Home > Drie keer zoveel garnalen gevangen aan onze kust in periode januari-november

Drie keer zoveel garnalen gevangen aan onze kust in periode januari-november

Geschreven op 16 december 2022 om 15:30 door Mario De Wilde

De aanvoer van de grijze garnaal bereikte in november een voorlopig hoogtepunt met 226 ton. In de periode januari-november van dit jaar werd er in totaal 765 ton garnalen aangevoerd of drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De aanvoerwaarde steeg van 1,1 naar 4,1 miljoen euro. Dat maakt Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits bekend. De grijze garnaal is zoals bekend ‘de Vis van het Jaar 2022’. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing VLAM zorgt ervoor dat de grijze garnalen en de Noordzeevis bij de consument gepromoot wordt.

“De aanvoer van de grijze garnaal ligt dit jaar beduidend hoger dan vorig jaar. Het is belangrijk om lokale producten zoals ‘vis van bij ons’ te blijven promoten om de consument te helpen kiezen voor vis gevangen door onze vissers. Elk seizoen worden er drie verschillende vissen van bij ons in de kijker gezet, zowel in het verkooppunt, in de media als op visevents. De vissen van het seizoen, en bij uitbreiding ook soorten die tijdelijk extra aandacht verdienen, worden gekozen in samenspraak met de volledige keten. Zo wordt ‘budgetvriendelijke vis’ zoals schartong dit najaar gepromoot. De keuze van de gepromote vissen gebeurt met bijzondere aandacht voor minder gekende soorten en bijvangsten aangevoerd in onze veilingen. Bij de keuze wordt rekening gehouden met de rendabiliteit voor visserij en handel, de seizoenen en duurzaamheidsinitiatieven van de sector.” Hilde Crevits

Garnalen

In de eerste elf maanden van dit jaar is de aanvoer van verse grijze garnalen door de Belgische schepen in de Belgische havens meer dan verdrievoudigd van 220 ton in de periode januari-november 2021 naar 765 ton in de periode januari-november 2022. De aanvoerwaarde steeg van 1,1 miljoen naar 4,1 miljoen euro.

Van de consumptie van garnalen zijn er momenteel cijfers tot juni. In de periode juli 2021-juni 2022 kocht de Vlaming zo’n 230 gram grijze garnalen per inwoner. Dit is 100 gram minder dan in de ‘goedkopere’ periode 2019 en 2020. Dat bewijst dat de consument gevoelig is voor de prijs.

Bekendheid Noordzeevis

VLAM neemt de opdracht op zich om de Noordzeevis te promoten en peilt ook naar de kennis van de consument. De kennis van de Vlaming over de verschillende vissoorten en hun bereidingsmogelijkheden groeit stap voor stap. Bijna 70% weet dat elke vissoort zijn typische bereidingswijzen en voedingswaarden heeft. Slechts 29% geeft aan dat ze hierover voldoende kennis hebben. 43% vindt dat er een voldoende rijk aanbod bestaat van lokale vis die duurzaam gevangen is. 2/3 kan een vissoort opnoemen die volgens hen opgevist wordt door Belgische schepen in Belgische havens. De consument denkt daarbij in de eerste plaats aan kabeljauw, tong, pladijs, rog en garnalen. 57% beslist pas in de winkel welke vissoort men koopt. De uiteindelijke viskeuze in de winkel wordt vooral bepaald door smaakvoorkeur, prijs, uitzicht en vertrouwdheid. Voedingswaarden, seizoenen, herkomst en ecologische impact spelen bij een selectievere groep consumenten een rol. De meerderheid van de Vlamingen staat open voor andere vissoorten, maar momenteel is ‘onbekend nog onbemind’ voor hen en zijn ook het aanbod en de prijs drempels om meer te gaan variëren en proberen.

Daarom blijft VLAM verder werken aan de kennis en de bekendheid van de Noordzeevis. Volgend jaar bouwt VLAM alvast verder aan de nieuwe samenwerking met de hotelscholen om de leerlingen op een interactieve manier iets bij te leren over vis van bij ons en het bereiden. Het educatief materieel zal verder ontwikkeld worden ter aanvulling van de workshops ‘vis van bij ons’.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.