Home > Duizenden sneeuwklokjes waargenomen in St. Kruis Brugge

Duizenden sneeuwklokjes waargenomen in St. Kruis Brugge

Geschreven op 12 februari 2020 om 16:49 door Mario De Wilde

Galanthus in St. Kruis zou perfect passen in onze rubriek ‘Verborgen plekjes’. In de Alpenplantenkwekerij van Cathy Portier ontdekten we afgelopen dagen duizenden en nog eens duizenden sneeuwklokjes. Hoewel er sneeuwklokjessoorten bestaan die al in de herfst bloeien, ligt de top van het bloeiseizoen van het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis) in onze streken toch in januari en februari. Bij menig Galanthofiel (Liefhebber van sneeuwklokjes) gaat dan het hart sneller kloppen en ze gaan soms erg ver in hun liefhebberij. Op 23 februari 2015 werd in Engeland 1390 pond betaald voor één enkel bolletje van zo’n ‘Snowdrop’.
Het oorspronkelijk verspreidingsgebied van het sneeuwklokje is vermoedelijk Zuid- en Midden-Europa, maar reeds in de 15e eeuw werden de bolletjes aangeplant op buitenplaatsen van kloosters en kasteeltuinen. Vervolgens zijn ze door de eeuwen heen verwilderd en nu komen ze op veel plaatsen voor.

Wat is er zo bijzonder aan het sneeuwwitte bloemetje, dat soms subtiel ruikt naar honing? Als je ze met duizenden tegelijk bloeiend in een bos of langs een sloot ziet staan kun je ze niet uniek noemen, maar individueel bekeken zijn ze charmant en valt er eigenlijk niets aan te verbeteren. De kleur, vorm en geur zijn perfect in balans. Ze kunnen kou en sneeuw trotseren en als ze bevriezen, gaan ze weer rechtop staan zodra het dooit. Het sneeuwklokje staat symbool voor hoop, (opnieuw) ontwaken en lenteverwachting. Geef sneeuwklokjes een plek waar ze in het voorjaar volop in de zon staan, maar de rest van het jaar in de schaduw. Een plek onder bomen of struikgewas is voor de bolletjes vaak ideaal. Sneeuwklokjes houden van een ‘rustige plek’. In de border zul je de grond regelmatig bewerken. Het sneeuwklokje staat liever op een plek waar je niet hoeft te graven of schoffelen. Wil je meer te weten komen over deze bijzondere bloemen, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij alpenplantenkwekerij Cathy Portier, Margareta van Vlaanderenstraat 27 te St. Kruis Brugge. Daar houden ze sneeuwklokjesweekenden nog tot en met zondag 23 februari, telkens van 9.00 tot 17.00 uur.

www.galanthus.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.