Drie Griekse topchefs uit Thessaloniki komen drie dagen koken in Roeselare
De editie van Week van de Smaak wordt dit jaar extra speciaal met een internationale component! Onder de noemer ‘Gastronomy across borders’ ontvangt Roeselare een delegatie uit de Griekse stad Thessaloniki. Bij beide steden zit gastronomie en culinaire beleving in het DNA. Drie Griekse topchefs uit Thessaloniki komen drie dagen naar Roeselare, vergezeld van journaliste Angela Stamatiadou van Gastronomos Magazine. De Griekse chefs worden gekoppeld aan drie Roeselaarse toprestaurants: Boury***, Le Nord en Restobar Verne. Dit zal beslist vonken geven in de keuken met een Grieks accent op het bord.
De Griekse chefs zijn niet de eerste de beste. Even voorstellen:
-Jotta Polychronidou opende haar Griekse restaurant Wiewaldi in Dortmund, Duitsland en kookte in verschillende Duitse tv-shows, waaronder de bekende ‘Mittwoch’s Live’. In 2006 verhuisde ze van Duitsland naar Griekenland en schreef verschillende boeken in het Duits en Engels: ‘Family in the kitchen’ en ‘Griechenland is(s)t anders’ zijn 2 van haar bekendste boeken. Ze heeft al 4 jaar een wekelijkse tv-show op de Griekse nationale televisie (TV100) alsook een dagelijkse show gedurende meer dan 3 jaar op Europe One Channel. Ze werkt samen met grote voedingsbedrijven, ontwikkelt nieuwe recepten, is bezig met foodstyling en foodfotografie. Ze is actief lid van de Chefs Brigade Greece Slow Food Community, de lokale Griekse community binnen de Slow Food Movement. Zij zal op donderdagavond 7 nov en vrijdagmiddag 8 nov te vinden zijn in de keuken van restaurant Boury***.
-Ook Dimitris Pamporis is niet de eerste de beste. Hij werkte onder meer bij tweesterrenrestaurant Ikarus in Salzburg en driesterrenrestaurant Auberge de l’Ill in de Franse Elzas. Daarnaast is hij culinair professor en organiseerde hij meerdere culinaire seminaries. In 2019 startte hij zijn eigen restaurant Thessbao Gastronomy Street Food. Daarnaast is hij ook ‘executive chef’ bij Ekies All Senses Resort waarvan verschillende restaurants een ‘Gold Hats Award Modern Greek Cuisine’ ontvingen. Hij zal 2 avondshiften meehelpen bij Restobar Verne: donderdagavond 7 en vrijdagavond 8 november.
-Bilal Doka is met zijn 29 jaar de jongste chef-kok uit de Griekse delegatie. Hij is ‘chef de cuisine’ bij ‘I Marigoula’, een restaurant dat meermaals werd bekroond de laatste jaren. Daarvoor deed hij ervaring op bij de Griekse hotelketen Grecotel en het kleinschaligere Marelia Hotel in zijn geboortestreek Chalkidiki. Hij zal op donderdagavond 7 en vrijdagmiddag 8 november meedraaien in de keuken van Le Nord. Leuk weetje: Dimitris van Le Nord komt ook uit de streek van Thessaloniki. Als dat geen vonken zal geven in de keuken!
In het spoor van de drie chefs reist ook een Griekse journaliste mee. Het gaat over Angela Stamatiadou van Gastronomos Magazine, de culinaire bijlage van de Griekse kwaliteitskrant Ekathimerini.
Culinaire uitwisseling
Een mooi gevarieerd programma zorgt voor een geslaagde uitwisseling :
Woensdagmiddag 6 november landt de Griekse delegatie met het vliegtuig en gaat diezelfde middag al kennismaken met de partnerrestaurants.
Donderdag 7 november gaat het richting brouwerij Rodenbach waar een uitgebreide rondleiding aan het vernieuwde bezoekerscentrum hen een mooi beeld geeft van de geschiedenis en smaakpalet van Roeselare’s roodbruintje.
‘s Middags is er een netwerk- en persbijeenkomst gepland waar volop culinair DNA kan uitgewisseld worden. Naast een welkomstwoordje door burgemeester Kris Declercq, komen Tzanetos Karantzis, algemeen adviseur voor economische en commerciële zaken van de Griekse ambassade in België en Ben Boury van sterrenrestaurant Boury*** aan het woord. Daarna worden de chefs verwacht in hun partnerrestaurants. Zowel donderdag 7 november als vrijdag 8 november gaan de chefs aan het werk in de keuken van hun partnerrestaurant. Het bezoek wordt afgerond met een bezoek achter de schermen bij restaurant Boury*** met een meet&greet met driesterrenchef Tim Boury.
Boury*** op donderdagavond 7 november en vrijdagmiddag 8 november
Restobar Verne op donderdagavond 7 november en vrijdagavond 8 november
Le Nord op donderdagavond 7 november en vrijdagmiddag 8 november
Deze uitwisseling past in onze ambitie om internationale banden te smeden op vlak van gastronomie en voedingscultuur. Dit strookt met de filosofie van Unesco, waarbij Roeselare volgend jaar opnieuw een heel gemotiveerde kandidaat is om Unesco Creative City of Gastronomy te worden. Deze eerste uitwisseling is slechts een start want nadien willen we ook de mogelijkheid geven aan Roeselaarse chef-koks om zich te verrijken met een bezoek aan het culinaire Thessaloniki.
Deze uitwisseling kwam tot stand in samenwerking met Slow Food Movement, een non-profit organisatie die zich inzet voor biodiversiteit. Ze werken rond het basisprincipe dat iedereen op deze planeet recht heeft op goed, schoon en eerlijk voedsel. Slow Food Communities zijn lokale groepen mensen die de Slow Food waarden delen en zich verenigen rond een specifiek doel, zoals het beschermen en promoten van een bepaald lokaal voedsel.