Home > Eerste maal in Brugse geschiedenis: vaste terrassen mogen overwinteren

Eerste maal in Brugse geschiedenis: vaste terrassen mogen overwinteren

Geschreven op 12 oktober 2020 om 15:23 door Mario De Wilde

Elke winter kunnen inwoners en bezoekers de historische stad Brugge beleven zonder terrasconstructies vóór de talloze  monumenten en beschermde stadsgezichten. Na de periode van terrasjesweer verdwijnen de vaste terrassen elk jaar uit het straatbeeld. Dit jaar mogen de vaste terrassen uitzonderlijk blijven staan. “Stad Brugge had deze uitzondering gevraagd voor de horeca-uitbaters. Dat bespaart in elk geval afbraak- en opbouwkosten. Bovendien geeft het uitbaters de kans om evenveel klanten te ontvangen met respect voor de noodzakelijke afstandsregels”, zegt minister Matthias Diependaele.

In normale omstandigheden worden vaste terrassen voor de horeca in Brugge jaarlijks tijdelijk vergund. Ze staan immers vlak voor de vele monumenten die de historische werelderfgoed stad rijk is. In de winter kan je de historische binnenstad ervaren zonder commerciële terrasconstructies.

Dit jaar vroeg de stad voor haar ondernemers een uitzondering. “De horeca is zwaar getroffen door de corona-maatregelen. Door de terrassen uitzonderlijk deze winter te laten staan, besparen ondernemers afbraak- en opbouwkosten en kunnen ze tijdens de winterperiode extra klanten bedienen met respect voor de noodzakelijke afstand tussen de tafels”, licht Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele de beslissing toe.

“In 2000 werd de historische binnenstad van Brugge door UNESCO opgenomen op de lijst van het werelderfgoed”, laat minister Diependaele weten. “Vele toeristen en bezoekers komen speciaal om dit rijke erfgoed te bewonderen. En tegelijkertijd kunnen ze er kennismaken met onze ‘Bourgondische erfenis’ en genieten van lekker eten en drinken.”

Terrassen vormen ook een karakteristiek en beeldbepalend element in Vlaanderen. Omdat het terras vaak een deel van de openbare ruimte inneemt, zijn hieraan een aantal regels verbonden. Veel steden en gemeenten hebben een terrasreglement dat de voorwaarden en modaliteiten regelt voor het plaatsen van een terras door een horeca-uitbater. Als het terras in of aan beschermd erfgoed is geplaatst, is hiervoor vaak ook een melding of toelating nodig. In een werelderfgoedstad als Brugge leven heel wat ondernemers van toeristische activiteiten.

Het voorbije jaar maakte de stad samen met het agentschap Onroerend Erfgoed een terrasreglement voor het beschermde stadsgezicht Vismarkt – Huidevettersplein. “Ik hoop dat dit reglement navolging krijgt in de volledige Brugse binnenstad. Op die manier kan iedereen -zowel passant als terrasgebruiker – van de historische omgeving genieten”, besluit minister Diependaele.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.