Home > Eerste steen voor polyvalent ’t Bulscampvelt in Hertsberge gelegd

Eerste steen voor polyvalent ’t Bulscampvelt in Hertsberge gelegd

Geschreven op 23 augustus 2023 om 12:31 door Mario De Wilde

Zopas mocht burgemeester Jan De Keyser van Oostkamp de eerste steen metsen van het toekomstgericht Hertsbergs project, passend in de bestuurskeuze ‘investeren in vitale dorpen’. De nieuwe duurzame polyvalante zaal zal de oude zaal ’t Bulscampvelt – die niet meer voldoet aan de huidige normen – vervangen. Er komen nieuwe Chiro lokalen en een nieuw gebouw voor de kinderopvang. En het is volgens de burgemeester een bewuste keuze om te investeren in Hertsberge. Een polyvalente zaal versterkt het sociale leven. En door z’n polyvalentie komt het veel gebruikers ten goede: het lokale verenigingsleven, de school, kinderopvang …

In het voorbereidingstraject richting de nieuwe zaal werden ook de kerkfabriek, de school, de chiro en een specifieke werkgroep betrokken. Het uiteindelijke architecturale ontwerp van Buro Bauer Architectuur is een klassiek concept in een hedendaags jasje, op maat van de Hertsbergse gemeenschap. Aansluitend op de kerk is een open gaanderij voorzien, richting polyvalente zaal en richting pastorie. Ze doet denken aan een klassieke, open kloostergang. Zo worden de aparte gebouwen met elkaar verbonden, én wordt ook een sfeervol binnenpleintje gecreëerd. De inplanting van de lokalen en de linken ertussen zorgen voor een ruimtelijke openheid naar de omgeving én creëren ook nieuwe, aantrekkelijke buitenlocaties. De jeugdlokalen krijgen elk een apart lokaal en hebben een gemeenschappelijk ingesloten dakterras op de eerste verdieping.

De nieuwe zaal wordt opnieuw een polyvalente zaal. Dat betekent dat er veel mogelijk zal zijn qua activiteiten en evenementen, maar het wordt geen sportzaal met sportvloer en belijning. Alles wat in de oude zaal ’t Bulscampvelt mogelijk was, zal hier ook mogelijk zijn, zij het uiteraard in een moderner en kwaliteitsvoller, nieuw jasje.
In het nieuwe gebouw is uiteraard ook aandacht voor duurzaamheid. Alle verwarming werkt met 5 warmtepompen (1 van 70 kW voor de polyvalente zaal en 4 van 7 à 8 kW voor de andere lokalen). Er is gekozen voor een doorgedreven isolatie van het gebouw (vensters, vloer, dak, gevels) en voor gedeeltelijk herbruikbare bouwmaterialen. Wegens de beperkte behoefte aan verwarming overdag, komen er op dit moment geen zonnepanelen. De mogelijkheid voor aansluiting op termijn is wel voorzien.

De voorbereidende werken door aannemer Bouw&Renovatie startten in het voorjaar. Als alles vlot verloopt zal de eerste fase van de werken afgerond zijn april 2024 waarbij dan de zaal ook in gebruik kan genomen worden. Daarna kan de oude zaal afgebroken worden en de ruimte voor de kinderopvang gebouwd worden. Het einde van deze tweede fase is in het najaar 2024 voorzien. De gemeente luisterde voor de keuze van de naam voor de nieuwe zaal naar de ideeën van Hertsbergenaren. Inwoners mochten in 2022 eerst suggesties doen voor een naam voor de nieuwe zaal en daarna stemmen op de voorstellen. De bekendmaking van de uiteindelijke keuze van de Hertsbergenaren gebeurt over enkele dagen tijdens de Hertsbergse Feesten.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.