Home > Een retourtje op de Main (Frankfurt-Würzburg) in vier dagen met de MS VIVA TIARA: Schön und Lustig

Een retourtje op de Main (Frankfurt-Würzburg) in vier dagen met de MS VIVA TIARA: Schön und Lustig

Geschreven op 10 januari 2023 om 16:33 door Mario De Wilde

Spannend toch! Met een riviercruise de Duitse wateren op. ‘Inschepen in Frankfurt’, stond er onze voucher en dat betekende lekker makkelijk want de VIVA TIARA lag op 10 minuten van Bahnhof Frankfurt aangemeerd. Onze verblijfplaats voor vier nachten lag uitnodigend te glimmen onder een laat najaarszonnetje. Het voordeel aan riviercruises is dat je geen hoge loopplank 100 meter over moet zoals de bij oceaanschepen. Gewoon zoals op de bus: instappen en en je wordt vriendelijk verlost van je bagage. Gooi los die ankers…
Mario De Wilde

Dat je, om je een riviercruise te kunnen veroorloven, je stinkend rijke tante uit Amerika moet afpersen of een lucratief drughandeltje op poten moet zetten, is een pluspunt, maar hoeft niet per se. Cruises zijn niet echt goedkoop, maar worden almaar betaalbaarder en in het geval van een riviercruise met zo’n 140 opvarenden zelfs nog redelijk democratisch. Want eigenlijk hoef je tijdens je reis geen ene euro meer uit te geven. Minibar, eten en drinken aan boord, een welkomsthappening, snelle wifi, wellness en de toeristische informatie van Cruise director Cristian Hemzelve zijn allemaal inbegrepen. Nee beste lezer, aan extra extra’s doen ze hier niet mee….
Ruime kamer
Waar ooit zakdoekwuivende moeders hun emigrerende manvolk uitzwaaiden, is nu de locatie voor het vertrek van onze MS VIVA TIARA. Logisch dat Frankfurt als een magneet cruiseschepen aantrekt. Het bevindt zich pal aan rivier de Main en ook de Rijn en de Moezel liggen vlakbij. Onze kajuit bevindt zich op de hoogste van drie etages en is opvallend groot met een mooi dubbelbed en een ruime en comfortabele kamer. In de comfortabele badkamer laten we ons al meteen uitgebreid besproeien met de aangeboden Rituals producten. We zijn pas Frankfurt voorbij of Herr Christian nodigt al iedereen uit om te gaan dineren. Geen verplichte tafel aan boord, iedereen gaat zitten waar hij of zij dat het liefste hebben.


Ha, die Gabi
Gabi is 28 jaar en komt uit Indonesië. Iedereen in Indonesië heet Gabi. Gabi is onze kelner aan boord. In Indonesië is iedereen kelner of housekeeper. Hij is van de overtreffende roze kant en zal ons de volgende vier dagen verwennen met de smakelijkste gerechten. Gabi legt met een aangeboren Prodent-glimlach uit dat we tijdens de lunch en het diner telkens kunnen kiezen uit een meerkeuzemenu. Vlees of vis en een lokale specialiteit. Je moet op ons erewoord geloven maar de eerste dag was dat regionaal gerecht een authentiek Franfurter Bratwurst. In het kader van mijn buikvetverbrandingsplannen ga ik voor de heerlijk gebraden doradofilet. Overigens nog dit, geen buffettoestanden: zowel lunch als diner worden met stijl en Oosterse flair aan tafel bediend.


Omeletjes, bitte
Om 8 uur ‘s morgens priemt de zon al op ons bed. Een passerende boot vouwt de Main tot golfjes en laat de struiken langs de oever buikdansen. Opvallend wel hoe weinig scheepvaartverkeer er op de Main is. Daarvoor zal de Rijn wellicht uitgevonden zijn…Een uurtje later check ik het ontbijtbuffet – eentje in de vorm van ‘waar-moet-ik-eerst-mee-beginnen’. Het wordt regelmatig bevoorraad met spek, vers brood en op eenvoudig verzoek worden er twee omeletjes voor onze West-Vlaamse passagiers klaargemaakt. De afwas laten we voor wat die is want Christian meldt dat we voor anker liggen in Wertheim. Wertwie? Daarvoor is Wikipedia een geweldige uitvinding want het dorpje is een stofje op de wereldkaart dat bekend is vanwege zijn glasfabrieken. Zowat iedereen gaat in gestrekte draf naar de burcht die bovenop de berg ligt. Nadien kuieren we door de fraaie historische stadskern en steunen de lokale economie door een zonnebril van 40 euro te kopen..


Applaus
Om klokslag 18 uur zet ons schip koers richting Würzburg. Dat doen we in stijl met een verrukkelijke vismenu. De zon is intussen ondergegaan en de Main baant zich gezapig een weg doorheen de uitgestrekte wijngaarden en ingeslapen dorpjes die al eeuwen op applaus liggen te wachten. 12 uur later zien we het Beierse Würzburg rechts van ons opdoemen. Hier bevindt zich de veelbezongen Romantische Strasse. De Alte Mainbrucke, waar we vlakbij aanmeren, doet onwillekeurig denken aan de brug in Praag vanwege de standbeelden. In de stad zelf zijn er moderne merkwinkels maar ook authentieke shoppingadresjes en het is er heerlijk flaneren voor een hele dag. Vanaf dan is er de terugweg naar Frankfurt met een laatste uitstap in Miltenberg. Conclusie: we zijn zelf geen oceaanvaarders maar deze riviercruise kunnen we iedereen warm aanbevelen. Ons moeilijkste moment is onze cabinesleutel opnieuw afgeven. Stiekem steekt ondergetekende nog een snoepje van de bokaal aan de receptie in z’n zak. Bijna terug thuis proef ik het in m’n mond, smakend als de goede gedachten der herinnering.
Alle info op www.viva-cruises.com/nl-be

 

Cruise director Cristian Neichel, eerste kapitein Narcis Midvighi, keukenchef Sukima en hotelmanager Slavica Korodi

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.