Home > Eerste steen van residenties Blauwe Poort langs Blankenbergse Steenweg in Sint-Pieters

Eerste steen van residenties Blauwe Poort langs Blankenbergse Steenweg in Sint-Pieters

Geschreven op 13 november 2019 om 14:44 door Mario De Wilde

Vanmorgen vond de eerstesteenlegging van het nieuwe huisvestingsproject “residenties Blauwe Poort” van BMH plaats. De nieuwbouw omvat 60 sociale huurappartementen met in hoofdzaak 2 slaapkamers en is gelegen aan de Blankenbergse Steenweg / Blauwhuisstraat te Sint-Pieters (Brugge). De ceremoniële opening van de bouw gebeurde in aanwezigheid van de heer Franky Demon, Schepen van ruimtelijke ordening, huisvesting, leefmilieu en sport en voorzitter van de BMH, 1e ondervoorzitter Schepen Martine Matthys, de Heer Luc de Smedt, algemeen directeur van BMH en de vertegenwoordigers van BMH en van de aannemer Algemene Bouw Maes. Het project bestaat uit 4 appartementsgebouwen bestaande uit 4 bouwlagen met in totaal 60 sociale huurappartementen met ondergrondse parkeergarage. De flats zullen eveneens kunnen worden ingevuld door huidige bewoners van de aanpalende sociale woonwijk, maar ook uit andere wijken, die voldoende hebben aan een kleinere woonoppervlakte. Oudere bewoners van aanpalende straten zullen zo de kans krijgen te verhuizen naar moderne appartementen die meer aangepast zijn aan hun noden. Dit zorgt ervoor dat grotere woonunits beschikbaar worden om de vraag naar huisvesting van jonge gezinnen met kinderen op te vangen, zegt voorzitter Demon.

De nieuwbouw is gelegen in de wijk Sint-Pieters, buiten het centrum van Brugge, maar nog steeds op fietsafstand van het Brugse historisch centrum. Dit zorgt voor een groenere woonomgeving met veel open ruimtes. Belangrijk is de nabijheid van het winkelcentrum B-park op ±2.5 km. Voor de voorziening van sanitair warmwater en centrale verwarming werkt BMH samen met de afvalintercommunale IVBO die een nieuwe aftakking van het warmtenet (880 kW) aanlegt om voor de nieuwe woningen in de woonwijk Duivenkeet duurzame warmte te voorzien.
Behalve een vermindering van naar schatting 160 ton CO2-uitstoot per jaar zal de aanleg van het warmtenet ook een gunstige invloed hebben op de energiefactuur van de bewoners. Daarenboven is door de aanleg van een lokaal warmtenet op lage temperatuur de aanleg van een aardgasnet overbodig, zegt Demon. Er wordt al sinds 1982 een warmtenet in Brugge uitgebaat door IVBO. De energiecentrale zet per jaar ongeveer 180.000 ton huishoudelijk afval om in elektriciteit, proceswarmte en warmte voor het warmtenet. De wijk Duivenkeet is gelegen langs het bestaande netwerk dus een aansluiting voor een distributie warmtenet in deze wijk was vanzelfsprekend. Elke woning zal voorzien worden van een individueel afnamestation met eigen energiemeter, wat ervoor zorgt dat iedere gebruiker een individuele transparante rekening zal krijgen. Er is ook gekozen voor vloerverwarming in de appartementen. Als alles volgens plan verloopt is de oplevering van het project voorzien voor voorjaar 2021.

foto: Franky Demon, Schepen van ruimtelijke ordening en huisvesting en voorzitter BMH, Martine Matthys, schepen van personeel & organisatie, klantgerichte dienstverlening en welzijn en 1e ondervoorzitter BMH, Luc de Smedt, algemeen directeur BMH, Elke Van Haver, diensthoofd Projecten BMH, An De Laender, projectleider BMH, Liesbeth Broeckhove, diensthoofd Bewonerscontacten BMH, Gino Debruyne, zaakvoerder Gino Debruyne & architecten, Aldo De Beule, projectleider Gino Debruyne & architecten, Carine Drumont, algemeen directeur Algemene Bouw Maes, Francis Deman, commercieel directeur Algemene Bouw Maes, Patrick Lauwers, projectleider Algemene Bouw Maes, Tom Verhoeven, assistent projectleider Algemene Bouw Maes en Stijn Haerens, Werfleider Algemene Bouw Maes

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.