Home > Een gezonde financiële buffer opbouwen anno 2023

Een gezonde financiële buffer opbouwen anno 2023

Geschreven op 17 januari 2023 om 09:13 door Mario De Wilde

Vroeger was alles beter wordt weleens gezegd, maar of dit echt zo is? In veel gevallen was het wel overzichtelijker. Dit geldt zeker voor financieel gebied. Het geld wat je maandelijks overhield kon je eenvoudig wegzetten op een spaarrekening. Hier ontving je zodanig rente op en de inflatie was niet sky high, waardoor je een leuke winst maakte. Vandaag de dag staat het er wel even anders voor. Torenhoge inflatie en spaarrentes die voorlopig nog wel even laag blijven. Daarvoor in de plaats zijn echter wel andere manieren gekomen om een gezonde financiële buffer op te bouwen. Denk aan zaken als crypto, vastgoed en andere investeringen. Waar de kansen vandaag de dag liggen? Dat is uitgelegd in deze blog.

Digitale munten

De grootste kans om een grote financiële sprong te maken is momenteel wel met het investeren in crypto zoals bitcoin. De koers van crypto heeft de laatste tijd een dipje gehad, maar daarom is het juist een goed moment om in te stappen. De verwachting is dat deze de komende tijd behoorlijk gaat stijgen. Daarnaast is de ene munt de andere niet. Een goed en betrouwbaar platform gebruiken zoals LiteBit om te investeren is aan te raden.

Aandelen

Ook aandelen hebben de laatste tijd wel een dipje gekend. Maar ook daarvan is de verwachting dat ze weer zullen stijgen. Om een gezonde financiële buffer op te bouwen is het aan te raden een diverse portefeuille op te bouwen. Enerzijds crypto en anderzijds aandelen. Bij aandelen kun je nog kiezen tussen varianten met hoge risico’s en opties met lage risico’s. Let er wel op dat je over het algemeen geen grote klappers met aandelen gaat maken. De winst zal hier geringer zijn dan die van crypto.

Vastgoed

Vastgoed biedt vandaag de dag echter (iets) minder kansen. Dit komt doordat de overdrachtsbelasting aan het stijgen is voor investeringsvastgoed en de prijzen hiervoor nog steeds hoog liggen. Ook de regelgeving wordt per gemeente behoorlijk aangescherpt waar het gaat om het verhuren van vastgoed. Daarnaast stijgen de rentes van hypotheken voor vastgoed. Kortom, allemaal zaken die het minder gunstig maken dan dat het in het verleden was.

Hoeveel buffer?

Het verschilt zeer per persoon en situatie hoeveel buffer je nodig hebt op financieel gebied. Hoe je erachter komt welk bedrag jij achter de hand moet hebben? Hiervoor zijn online goede berekeningstools voor. Het Nibud.nl is hier een voorbeeld van. Het maakt namelijk verschil of je een gezin hebt, kostwinner bent of juist ondernemer. Dat een buffer altijd op een bankrekening moet staan is dus inmiddels een achterhaald beeld. Hier zijn diverse opties voor.

Kortom, een gezonde financiële buffer is belangrijk. Niet alleen voor onverwachte zaken maar ook gewoon voor een fijn en zeker gevoel. Mocht er iets onverwachts en vervelends gebeuren, dan moet de financiële situatie in ieder geval geen stress en gedoe opleveren. Hier zijn diverse manieren voor en ook nog manieren op je geld te laten groeien. Een win-win situatie!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.