Home > Eerste editie Middelkerkse zomerschool met 27 kinderen groot succes

Eerste editie Middelkerkse zomerschool met 27 kinderen groot succes

Geschreven op 2 september 2023 om 07:08 door Mario De Wilde

Zo’n 1,2 miljoen kinderen trokken gisterenochtend onder een regendeken door hun schoolpoort. Minstens 27 leerlingen uit Middelkerke waren toch iets beter opgewarmd dan de rest. Niet door een stevig regenvest, maar door het feit dat zij in de laatste helft van augustus konden deelnemen aan de succesvolle eerste editie van de Middelkerkse zomerschool. Die was voor kinderen en omkadering een fantastische ervaring, vooral dankzij de inzet van de leerkrachten en vrijwilligers.

Leerverlies beperken en versterken van vaardigheden

Het concept van de zomerschool is al langer ingeburgerd. Maar waarom is een zomerschool zo nuttig? Carla Leber, diensthoofd kinderopvang en onderwijs bij de gemeente Middelkerke, legt uit. “We merken dat sommige kinderen tijdens de lange zomervakantie kampen met ‘leerverlies’. Ze missen een beetje de broodnodige school- en lesstructuur die vooral hun taal- en rekenvaardigheden scherp houdt. Een gevarieerde opwarmperiode vlak voor het nieuwe schooljaar kan wonderen doen.” En zo blijkt. De eerste editie was – na grondige evaluatie – een succes. “Trouwens, we vonden een goeie mix aan ervaren en jonge leerkrachten, aangevuld met warme vrijwilligers. Hun engagement was de grootste succesfactor.”

Kleine groepen, gevarieerde dagen

“We verwelkomden 27 kinderen uit de eerste en tweede leerjaren van Middelkerkse basisscholen voor 10 lesdagen zomerschool”, vervolgt Carla. “4 leerkrachten en 3 vrijwilligers schotelden de kinderen iedere dag naast opfrislessen ook leuke activiteiten voor, want tenslotte blijft het wel zomervakantie. De inzet van de leerkrachten en vrijwilligers kan niet genoeg benadrukt worden. Zij bepaalden echt het succes van onze eerste zomerschool. Een ander belangrijk element in dat succes was het vormen van kleine lesgroepen. Dat was een bewuste keuze”, schetst Carla. “De leerkrachten konden bijna één-op-één inspelen op de specifieke noden van de leerlingen. Sommigen hadden meer problemen met rekenen, anderen dan weer met taal.”

“We wilden ook afwisseling in een zomerschooldag brengen. In de voormiddag hielden we 4 lesmomenten taal of rekenen, in de namiddag was het tijd voor een uitstap met ‘informatieve inslag’ zoals dat heet. Een gouden combo zo blijkt, want we kregen heel wat positieve reacties van deelnemers en ouders. We bezochten onder andere Walraversijde, verkenden de bibliotheek en deden spelletjes met de bewoners van het woon- en zorgcentrum.”

Boost voor zelfvertrouwen

De zomerschool bleek niet alleen positief voor reken- en taalvaardigheden. “Ook het zelfvertrouwen van de leerlingen groeide zienderogen. Ze kunnen dankzij de zomerschool sterker het nieuwe schooljaar in, zowel kennisgewijs als sociaal. En dat doet hen deugd”, besluit Carla. “De zomerschool is een goeie investering om kinderen sterker te maken”, gaf Natacha Lejaeghere, schepen voor onderwijs en jeugd, mee.

Kinderen sterker maken

De inzet van leerkrachten en vrijwilligers was mogelijk dankzij een investering van het gemeentebestuur. Schepen voor onderwijs en jeugd Natacha Lejaeghere verduidelijkt. “Het is vooral een investering in het versterken van kinderen. Die middelen zijn één ding, waar het vooral om draait is dat kinderen met een goed gevoel het nieuwe schooljaar in trekken. Daar ligt de winst. Dat hoorde ik ook aan hun reacties. Sommigen waren blij dat ze iedere dag konden terugkeren. De vrijwilligers en leerkrachten vertelden me dat de kinderen helemaal open bloeiden. Ook het feit dat de ouders zo betrokken waren is super positief. En voor de omkadering was het een verrijkende periode. Jonge leerkrachten deden kostbare ervaring op en de vrijwilligers werden een hechte groep. Wat mij betreft is de zomerschool zeker voor herhaling vatbaar.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.