Home > Een waardecheque maken: ouderwets of nog van deze tijd?

Een waardecheque maken: ouderwets of nog van deze tijd?

Geschreven op 17 februari 2024 om 07:22 door Mario De Wilde

Digitale betalingen en cadeaus lijken de norm te zijn geworden, waardoor het idee van een waardecheque maken ouderwets lijkt. Toch zal je verrast zijn om te ontdekken dat dit traditionele middel niet alleen nog steeds relevant is, maar ook een bron van creativiteit kan zijn. Dit kan voor zakelijke geschenken of persoonlijke cadeaus een prachtige uitlaatklep zijn om een gepersonaliseerd cadeau te maken of te ontvangen.

Waarom lijken deze cheques ouderwets?

Door de digitale revolutie winnen digitale transacties en cadeaus aan populariteit. Hoewel dit in België nog een stuk minder is dan in onze buurlanden zoals Nederland, heeft de komst van online bankieren, mobiele apps en cryptocurrencies de manier waarop we met geld en cadeaus omgaan ingrijpend veranderd.

In deze snel veranderende wereld lijkt een traditionele cheque maken daarom iets ouderwets en misschien zelfs onpraktisch. Toch kan de moeite die je doet voor het maken van zo’n cheque en de creativiteit die je hierin kwijt kan veel meer betekenis met zich meebrengen dan het digitaal overmaken van een gift.

Nostalgie versus gebruiksgemak

Zo’n waardecheque brengt zowel nostalgie als gebruikersgemak met zich mee. Misschien juist wel door de associatie met een vroeger tijdperk, kent dit oude betaalmiddel een onmiskenbare charme.

Tegenwoordig worden cheques niet echt meer gebruikt voor het betalen van een aankoop, maar wel weggegeven als waardebon of tegoed voor een cadeau. Door het inleveren van de cheque kan vervolgens de prijs geïnd worden.

Doordat je op zo’n grote waardecheque een stuk meer ruimte hebt dan bij een standaard cadeaubon uit de winkel, biedt het een creatieve uitlaatklep waarop je jouw persoonlijkheid of de stijl van het bedrijf kunt uitdrukken. Bovendien biedt het een tastbare herinnering die een simpele transactie of mail niet kan evenaren.

Veelzijdige toepassingen

Hoe relevant zijn deze cheques tegenwoordig nog? Het zou je verbazen voor hoeveel scenario’s je zoiets kunt inzetten. Van het maken van een leuke cheque voor een verjaardag, waarin je een avondje uit belooft, tot een officiële prijsuitreiking tijdens een evenement op het werk of bij een pubquiz. Of misschien wil je een cheque maken voor je ouders die zoveel jaar getrouwd zijn om in te wisselen voor een weekendje weg naar een idyllische bestemming.

Of je nu een gepersonaliseerde cheque maakt voor een speciale gelegenheid, of een algemene cheque die gebruikt kan worden voor meerdere ervaringen; de mogelijkheden zijn eindeloos. Doordat je zelf volledige controle hebt over een ontwerp, de boodschap en het bedrag en/of de prijs die je hiermee weggeeft, kun je elke cheque uniek maken.

Tips voor een tof ontwerp

Ben je geïnspireerd geraakt door de veelzijdigheid van dit middel? Ga dan aan de slag met een creatief ontwerp! Om op te vallen is het aan te raden om bij jouw ontwerp rekening te houden met een duidelijk lettertype, aantrekkelijke kleuren en een mooie afbeelding.

Afhankelijk van jouw wensen en de doeleinden van de waardecheque kun je kiezen om het op verschillende materialen te drukken. Zo biedt de grafische drukker Flyerzone uit België de opties voor:

  • Drukken op plaatmateriaal: Denk aan foamboard, forex of aluminium. Ideaal voor grote formaten, bijvoorbeeld als je veel foto’s op het ontwerp kwijt wilt.

  • Printen op papier: Keuze uit stevige papiersoorten in verschillende standaardformaten. Handig als je een exemplaar per post wilt versturen.

Waar je ook voor kiest; stem jouw boodschap af op de ontvanger zodat je het persoonlijke aspect van dit middel kunt benadrukken. Dus is zo’n waardecheque ouderwets? Misschien wel, maar wel nog steeds uiterst effectief en leuk om te maken en te ontvangen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.