Home > Doornstraat en Veltemweg in Brugge kregen nieuw type slagboom voor afsluiten schoolstraat

Doornstraat en Veltemweg in Brugge kregen nieuw type slagboom voor afsluiten schoolstraat

Geschreven op 12 september 2023 om 11:13 door Mario De Wilde

De scholen De Zessprong in de Doornstraat en het SASK in de Veltemweg hebben elk een proefperiode van drie maand achter de rug waarbij een schoolstraat werd uitgetest. Hierbij wordt de directe omgeving van de school een halfuur bij het begin van de school en een halfuur bij het einde van de school verkeersvrij gemaakt. Gemotoriseerd verkeer mag dan de straat niet inrijden.

Burgemeester Dirk De fauw: “De beide scholen kregen na afloop van de proefperiode een gunstige evaluatie. We beslisten daarom om aan beide scholen een definitieve schoolstraat in te richten met een slagboom. We maken hiervoor gebruik van een nieuw type slagboom. Bij de nieuwe slagbomen werd vooral ingezet op stevigheid en zichtbaarheid. Nieuw aan deze slagbomen is dat er een LED-strip in de volledige slagboomarm werd ingewerkt. Wanneer de slagboom naar beneden is, zal de volledige slagboom rood oplichten. Wanneer de slagboom naar boven staat, is de LED-verlichting uit.”

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Schoolomgevingen zijn knooppunten voor verkeersveiligheid: wandelaars, fietsers, auto’s en bussen komen er samen op eenzelfde moment om leerlingen van of naar school te brengen. Als schepen van openbaar domein zet ik enorm in op veilig schoolverkeer. Zo konden we door het aanleggen van het nieuwe park Steevens met een gloednieuw fietspad de Veltemweg en Vossensteert ontlasten voor fietsers en een veilige doorgang creëren via het park voor de leerlingen van het SASK in de Veltemweg. Door het invoeren van schoolstraten zorgen we voor veiligere omgevingen voor de Brugse schoolgaande jeugd. Zo kunnen enkel fietsers en wandelaars de straat in bij het begin en einde van de schooltijd. In de Doornstraat en Veltemweg maken wegmarkeringen, aangebracht door mijn medewerkers van openbaar domein, slagbomen en borden aan autobestuurders duidelijk dat ze de straat niet kunnen inrijden. Iedereen die zijn kind naar school brengt, begrijpt heel goed dat kinderen absolute voorrang krijgen in het verkeer rond de school.”

Schepen van Preventie Mathijs Goderis: “In Brugge is het creëren van veilige schoolomgevingen een prioriteit. Kinderen moeten zich zo veilig mogelijk kunnen verplaatsen van en naar school. Hiervoor werken we nauw samen met de Brugse scholen. Deze schoolstraat is hier een mooi voorbeeld van. Vanuit de Preventiedienst blijven we sterk inzetten op de verkeersveiligheid van onze schoolgaande kinderen. Denk maar aan de campagnes rond veiliger en duurzaam verkeer aan de schoolpoort met onze lokale verkeersambassadeurs, onze jaarlijkse preventie uitdeelactie van licht & fluo voor onze jonge fietsers, onze Vero-routes …”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.