Home > Eerste spadesteek voor natuurherstelproject in De Blankaart in Diksmuide

Eerste spadesteek voor natuurherstelproject in De Blankaart in Diksmuide

Geschreven op 31 mei 2021 om 10:55 door Mario De Wilde

JPG Natuurpunt gaat een samenwerking aan met PepsiCo om in natuurgebieden de Blankaart (Diksmuide) en de Uitkerkse Polder (Blankenberge) enkele natuurherstelprojecten uit te voeren. Het doel is om het waterbergend vermogen van beide gebieden te vergroten. Door de heraanleg van laantjes, grachten, kreken en natte weides zal er meer ruimte zijn voor water en waterminnende planten en dieren. Op zaterdag 5 juni 2021 zal Vlaams Minister voor Omgeving Zuhal Demir aanwezig zijn in de Blankaart voor de eerste spadesteek.
Waterrijke natuur is onze bondgenoot in de strijd tegen de klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Natuurgebieden houden grote hoeveelheden water vast bij hevige regen, ze zorgen ervoor dat het water de kans krijgt om te infiltreren in de grond en ze geven het langzaam weer af bij droogte. Bovendien zijn waterrijke gebieden ook hotspots voor biodiversiteit, het zijn schatkamers van de natuur waar heel wat waardevolle planten en dieren leven. Zo komt ongeveer 40% van alle diersoorten op aarde voor in wetlands.

Helaas is veel van die natte natuur verloren gegaan.Een recente studie van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek heeft aangetoond dat Vlaanderen maar liefst 75% van zijn wetlands verloor in de afgelopen 50-60 jaar. Maar het is nog niet te laat om ze te herstellen.

Daarom gaan Natuurpunt en PepsiCo samenwerken om die kostbare natte natuur te herstellen. PepsiCo is een Amerikaans voedingsbedrijf dat onder meer 2 vestigingen heeft in Zeebrugge en Veurne waar het wil tegen 2025 100% van het water terug wil aanvullen. De producent van merken als Quaker, Tropicana en Lay’s wil daarvoor in de eerste plaats focussen op efficiënter watergebruik bij hun productieprocessen en op waterzuivering. Daarnaast zal het bedrijf samen met Natuurpunt investeren in het veiligstellen van waterrijke gebieden in de regio rond haar sites.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.