Home > Drie VIVES-opleidingen: autotechnologie, voertuigtechnieken en Creative Digital Design

Drie VIVES-opleidingen: autotechnologie, voertuigtechnieken en Creative Digital Design

Geschreven op 19 maart 2021 om 12:43 door Mario De Wilde

Vanaf het academiejaar 2021-22 lanceert Hogeschool VIVES drie nieuwe technologische en praktijkgerichte opleidingen in haar aanbod afstandsonderwijs. De bacheloropleiding autotechnologie (Kortrijk) en de graduaatsopleidingen voertuigtechnieken (Kortrijk) en Creative Digital Design (Brugge) richten zich met hun nieuwe programma’s vooral op werknemers die een nieuwe uitdaging zoeken of zich verder willen specialiseren.
Hogeschool VIVES staat al langer bekend om haar uitgebreid afstandsonderwijsaanbod.

Als marktleider telt ze ondertussen een massa oud-studenten die met succes afstudeerden. Het merendeel van de studenten combineerde studies met een job, gezin en sociaal leven. Momenteel telt VIVES 3200 afstandsstudenten, gespreid over een 40-tal afstudeerrichtingen in 6 studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen & bedrijfskunde, industriële wetenschappen & technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk.

Door de coronacrisis, waarin opleidingen verplicht werden om creatief om te gaan met lesgeven, wagen nu ook enkele praktijkgerichte opleidingen zich aan afstandsonderwijs. De bacheloropleiding autotechnologie en de graduaatsopleidingen voertuigtechnieken en Creative Digital Design nemen alle kennis mee die ze tijdens een jaar online lesgeven hebben opgedaan voor theorie op afstand, in combinatie met een vast aantal praktijkdagen op de campus.

De succesvolle start van de opleiding elektronica-ICT in afstandsonderwijs bewees dit academiejaar de noodzaak aan praktijkgerichte opleidingen in een aangepast format. COVID-19 heeft heel wat professionelen immers aan het denken gezet over hun carrière en velen kregen te maken met ontslag. Werkgevers rekruteren bovendien volop – de vraag is zelfs zo groot dat het aanbod afgestudeerden vaak te klein is. “97% van onze studenten tekenen al een contract nog voor ze afgestudeerd zijn,” vertellen Bert Desender en David Demuynck, respectievelijk de opleidingshoofden voor autotechnologie en voertuigtechnieken. Zij zijn er zeker van dat die trend zich ook zal doorzetten bij studenten in het afstandsonderwijs. “Van kleine garages tot grote merken: ze kloppen vaak bij ons aan om technisch sterke medewerkers te vinden. Het draait in de sector al lang niet meer om enkel de klassieke voertuigen en daar zetten wij bij VIVES keihard op in. Onze studenten kennen alles van klassieke, hybride, elektrische en autonome wagens als ze afstuderen.”

Ook Ann Buffel, opleidingshoofd Creative Digital Design, beaamt. In haar opleiding kunnen studenten ervoor kiezen om het volledige programma te volgen of voor een zogenaamde ‘micro degree’ te gaan, waarbij ze een beperkt aantal vakken opnemen. “Het afgelopen jaar hebben we beseft hoe belangrijk digitale communicatie is. Veel mensen willen zich bijscholen om zelf websites en webshops te bouwen of betere foto’s en video’s te maken. Wij zijn erg blij dat we aan die vraag tegemoet kunnen komen.”
De drie opleidingen in afstandsonderwijs starten in september 2021. De bacheloropleiding autotechnologie duurt 4 jaar, de graduaatsopleidingen voertuigtechnieken en Creative Digital Design elk 3 jaar. Maar, zo vult Desender aan: “Dankzij onze aanpak op maat kunnen studenten zelf bepalen hoe lang ze over hun studies doen. Zo kan elke student op eigen tempo het studietraject afwerken.”
Surf naar vivesopafstand.be voor meer informatie.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.