Home > Eerste CO2-neutraal hotel van Vlaanderen is open en het staat in De Haan

Eerste CO2-neutraal hotel van Vlaanderen is open en het staat in De Haan

Geschreven op 6 juli 2023 om 10:02 door Mario De Wilde

Hotel des Brasseurs, een iconisch gebouw in De Haan, onderging een ware metamorfose. Eigenaar Thibaud Hermans heeft het historisch pand volledig in ere hersteld en getransformeerd tot het eerste klimaatneutraal gerunde hotel van Vlaanderen. Met oog voor duurzaamheid en een focus op lokale samenwerkingen, biedt Hotel des Brasseurs een unieke ervaring aan gasten die op zoek zijn naar luxe, comfort en een ecologisch verantwoord verblijf. Het hotel ontving een uniek duurzaamheidslabel voor zijn CO2-neutrale uitbating en opent zijn deuren in de loop van juli 2023.

De evolutie in bewustwording rond duurzaamheid en gezondheid gaat erg snel. Onderzoek wijst uit dat bij 7 op de 10 mensen duurzaamheid meespeelt in de keuze van een hotel. Ook spelers zoals Booking en Intercontinental Hotels hebben oog voor die trend en spelen daarop in. Het is dus geen toeval dat duurzaamheid ook een speerpunt vormt in de toekomstvisie van Westtoer. Tijdens de persconferentie zal Mevrouw Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde voor de Provincie West-Vlaanderen, Hotel des Brasseurs kaderen in deze toekomstvisie voor het toerisme in De Haan en aan de Belgische Kust: “Hotel des Brasseurs toont waar we naar toe willen in de komende jaren met de duurzame ontwikkeling van het toerisme in West-Vlaanderen. CO²-neutraal, verantwoord en lokaal zijn hierbij sleutelwoorden. Dit is een knap voorbeeld dat anderen kan inspireren. We zijn bovendien trots dat het eerste CO²-neutrale hotel van Vlaanderen zich aan de Kust bevindt.”

Ook de heer Wilfried Vandaele, burgemeester van De Haan en verantwoordelijk voor erfgoed en ruimtelijke ordening, is bijzonder blij met de manier waarop dit gebouw werd gerenoveerd. Hij verwoordt het als volgt: “De renovatie van Hotel les Brasseurs is natuurlijk in de eerste plaats de verdienste van de eigenaar en de uitbater, maar wij hebben vanuit de gemeente achter de schermen wel al het mogelijke gedaan om de vele hinderpalen die er waren, weg te werken. Onze uitstekende verstandhouding met het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid heeft daarbij opnieuw tot goede resultaten geleid.”

Een CO2-neutraal gerund hotel

Hotel des Brasseurs ontving het CO2 Neutral Company label, uitgegeven door CO2 Logic en gecertificeerd door Vinçotte. Dit label geldt specifiek voor de uitbating van het hotel en focust zich op infrastructuuremissies, bedrijfswagens, afval, woon-werk verkeer en binnenkomend materiaal.

Maar Hotel des Brasseurs gaat ambitieus nog verder! Bijkomende inspanningen situeren zich in de historische studie naar authenticiteit van het gebouw, de warmte- en koelte-opwekking via geothermie, circulair hergebruik van alle grijs water, doorgedreven automatisering van de werksystemen, beperking, sortering en koeling van de afvalstromen, korte keten in zijn extreemste vorm én focus op de gezondheid van zowel de medewerkers als de gasten.

Thibaud Hermans zegt: “Deze zoektocht naar perfecte harmonie tussen historie en gastvrijheid heeft tot doel om de gasten een onvergetelijke, gezonde belevenis met een speciaal verhaal te schenken.”

Duurzaamheidscoach Guido Francque, sinds 1986 professioneel actief bezig met duurzaamheid, tekende samen met Thibauld Hermans het duurzaamheidstraject uit voor het hotel. De CO2-neutrale ambities worden doorgetrokken tot in de kleinste details van de uitbating van het hotel en – nog belangrijker – in de beleving van de gast.

Guido stelt het als volgt: “Vandaag zijn heel wat duurzame investeringen nog moeilijk terugverdienbaar, maar in de toekomst wordt dit de norm. Wie nu niet op de kar springt, komt te laat. Ik zie een mooie toekomst voor de horeca voor wie de duurzame shift durft te maken. Wie dat niet doet, zal verdwijnen.”

Eigenaar Thibaud Hermans is geen onbekende in De Haan. In 2010 opende hij Vleesgrill Bleu Chaud. In 2015 richtte hij Hoeve Welgelegen in als B&B. In 2017 waagde hij zich aan de renovatie van Villa De Torre. Toen liet hij zich al door Guido Francque begeleiden op het vlak van duurzaamheid. In 2019 kocht hij dan Hotel des Brasseurs met de intentie nóg een stap verder te gaan door te opteren voor CO2-neutraliteit binnen de ondertussen bekende filosofie van duurzaamheid als basis voor gezond en toekomstgericht horeca ondernemerschap.

Thibaud legt uit: “Vanuit onze expertise beschikken we over veel cijfermateriaal. Dat vulde onze ingenieur verder aan met zijn berekeningen. Zo kregen we zicht op onze voetafdruk en wisten we perfect wat we moesten aanpakken.”

Op die manier slaagde Hotel des Brasseurs erin om het CO2-label al voor de opening te bemachtigen.

Zot gelukkig om gasten te mogen verwelkomen

De gasten duurzaam verwennen, daarin ligt de bestaansreden van Hotel des Brasseurs, en dat zullen de gasten dan ook merken in elk aspect van hun verblijf. Enkele voorbeelden:

De kaart is zo ingedeeld dat elke gast er zijn voorkeur in vindt, met heerlijkheden uit de Noordzee, het dierenrijk en de omringende velden. Welkom aan zowel omnivoren, flexitariërs, pescotariërs, carnivoren als veganisten. Er is een gezond, lokaal en korte keten aanbod aan waters, frisdranken en warme dranken, bieren, wijnen en spirits. Maar daar houdt het niet op. Alles wat het hotel binnenkomt, werd geproduceerd door een lokale en verantwoordelijke leverancier. Denk aan meubels, gordijnen, maar ook de werktenues van het personeel.
Alle kamers beschikken over een comfortabele douche, want ligbaden verbruiken drie keer zoveel water. Het douchewater wordt trouwens opgevangen, gefilterd en hergebruikt als spoelwater voor toiletten of voor irrigatie. Ook het afvalwater van gootstenen en wasmachines wordt op deze manier hergebruikt.

Genderneutrale toiletten met privacy voor m/v/x

En verder nog:

Koelen en verwarmen gebeurt met een geothermische warmtepompinstallatie. 22 boringen tot op 125 meter diepte laten toe om het hotel te verwarmen en te koelen via de warmte die permanent in de aardkorst zit.
Er zijn laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen en in het restaurant staan energiezuinige toestellen waarvan sommige toestellen hun eigen warmte recupereren.
Afval wordt gesorteerd en gekoeld in een aparte koelcel. Dat betekent geen ongedierte, geen vieze geuren en geen lelijke containers in het straatbeeld.
De medewerkers varen wel bij de ergonomische werkomgeving en goede balans tussen werk en privé.

Thibaud legt uit: “Avond- en weekenduren vormen een reëel probleem in de horeca. Daar wilden we iets op vinden. We werken een beurtenrol uit waarbij onze restaurantmedewerkers bijvoorbeeld de ene week het ontbijt en de lunch verzorgen en de andere week de tearoom en het diner. We besteedden ook veel aandacht aan ergonomie. We installeerden een goederenlift en kozen voor een rubberen keukenvloer die minder belastend is voor de knieën en de rug.”

Details

Website: www.hoteldesbrasseurs.be
Facebook: www.facebook.com/hoteldesbrasseurs

Het hotel telt 12+1 tweepersoonskamers.
Alleen volwassenen, geen huisdieren
Wintertuin: 50 stoelen
Brasserie Parisienne, bar en lounge
Terras met plaats voor 60 stoelen
Het hotel gaat open in de loop van juli. Kamers kunnen al geboekt worden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.