Home > ‘Door de Wind’ in Oostendse Fort Napoleon wordt een doe-expo over energie

‘Door de Wind’ in Oostendse Fort Napoleon wordt een doe-expo over energie

Geschreven op 10 april 2024 om 07:21 door Mario De Wilde

Ontdek de kracht van de wind bij ‘Door de wind’, een boeiende belevingsexpositie in Fort Napoleon, Oostende. Deze interactieve tentoonstelling, speciaal ontworpen voor families met kinderen tussen de 6 en 12 jaar, biedt vanaf de grote opening op 22 mei een unieke kijk op de dynamische wereld van duurzame energie. Bezoekers worden meegenomen op een ontdekkingsreis door de windparken in de Noordzee en ontdekken hoe de elektriciteit van deze offshore windturbines veilig aan land komt. De tentoonstelling is een garantie voor veel plezier en bovendien steek je er ook nog iets van op!
Ontdekking en beleving centraal
Deze interactieve belevingstentoonstelling, met sterke partners Elia, Jan De Nul, en DEME, belicht de transitie naar hernieuwbare energiebronnen en de cruciale rol van windenergie hierin. Bezoekers worden meegenomen op een reis door de windparken in de Noordzee. Ze ontdekken hoe elektriciteit van offshore windturbines aan land komt en leren over het belang van innovaties zoals het Prinses Elisabeth Eiland. Dit wordt een kunstmatig eiland voor de kust van Oostende, ontworpen om energie van windparken op zee naar het vasteland te transporteren. Kinderen kunnen bovendien zelf het parcours afleggen dat de energie aflegt om aan land te komen in het speelgedeelte van de expo.

De basis van de tentoonstelling is het gelijknamige boek “Door de wind” van uitgeverij Stratier. Auteur Sarah Devos vertelt het verhaal van wind tot brandende lamp. De illustraties van Davien Dierckx brengen dit verhaal tot leven.

Peter Craeymeersch, algemeen directeur Toerisme Oostende vzw: “Met ‘Door de wind’ willen we bezoekers, jong en oud, op een speelse manier laten ervaren hoe windenergie getransformeerd wordt tot een krachtbron voor onze toekomst, want plezier en beleving staan immers centraal. Deze tentoonstelling is niet alleen een avontuur door de fascinerende wereld van duurzame energie, maar ook een uitnodiging aan onze jongere generatie om de architecten van een duurzamere wereld te worden.”
Oostende: Hub voor Blauwe Economie
Met “Door de Wind” profileert Oostende zich ook nadrukkelijk als een vooraanstaande hub voor de blauwe economie. De keuze voor Fort Napoleon als locatie benadrukt de verbinding van de stad met de zee en haar toekomst in de groene energietransitie.

Bart Tommelein, Burgemeester Oostende: “We streven ernaar om boeiende en educatieve expo’s te creëren in Fort Napoleon, speciaal ontworpen voor kinderen. Met ‘Door de wind’ willen we jonge bezoekers laten kennismaken met de blauwe economie en offshore-windenergie. Oostende vervult een pioniersrol op het vlak van blauwe economie, een sector die jaar na jaar blijft groeien. Het onderhoud van elk windpark in het Belgische deel van de Noordzee wordt vanuit Oostende gecoördineerd.”

Bezoekersinformatie
Datum: vanaf 22 mei tot en met 29 september 2024
Locatie: Fort Napoleon, Oostende
Organisatie: Toerisme Oostende vzw
Voor meer informatie en tickets, bezoek: www.fort-napoleon.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.