Home > Een boekhouder: wanneer zou je deze nodig hebben?

Een boekhouder: wanneer zou je deze nodig hebben?

Geschreven op 9 februari 2021 om 13:19 door Mario De Wilde

Wanneer je een eigen bedrijf opzet, ben je verplicht daarvan een gedegen administratie te voeren. Hier zijn regels aan verbonden, maar het is sowieso voor jezelf ook praktisch wanneer je alle inkomsten en uitgaven goed bijhoudt. Je wilt immers kunnen zien hoeveel winst je gemaakt hebt en waar je eventueel op kosten kunt besparen. Hieronder gaan we verder in op de werkzaamheden die een boekhouder voor je kan verrichten. Maar hoe vind je een goede boekhouder? Je kunt natuurlijk via een zoekmachine de trefwoorden boekhouder België intoetsen, maar het kan veel simpeler. Op Trustlocal.be staan veel boekhouders al overzichtelijk bij elkaar, inclusief de trustscore die iets zegt over de kwaliteit van de dienstverlening.
Complexe materie
Een boekhouder heeft kennis van zaken en volgt de ontwikkelingen op de voet. Niet voor niets laten boekhouders zich steeds bijscholen. De regelgeving verandert frequent en als ondernemer word je geacht alles altijd goed op orde te hebben. Heb je een klein bedrijf met slechts enkele klanten, waarvoor je diensten verricht? Dan zou je een belangrijk deel van de administratie zelf kunnen verzorgen. Heb je echter veel klanten en wellicht ook nog personeel in dienst? Dan wordt het al snel wat ingewikkelder. Afhankelijk van je bedrijfsactiviteiten en de omvang van je onderneming kan er daardoor sprake zijn van complexe materie. Het is dan fijn als je kunt terugvallen op de kennis en kunde van een expert op dit gebied.
Werkzaamheden
Een boekhouder neemt veel werkzaamheden voor je uit handen. Voor het voeren van een goede administratie zijn overzichten nodig van alle aankopen en verkopen, indien van toepassing aangevuld met een voorraadadministratie. Natuurlijk moeten ook de gegevens van alle debiteuren en crediteuren worden beheerd. Indien je als ondernemer medewerkers in dienst hebt, komt daar de personeelsadministratie nog eens bij. En wat dacht je van het creditmanagement? Ook dergelijke zaken kun je natuurlijk uitbesteden.
Geheel of gedeeltelijk uitbesteden
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de boekhouding met eigen medewerkers en binnen het eigen computersysteem te voeren. In dat geval beperken de taken van de boekhouder zich tot het controleren van de gevoerde administratie en het opstellen van de jaarrekening. Indien nodig komt daar dan nog een accountantscontrole bij. Het is echter ook mogelijk om alle boekhoudkundige diensten geheel uit te besteden aan de boekhouder, zodat je zelf de handen vrij houdt om datgene te doen waarin je uitblinkt.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.