Home > Eerste natuurbegraafplaats aan de Blauwe Toren in Brugge is zopas afgewerkt

Eerste natuurbegraafplaats aan de Blauwe Toren in Brugge is zopas afgewerkt

Geschreven op 11 juli 2024 om 07:06 door Mario De Wilde

In Brugge was natuurbegraven tot nu toe nog niet mogelijk, maar het stadsbestuur wilde alsnog  tegemoet komen aan de grote vraag en de mogelijkheid bieden om de assen van een overledene in een begraafplaats met natuurlijke omgeving te begraven. Daarom werd op de site De Blauwe Toren zopas een natuurbegraafplaats aangelegd. Vanaf september zal natuurbegraven mogelijk zijn. Burgemeester Dirk De fauw: “Door de grote vraag werd in 2016 de wetgeving over begraafmogelijkheden in de natuur gewijzigd. In natuurgebieden van overheden is natuurbegraven sindsdien onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Bij natuurbegraafplaatsen is het belangrijk dat de natuur niet geschaad wordt. Daarom is er enkel asverstrooiing of het begraven van biologische afbreekbare urnes en lijkwades mogelijk.”

Natuurbegraafplaats de Blauwe Toren: toegankelijke ingang, vlonderpad en rustplaatsen en is aangelegd op een mooi stukje duinengras van 3,4 hectare groot op het gebied De Blauwe Toren, waar al een klassieke begraafplaats ligt. Het behoud van de bestaande beplanting en van het stuk natuur in het middenplein stond centraal bij de aanleg. Het middenplein vergt een specifiek beheer, zodat het duinengrasland optimaal behouden blijft. Het is belangrijk dat de overlast beperkt blijft, daarom zijn gedenkstenen of grafmonumenten niet toegelaten op het domein. Enkel asverstrooiing, lijkwades of biologisch afbreekbare urnes zijn toegestaan.

Om de ondergrond niet te beschadigen loopt een eiken vlonderpad overheen het domein. Het vlonderpad heeft een opstaande boord voor de veiligheid van slechtziende mensen of mensen met een rolstoel/buggy. Op verschillende plaatsen wordt het pad breder tot 1,8 meter, op deze plekken richten we rustplaatsen met zitbanken in voor bezoekers. Ter hoogte van een verbreding in het midden van het pad kan een korte ceremonie plaatsvinden. Op deze plaats kan afscheid genomen worden. Hiervoor plaatste het stadsbestuur een boomstronk waar de urne kan staan, en een aantal banken.

Timing en investering
De aanleg van de natuurbegraafplaats startte op 19 februari. Begin juli zijn de werkzaamheden afgerond. Nu volgt een rustperiode voor de beplanting, vanaf september zal natuurbegraven mogelijk zijn. Ook het juridisch kader zal dan in orde zijn. Brugge investeerde 519.675,93 euro (incl. btw) in het aanleggen van de natuurbegraafplaats. Aannemer Steenhaut bvba voerde de werkzaamheden uit.

3 reacties

Yves Maertens
Geschreven op 2024-07-13 09:36:26
Hoe weet men wie waar begraven is? Is er ergens een naamplaatje voorzien?
Katrien
Geschreven op 2024-07-12 20:42:10
Eindelijk ook in Brugge een natuurbegraafplaats! En natuurlijk horen daar geen gedenkstenen bij. Er is plaats voorzien voor een ceremonie 'en daar kan afscheid genomen worden'. Dat is wel zeer jammer! Op andere natuurbegraafplaatsen oa in Zoersel, mag je ook zelf de urne begraven. Dat maakt het hele afscheid volledig natuurlijk ...
Nancy
Geschreven op 2024-07-12 10:45:26
Dit zou in balen zeer fijn zijn , zou ikzelf wel willen uitgestrooid worden in rust

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.