Home > Zonta Cycling team fietst woensdag 300 km naar districtconferentie in Leuven

Zonta Cycling team fietst woensdag 300 km naar districtconferentie in Leuven

Geschreven op 23 september 2021 om 08:38 door Mario De Wilde

Het Zonta cycling team-Area 05 fietst komende woensdag naar de districtconferentie in Leuven die op 1 oktober doorgaat. De fondsen ter ondersteuning van de internationale projecten van Zonta International hebben ze opgehaald door de verkoop van 1000 paar trendy kousen bedrukt met ‘Focus on the sun ‘. Nieuw dit jaar is dat er ook een E bike team uit Zonta Damme naar Leuven fietst. Een primeur die volgende keer kan uitgebreid worden naar andere clubs.

Wat is Zonta?
Zonta International werd in 1919 in Buffalo (USA) opgericht als een serviceclub voor werkende vrouwen In de loop der jaren is Zonta uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie met 35.000 leden, verspreid over 1100 Zonta clubs in 70 landen. Zonta Area 05 vormt een groep van twaalf Zonta clubs uit Oost en West-Vlaanderen binnen district 27 (België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Polen en Ukraïne) van Zonta International. Alle Zonta leden zijn dames die zich met al hun kennis en talenten actief inzetten om de missie van Zonta te realiseren: ‘Advancing the status of women worldwide’. Zonta International wil bevorderen dat er een wereld tot stand komt waarin mensenrechten en fundamentele vrijheden zijn verzekerd voor alle vrouwen. Naast het organiseren van talrijke fundraisings ten behoeve van sociale werken met focus op vrouwen en kinderen, regionaal en internationaal, is er ook ons Zonta cycling team, een enthousiaste fietsgroep met Zonta leden uit vijftien verschillende clubs uit area 05.

Oorsprong: de 1000 km voor Kom op tegen Kanker
De roots van het Zonta Cycling Team liggen bij Griet De Prycker (Governor 2016-2018), die in 2013 het schitterend idee had om deel te nemen aan de ‘1000 km voor Kom op tegen kanker(KOTK)’. Bij de eerste editie stonden er acht fietsers aan de start. Het concept was een onmiddellijk succes en sindsdien tekenen er jaarlijks 4 teams of 32 Zonta fietsers present. Voorzitter Christine Gantois: “Samen fietsen we 4000 km en daarvoor halen we telkens een bedrag op van €22.000. We hebben al de kaap van €100.000 overschreden.”
Al fietsend naar District conferenties
Vanuit het enthousiasme en plezier bij het fietsen voor KOTK opperde Griet het idee om ook te fietsen naar de District conferentie in 2015 naar Metz, met vier gestart en met twintig aangekomen in Metz. Christine De Dijcker: “Het was de start van een echt Zonta Cycling avontuur. In 2017 was het Cycling team present op de district conferentie in Berlijn, een ‘once in a lifetime experience’ voor ons allen. We waren zo ongelooflijk fier dat Griet de conferentie opende als Governor, voor haar een hoogtepunt in haar lange Zonta carrière dat we, als Zonta Cycling team, vanop de eerste rij mochten meemaken. In 2019 ging de trip naar Dijon en momenteel zijn we in volle voorbereiding voor Leuven 2021. Ons team telt 39 fietsers en acht supporters die ons bijstaan voor bagage, bevoorrading en pech onderweg. Een leuke, sportieve groep Zontians uit vijftien verschillenden clubs van area 05, sfeer verzekerd! In november 2020 heeft Griet haar zeer moedige strijd verloren tegen kanker. Maar zoals ze al die jaren gedaan heeft, blijft ze ons inspireren. Onder haar motto ‘Focus on the Sun’ blijven we verder fietsen en voelen we ons één Zonta familie die de Zonta waarden uitstraalt en al fietsend nationaal en internationaal voor visibiliteit zorgt.”

“De kick-off start in Brugge in Polderwind Zuienkerke op dinsdag 28 september om 19 uur en we arriveren in Leuven op vrijdag 1 oktober na 300 km fietsen, een aantal onder ons keren met de fiets terug naar Brugge, goed voor 450 km. We kijken er met z’n allen enorm naar uit om aan te komen in onze gloednieuwe ‘Focus on the sun’ fietsoutfit!
Het is onnodig te vermelden dat elke fietser de fietstrip zelf bekostigt. Leuven 2021 here we come!”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.