Home > Dronespektakel in Brugge wordt op oudejaarsavond iets heel bijzonder

Dronespektakel in Brugge wordt op oudejaarsavond iets heel bijzonder

Geschreven op 30 december 2019 om 17:45 door Mario De Wilde

Brugge zal op oudejaarsnacht het nieuwe jaar 2020 op een bijzondere manier inzetten. Drones zullen een spectaculaire drone light show presenteren in de omgeving van ’t Zand. De drones zijn computergestuurd en zullen via lichteffecten diverse figuren, teksten en beelden vormen. Brugge trekt de kaart van innovatie, technologie en de toekomst. De Belgische firma AndLights staat in voor de uitwerking van de droneshow, in een organisatie van de VZW PluZand. Noordzee drones staat in voor ondersteuning van Anlights en de bookingen. Andlights maken als dronebedrijf ook deel uit van de incubator DROONHAAVN te Zeebrugge.

Minister van Mobiliteit Bellot: “Dit project in Brugge is een primeur voor ons land en is ook op Europees niveau een belangrijke mijlpaal. Ons land toont zich opnieuw als een centrum voor de drone-innovatie. Ik wil uitdrukkelijk mijn diensten van FOD Mobiliteit bedanken voor hun beschikbaarheid.”

Burgemeester Dirk De fauw: “Na lange voorbereidingen, testen en overleg met de overheid is AndLights volledig klaar om Brugge de primeur aan te bieden. Brugge krijgt op oudejaarsavond als eerste stad de eer om ‘het vuurwerk van de 21e eeuw’ te aanschouwen. Bijna 100 drones zullen zich – elk met een eigen lichtbron – door het luchtruim bewegen. Op de maat van de muziek lichten ze de hemel op en staan ze in voor een magische show.”

Hannes Verschore (Andlights): “Na 3 jaar zwoegen en monikkenwerk is het zover voor Andlights… de eerste drone light show komt eraan van oud naar nieuw. Als rasechte Bruggelingen zijn we apetrots deze primeur in onze eigen stad te mogen doen.”

Elwin Van Herck (Noordzee Drones, Voorzitter Belgian Drone Federation): “Als Voorzitter ben ik namens de Belgian Drone Federation bijzonder fier dat we een grote stap zetten met deze toelating en applicatie voor onze dronesector. Als zaakvoerder van Noordzee drones zijn we vereerd dat we de mensen van Andlights kunnen ondersteunen via opleiding, terreinen en faciliteiten. We zullen tevens instaan voor de bookingen en info van de shows.”

Marc Vandamme (Voorzitter Pluzand Brugge): “Onze handelsbuurtkring Pluzand is terecht fier een effectieve bijdrage te kunnen leveren aan het welslagen van Brugge feest op Oudjaar op ’t Zand via participatie aan organisatie droneshow. Het vernieuwde Zandplein met vele handelszaken verwelkomen graag iedereen op het allerlaatste evenement in Brugge van 2019 en tevens het eerste van het nieuwe decennium.”

Niets dan voordelen

Het concept van AndLights heeft niets dan voordelen.

-Milieuvriendelijk: er wordt geen afval geproduceerd, evenals geen uitlaatgassen uitgestoten zoals CO2, bij het uitvoeren van een show. Alles wat nodig is in een drone light show is herbruikbaar.
-Geluidsarm: de drones zelf maken quasi geen geluid. Dit geeft het grote voordeel dat het geheel perfect kan omlijst worden met een muzikale begeleiding.
-Diervriendelijk: de drones worden gecontroleerd in de lucht geplaatst zonder gebruik van afvuur systemen en explosieven, is er geen overlast voor huisdieren, paarden, zwanen, vogels… .
-Innovatief: wordt wel eens het vuurwerk van de 21ste eeuw genoemd, maar met een veel grotere range aan mogelijkheden zoals gecontroleerde figuren, teksten en composities.
-Brandpreventief: hier wordt geen gebruik gemaakt van explosief waarbij vuurdeeltjes zouden kunnen rond vliegen.

De droneshow start kort voor middernacht (met een aftelklok) en duurt ongeveer een kwartier.

Het verkeer wordt onderbroken vanaf 23.30 tot 00.20 uur tussen de Unescorotonde en de Bloedput. Tijdens de verkeersvrije periode wordt de bushalte aan ’t Zand niet bediend. Het alternatief is de bushalte aan het station. Het Koning Albert I-park zal niet toegankelijk zijn tussen 23.30 en 00.20 uur.

1 reactie

Dupont magda
Geschreven op 2019-12-31 16:29:11
Dit vind ik een heel leuk iniatief ben benieuwd

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.