeding voor Vita Krokodiel. Voor de medefinanciering van dit project rekent het gemeentebestuur op de steun van Sport Vlaanderen die € 1.000.000 subsidieert. De provincie West-Vlaanderen subsidieert € 100.000 in kader van hun duurzaamheidsprogramma voor openbare projecten.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.