Home > Drie van de vier genomineerde bedrijven voor ‘Onderneming van het Jaar’ zijn West-Vlaams

Drie van de vier genomineerde bedrijven voor ‘Onderneming van het Jaar’ zijn West-Vlaams

Geschreven op 20 oktober 2022 om 10:14 door Mario De Wilde

Dit jaar organiseert EY, in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis, voor de 28e keer de ‘Onderneming van het Jaar®’. De genomineerde bedrijven om de prijs in de wacht te slepen, zijn: Agristo (Wielsbeke), Aliaxis (Brussel), Galloo (Menen) en Vandewiele (Kortrijk). De prijs zal op dinsdag 6 december uitgereikt worden. Dan zal tevens de winnaar van de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Scale-up van het Jaar’ uitgereikt worden. De genomineerden voor deze prijs werden zopas aangekondigd.

De genomineerde finalisten werden door EY geselecteerd op basis van vastgelegde selectiecriteria, zoals de groei en financiële resultaten van het bedrijf, ondernemerschap, internationalisering, innovatie en deugdelijk bestuur. De grootte en omzet van de onderneming spelen ook, maar slechts in mindere mate, een rol. EY startte in 1995 met de ‘Onderneming van het Jaar®’-award met de ambitie om de mooie prestaties van Belgische bedrijven in de kijker te zetten. Zowel de Nederlandstalige als Franstalige award – die dit jaar aan zijn 27ste editie toe is – groeiden de afgelopen jaren uit tot de prestigieuze onderscheidingen die ze vandaag de dag zijn.

“Al 28 jaar bekroont onze ‘Onderneming van het Jaar®’- award bedrijven die blijk geven van een gedurfde visie, deugdelijk bestuur, internationalisatie en geëngageerd teamwork. Dit jaar zet EY de Belgische ondernemingen – onze vier finalisten in het bijzonder – maar al te graag in de kijker. Het voorbije jaar heeft de energiecrisis en de
inflatie heel wat bedrijven onder druk gezet en voor uitdagingen geplaatst. Zij zijn het mooiste bewijs dat ondernemen met durf en verbeelding in België nog steeds loont en inspireert. Het Belgische ondernemerschap verdient dit jaar dan ook alle lof en steun.

“Vanuit EY zijn wij dan ook erg trots dat wij onze succesvolle ondernemingen nog een extra duwtje in de rug kunnen geven door het uitreiken van deze prestigieuze prijs” aldus Patrick Rottiers, CEO EY België. “Ook tijdens deze uitdagende periode hebben ondernemingen hun volharding en flexibiliteit bewezen. We willen met deze prestigieuze prijs onze vier genomineerden, Agristo, Aliaxis, Galloo en Vandewiele in de schijnwerpers plaatsen voor hun voorbeeldfunctie. Ze vertrokken vanuit een sterke visie, die de rode draad vormt van hun operationele succes. We hopen dat het succes van deze bedrijven jongeren en collega-ondernemers zal inspireren” aldus Rudi Braes, Vice-Chair EY EMEIA.

De professionele jury, met vertegenwoordigers uit de top van het Belgische bedrijfsleven en de academische wereld, wordt voorgezeten door Michèle Sioen. De winnaar van 2022, die in de voetsporen zal treden van Aertssen Group (‘Onderneming van het Jaar®’ 2021), zal bekendgemaakt worden op dinsdag 6 december 2022.

Over ‘Onderneming van het Jaar®’
EY organiseert de ‘Onderneming van het Jaar®’ sinds 1995 in het Nederlandstalige landsgedeelte, in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis, en sinds 1996 in het Franstalige landsgedeelte, in samenwerking met L’Echo en BNP Paribas Fortis. Het evenement is een onderdeel van de ‘EY World Entrepreneur of the Year®’-award, waar
laureaten uit meer dan 50 landen deelnemen aan de wereldwijde editie van de verkiezing.
Selectie
Om in aanmerking te komen voor de ‘Onderneming van het Jaar®’-award, moeten de kandidaat-ondernemingen voldoen aan vastgelegde selectiecriteria. Ze worden onderworpen aan een kwantitatief en kwalitatief onderzoek, alsook aan een door EY uitgevoerde screening. Een onafhankelijke jury kiest na een persoonlijke ontmoeting met de finalisten de uiteindelijke winnaar van de ‘Onderneming van het Jaar®’-award.
Jury
De jury wordt dit jaar opnieuw voorgezeten door Michèle Sioen (CEO, Sioen Industries) en telt vertegenwoordigers uit de bedrijfswereld en het academische leven. Andere leden van de jury zijn: Greg Aertssen (CEO, Aertssen Group), Baron Herman Daems (Voorzitter, BNP Paribas Fortis), Marion De Bruyne (Decaan, Vlerick Business School), Peter De Groote (Hoofdredacteur, De Tijd), Michel Delbaere (Gedelegeerd Bestuurder, CROP’S), Eddy Duquenne (CEO, Kinepolis), Jurgen Ingels (Founder & CEO, Smartfin Capital), Nadia Jansen (CEO, Jansen Building Company) en Guido Vanherpe (CEO, La Lorraine Bakery Group).
Indrukwekkende lijst van winnaars
De laureaat van dit jaar vervoegt de volgende lijst:
Aertssen Group (2021) – Stow (2020) – Kinepolis (2019) – Ardo (2018) – WDP (2017) – Vyncke (2016) – DEME (2015) – Katoen Natie (2014) – Willemen Groep (2013) – La Lorraine Bakery Group (2012) – Soudal (2011) – Taminco (2010) – Studio 100 (2009) – Cartamundi (2008) – Groep H. Essers (2007) – Metris (2006) – Option (2005) – Deceuninck (2004) – Miko (2003) – Omega Pharma (2002) – Resilux (2001) – Melexis (2000) – Sioen Industries (1999) – Compex (1998) – Icos Vision Systems (1997) – ECA (1996) – Real Software (1995).

Meer info over de genomineerde bedrijven voor de ‘Onderneming van het Jaar®’ 2022
Agristo
Hoofdzetel: Wielsbeke
Omzet: € 624,5 miljoen
Aantal medewerkers: 918
Agristo, opgericht in 1983 als bescheiden familiebedrijf in diepgevroren aardappelproducten, is vandaag een wereldspeler met verkoop in 130 landen aan zowel retail als foodservice. Op haar vier productievestigingen in België en Nederland en met een capaciteit van 850.000 ton zet Agristo permanent in op groei, innovatie en duurzaamheid. Meer dan 1.000 ‘Potatoholics’ zetten zich in om de beste kwaliteit en de meest efficiënte logistieke ondersteuning te bieden aan meer dan 600 klanten wereldwijd.
www.agristo.com

Aliaxis
Hoofdzetel: Brussel
Omzet: € 3,7 miljard
Aantal medewerkers: 15.300
Aliaxis’ duurzame, makkelijk te installeren en innovatieve oplossingen bieden een antwoord op de globale wateruitdagingen en versnellen de transitie naar duurzame energie. Dankzij meer dan 14.000 toegewijde mensen beantwoorden hun systemen voor buizen en koppelingen aan de hoge eisen die klanten uit de bouw-, infrastructuur-,
industriële en landbouwsector stellen. Via lokale merken is het familiebedrijf marktleider in meer dan 40 landen en realiseerde het in 2021 een omzet van €3,7 miljard.
www.aliaxis.com

Galloo
Hoofdzetel: Menen
Omzet: € 715 miljoen
Aantal medewerkers: 726
Het familiebedrijf Galloo, met hoofdzetel te Menen, is actief in recyclage van metalen en plastics. Met een netwerk van 42 exploitatiesites in België, Frankrijk en Nederland zamelt Galloo zuivere maar evenzeer complexe materiaalstromen in om het te verwerken tot secundaire grondstoffen voor klanten wereldwijd. Door continue innovatie in recyclagetechnieken, een doordachte acquisitiestrategie en duurzaam ondernemerschap zijn ze vandaag marktleider in de Euregio België-Noord-Frankrijk.
www.galloo.com

Vandewiele
Hoofdzetel: Kortrijk
Omzet: € 823 miljoen
Aantal medewerkers: 3734
Vandewiele, opgericht in 1880, is marktleider in het ontwerp en de fabricage van hoogtechnologische machines en oplossingen voor de textielindustrie die wereldwijd worden verkocht. Vandewiele heeft eigen vestigingen in Duitsland, Italië, Tunesië, India, Zwitserland, Taiwan, USA, Luxemburg, Maleisië, Turkije, UK, Frankrijk, Zweden en
China. Vandewiele telt bijna 4.000 medewerkers. De hoofdzetel van het familiebedrijf, inclusief R&D, productie en experience center, is gelegen in Marke.
www.vandewiele.com

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.