Home > Een fan van Belfast? Ga dan de expo van Aaron Maes in Blankenberge bezoeken

Een fan van Belfast? Ga dan de expo van Aaron Maes in Blankenberge bezoeken

Geschreven op 10 juli 2023 om 08:47 door Mario De Wilde

Van 8 juli tot en met 5 november kan je in Blankenberge terecht voor de fascinerende tentoonstelling Belfast in exporuimte De Meridiaan. CC Blankenberge nodigt er fotograaf Aaron Maes uit. In vijftig foto’s reflecteert Aaron over het complexe conflict dat Noord-Ierland al meer dan honderd jaar in de ban houdt. Aaron Maes studeerde in 2016 af als fotograaf aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Hij ontplooide zich doorheen de jaren als documentaire- en reportagefotograaf. Zijn interesse in de mens en de wereld bracht hem naar de redacties van de VRT-nieuwsdienst, Panorama en Koppen. Hierna trok hij voor een jaar naar Belfast, de Noord-Ierse hoofdstad waaraan de tentoonstelling haar naam te danken heeft.

Ondanks dat het conflict officieel beëindigd werd met het Goedevrijdagakkoord in 1998, blijven The Troubles ­­– de bloedige strijd tussen katholieken en protestanten in Noord-Ierland – aanwezig in de hoofden van zijn inwoners. Het conflict bekijken door de lens van zijn camera, gaf Aaron de kans om op een unieke manier grip te krijgen op de complexiteit ervan. Hij wentelde zich in de lokale tradities en gewoonten, ontmoette diverse mensen en leerde hun vertrouwen te winnen. Dat gaf hem de kans om door te dringen tot het hart van het conflict en zelfs tot in de woonkamer van enkele voormalige kopstukken. Het resultaat is een reportage van verhalen, hoop, maar ook de harde realiteit waarin het land zich nog steeds bevindt.

Schepen van cultuur Kathy Kamoen: “Met Belfast strikt het cultuurcentrum Blankenberge een unieke tentoonstelling. De beelden geven ons een persoonlijke inkijk in een thema dat vandaag – vijfentwintig jaar na het ondertekenen van het Goedevrijdagakkoord – nog altijd brandend actueel is. Dat Aaron Blankenberge als gaststad koos voor zijn eerste solotentoonstelling, doet ons een enorm plezier.”

De fototentoonstelling Belfast loopt van 8 juli tot en met 5 november 2023 in exporuimte De Meridiaan (Blankenberge). De bezoeker ontvangt een brochure met teksten van de fotograaf, ingeleid door VRT-journaliste Veerle De Vos. De tentoonstelling is gratis te bezoeken en in juli en augustus dagelijks open, telkens van 14 tot 17 uur.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.