Home > Drie Diksmuidse organisaties ontvangen beloningscheque Operatie Proper

Drie Diksmuidse organisaties ontvangen beloningscheque Operatie Proper

Geschreven op 30 oktober 2020 om 15:36 door Mario De Wilde

Drie Diksmuidse organisaties maakten Diksmuide afgelopen jaar een tikkeltje properder. Mooimakers, de Vlaamse campagne tegen zwerfvuil, daagt organisaties uit om komaf te maken met zwerfvuil. ’t Saam campus Cardijn, Duin en Polder, en de Vrije Basisschool in Beerst gingen de uitdaging aan en ontvingen daar nu een beloningscheque voor.

Zwerfvuil blijft een hardnekkig en moeilijk te bestrijden probleem, denk maar aan de vele achtergelaten mondmaskers die je ziet opduiken in de straatberm. Het stadsbestuur ondersteunt de oproep van Mooimakers, en roept verenigingen, scholen en bedrijven op om werk te maken van een propere buurt.

Jongeren aan zet

De leerkrachten van ’t Saam, campus Cardijn gingen dit voorjaar vol enthousiasme een derde keer in op de oproep. De leerlingen van het vijfde jaar STW gaan binnen het vak ‘Integrale Opdrachten’ aan de slag om de volledige eerste graad warm te maken voor een zwerfvuilactie. De leerlingen werken alle workshops, spellen, activiteiten, .. zelf uit. Kers op de taart is de opruimactie, waarbij alle leerlingen samen de schoolomgeving en het industrieterrein uitkammen. De school werd daarvoor nu beloond met een cheque van 1.500 euro. Het project wordt altijd in het voorjaar georganiseerd, maar ook tijdens de rest van het jaar blijft zwerfvuil een aandachtspunt. Zo is er het volledige schooljaar telkens één klas per week verantwoordelijk voor de netheid van de speelplaats.

Drie Diksmuidse organisaties

Ook de Vrije Basisschool in Beerst, en Duin en Polder werden beloond voor hun netheidsactie. Duin en Polder ontving een cheque van 150 euro voor het wekelijks net houden van een aantal straten in en rond het centrum. De Vrije Basisschool in Beerst trok met enkele klassen langs de invalswegen in Beerst om zwerfafval in te zamelen en ontving hiervoor een cheque van 366 euro.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Het stadsbestuur voorziet gratis vuilniszakken en haalt alle ingezamelde vuilnis op, en werkt hiervoor onder andere ook samen met afvalintercommunale IVVO. “We zijn blij dat scholen en organisaties zich willen inzetten om de strijd met zwerfvuil aan te gaan. Kinderen en jongeren zijn de toekomst, het is heel erg waardevol dat net zij zo sterk betrokken worden bij de verschillende projecten”, aldus schepen voor Afvalbeleid Marc Deprez. Ook particulieren dragen een steentje bij. Zo zijn er in Leke en Vladslo al jarenlang mooimakers die wekelijks straten en bermen proper houden.

Ook de aankoop van camera’s die sluikstorters moeten betrappen en de jaarlijkse grote zwerfvuilactie in maart met 23 verenigingen kaderen binnen een breed plan om zwerfvuil een halt toe te roepen in onze stad. In 2021 volgen bovendien nog acties om het zwerfafvalbeleid beter te monitoren en om de overlast van peuken te reduceren.

Foto: Thuline Deruytter (leerkracht), Martin Deruytter (dienst milieu), Bart Laleman (directie ’t Saam campus Cardijn), Marc Deprez (schepen voor Afvalbeleid), Charlotte Tommelyn (leerkracht) en leerlingen van 5STW die het project in 2021 zullen trekken. Ook leerkrachten Xandrien Depickere, Filip Declerck en Silke Deschoemaeker (niet op de foto) ondersteunen dit project.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.