Home > Een gravelfiets is je nieuwe beste vriend in West-Vlaanderen

Een gravelfiets is je nieuwe beste vriend in West-Vlaanderen

Geschreven op 20 oktober 2022 om 13:15 door Mario De Wilde

West-Vlaanderen is een paradijs voor de nieuwste opkomende sport: gravelfietsen. De provincie is een unieke samenkomst in België door de kuststreek, vrije natuur, platteland en stedelijke gebieden. Voor fietsers die overal in West-Vlaanderen graag fietsen maar moeite hebben met de overgang van verschillende ondergronden (en daarom geen gepaste fiets vinden), zijn gravelbikes de redder in nood.

Gravelbiken, pardon?

Dit soort fiets is eigenlijk ontstaan in de Verenigde Staten. Zij zochten een oplossing voor de brandwegen die er, tenzij in geval van nood, ongebruikt bijlagen. De Amerikaanse wegen doorkruisen het platteland om brandweerwagens snel naar afgezonderde bossen te sturen. Die paden zijn te moeilijk voor racefietsen maar te snel voor een cyclocross. 

De wegen die bij ons meer voorkomen als grindpaden liggen gewoonlijk in landelijke gebieden. Een gravelbike kopen is een oplossing voor mensen die genieten van alle typen fietsen en weg willen van het asfalt, zonder er definitief afscheid van te nemen. Ze zijn alternatieven voor racefietsen, waarmee je voor lange afstanden op gravelbikes comfortabeler en stabieler zit. Ze rijden ook vlotter op verschillende soorten ondergronden, terwijl een racefiets inzet op snelheid.

Wat gravelbikes uniek maakt is hun veelzijdigheid. Ze zijn vlotter dan een mountainbike, zijn steviger dan een racefiets, en zitten iets meer relaxed dan een cyclocrosser. Het belangrijkste verschil met een cyclocrosser is dat die gebouwd zijn voor ritten voor korte duur en op hoge snelheid. Gravelbikes zijn meer gebouwd voor langdurig comfort.  Ze zijn dus interessant voor fietsers die zowel op de weg willen rijden als off-road in de West-Vlaamse natuurgebieden. 

Waar zijn leuke fietsroutes voor mijn gravelbike?

Gelukkig zijn er heel wat fietsroutes in West-Vlaanderen waar de gravelbike helemaal tot zijn recht komt. De Groene Gordel fietsroute van Brugge bijvoorbeeld is een fietstocht van 53km waar je verschillende paden en ondergronden kruist. Je passeert er akkers en weiden, open landschappen, beboste gebieden, forten en abdijen en lieflijke dorpjes. 

Voor de strandliefhebbers zijn er routes voor gravelbikes aan de Westkust. De Westkustfietsroute van 48 km brengt je van de zee aan De Panne naar Veurne. Je doorkruist onderweg duin- en natuurgebieden, de jachthaven en het Kanaal van Nieuwpoort. 

Aan de andere kant van West-Vlaanderen zijn er rond Kortrijk ook aangename fietsroutes, waaronder rond de pittoreske Leienstreek. Hier kan je gemakkelijk stad combineren met platteland en authentieke bezienswaardigheden van de omliggende hoeves. Onder andere streekbieren, hoeve-ijsjes en nog meer lokale producten zijn ideale excuses voor een pauze of picknick.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.