Home > Drie West-Vlamingen in de finale van het concours ‘Eerste Kok van België 2025’

Drie West-Vlamingen in de finale van het concours ‘Eerste Kok van België 2025’

Geschreven op 2 juli 2024 om 06:58 door Mario De Wilde

De finale van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’ vindt plaats op zondag 17 november in HORECA Expo in Gent. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool de volgende vijf finalisten:

Florian De Ruyck (28), chef de partie van restaurant Alain Bianchin* in Jezus-Eik,
Laurence De Smet (24), souschef van Hof van Cleve** in Kruisem,
Neal Descheemaecker (32), souschef van restaurant Boury*** in Roeselare,
Cédric Sorton (44), chef-eigenaar van restaurant Oh in Sint-Idesbald,
en Jeroen Waterloos (23), chef de partie van Mbistro* in Nieuwpoort.

De finalisten moeten eerst pijlinktvisjes met algenflan en een kreeftvinaigrette bereiden. Daarna volgt Belgische varkensrug die minimaal zes weken gerijpt is, met gevulde kool en een saus naar keuze. Als dessert wordt crêpe soufflée met citrusvruchten geserveerd. Geen enkele finalist nam eerder al eens deel aan de finale. Alleen de 24-jarige Laurence De Smet heeft het wel al eens van dichtbij mogen meemaken toen ze als commis van Abel Demeester aantrad. Abel werd ‘Eerste Kok van België 2022’ en Laurence sleepte toen de prijs van ‘beste keukencommis’ in de wacht. Dit jaar is Abel haar coach. Florian De Ruyck uit het Henegouwse Ecaussinnes koos Camille Lazega als commis. Justine De Rijck zal Neal Descheemaecker bijstaan. Jean Gillet wordt de commis van Cédric Sorton, die zich laat coachen door Martin Millouet. Tenslotte wordt Inès Lingier Goovaerts keukencommis van Jeroen Waterloos. Zijn coach is Rein Vanbockrijck.

Traditiegetrouw staat provoost-generaal Eddie Van Maele in voor het goede verloop van de finale. Peter Goossens, provoost van de koks, stelt de technische jury samen. Tim Boury, chef van het gelijknamige driesterrenrestaurant in Roeselare, aanvaardde eerder dit jaar het ambassadeurschap van de 72ste editie van dit culinair concours. Normaliter speelt de ambassadeur een sleutelrol binnen de technische jury. Gezien Neal Descheemaecker, de souschef van Boury, deelneemt aan de finale, zal Tim, om elke zweem van partijdigheid te vermijden, dit jaar geen deel uitmaken van de jury.

De wedstrijd ‘Eerste Kok van België’ is op basis van de Wet van 13 mei 2009 erkend door de Minister van Middenstand als meesterschapswedstrijd. De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. Deze vzw werd gesticht in 1952. Ze verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Alle info op www.club-prosper-montagne.be

2 reacties

Uyttendaele Ann
Geschreven op 2024-07-08 22:27:53
Abel en Laurence ken ik van dichtbij. Lieve, eenvoudige, eerlijke, jonge mensen met een groot talent. Ben fier hen te kennen. Succes lieve Laurence.
Thoon Alain
Geschreven op 2024-07-02 21:37:41
Fetam , Federation of Tablemasters, organiseert gelijknamig Meesterschapswedstrijd 'Eerste Maître d'Hitel van België'. Indien meer info, graag retouremail of telefonisch 0486 73 69 37. M v g Alain

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.