Home > Een grote dank voor het afvalteam van de 3de kleuterklas Gemeenteschool Zwevegem Knokke

Een grote dank voor het afvalteam van de 3de kleuterklas Gemeenteschool Zwevegem Knokke

Geschreven op 17 november 2023 om 07:29 door Mario De Wilde

De 3de kleuterklas van Gemeenteschool Zwevegem Knokke steunde dit jaar op een bijzondere manier de “Week van het Afvalteam”, waarin de inzet van afvalophalers extra in de schijnwerpers wordt gezet. Maandag werd de aftrap gegeven met een leerzaam bezoek aan de kringloopwinkel, waar de kleuters op een speelse manier ontdekten hoe zij zelf een rol kunnen spelen in het verminderen van afval. De kinderen kregen de kans om de kringloopwinkel van dichtbij te verkennen. Tijdens de rondleiding werden ze uitgedaagd om de prijs van knuffels te bepalen en deze van een eigen etiket te voorzien. Als beloning mochten alle kinderen een knuffel mee naar huis nemen, waarmee de boodschap van hergebruik en recycling op een leuke manier werd overgebracht.

De activiteiten die juf Eva uitkoos richtten zich op concrete doelen zoals afval sorteren en recycleren. De kleuters werden bekend gemaakt met verschillende soorten afvalbakken in de klas en leerden welk afval in welke zak thuishoort. Met praktische voorbeelden zoals het correct sorteren van spullen in de kring, kregen de kinderen inzicht in de impact van juiste afvalscheiding. Een ander belangrijk thema was recyclage. Zo leerden ze het verrassende nieuwtje dat PMD-flessen kunnen worden omgezet in fleece-truien. Ook het proces van het smelten van oud glas om nieuwe flessen te maken, werd uitgelegd. De kinderen ontdekten ook dat het mogelijk is om spullen te verkopen of te schenken aan de kringloopwinkel in plaats van ze weg te gooien.

Om bewustwording te vergroten, werden de kinderen gestimuleerd na te denken over hoe zij zelf kunnen bijdragen aan minder afval op school. Enkele positieve gewoonten die al op de school werden toegepast, zoals het scheiden van compost, PMD, papier en restafval en de schoonomgeving proper houden als Mooimaker werden benadrukt. Bovendien werden initiatieven zoals het meenemen van een herbruikbare drinkfles, het gebruik van een boterhamdoos en het experimenteren met wasnoten en shampoo bars geïntroduceerd als praktische stappen om plasticverbruik te verminderen.

Gisteren organiseerden de enthousiaste kleuters een klinkende optocht door de schoolgangen. Luid scanderend spoorden ze medeleerlingen en leerkrachten aan om bewust te sorteren. Als blijk van waardering en dankbaarheid voor het harde werk van het afvalteam van gemeente Zwevegem, hebben de kinderen een leuke foto gemaakt om ‘dank je wel’ te zeggen aan de mensen die dagelijks bijdragen aan een schone leefomgeving.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.