Home > Eerste inclusief speelplein op de Leege Kouter in Zonnebeke, met dank ook aan Jan Vertonghen

Eerste inclusief speelplein op de Leege Kouter in Zonnebeke, met dank ook aan Jan Vertonghen

Geschreven op 3 juni 2023 om 17:03 door Mario De Wilde

Zonnebeke tekende in op een oproep gelanceerd door Vlaanderen voor veilige en toegankelijke ontmoetingsplaatsen voor kinderen en jongeren. Op de Leege Kouter in Zonnebeke ligt al enkele jaren een speelplein zonder echte invulling. In het speelpleinenplan dat de jeugddienst opmaakte, werd dit terrein ingekleurd als een nog te realiseren project. Het speelterrein ligt op een unieke locatie, dichtbij het kasteelpark en in een rustige omgeving. Bij de nieuwbouw van de gemeenteschool zal een doorsteek het speelplein en het kasteelpark langs de school over de Guido Gezellelaan op een veilige en rustige manier met elkaar verbinden.
De gemeente Zonnebeke diende een project in met de nodige aandacht voor het inclusieve karakter van het speelplein. Het moet een speelplein worden waar iedereen welkom is. Hier komt heel wat bij kijken. Zo moet het voor iedereen toegankelijk zijn en dat zullen we samen met verschillende diensten verder uitwerken. Ook de keuze voor de speeltoestellen is belangrijk! We kozen voor kwalitatieve en toegankelijke speeltoestellen: een mindervaliden schommel, een airmountain (luchtkussen), een interactieve en digitale geluidsboog en diverse rust- , speel- en groenelementen.

In het najaar zal het ontwerp samen met de potentiële gebruikers en de verschillende diensten gefinaliseerd worden. Het totale kostenplaatje zou ongeveer € 100.000 bedragen. Er werden € 60.000 investeringssubsidies toegezegd. “We zijn zeer tevreden dat minister Benjamin Dalle oog had voor een kleinere gemeente die hierop wenst in te zetten,” aldus schepen voor jeugd, Koen Meersseman.

Figuur 1 Afbeelding digitale & interactieve geluidsboog aan het Donkmeer in Berlare. Kinderen met of zonder beperking kunnen onder de boog diverse digitale spelletjes spelen met geluid. Er is eveneens een partnership met de Jan Vertonghen Foundation.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.