Home > Dominiek Savio opende gisteren basisschool en dagopvang in Gits

Dominiek Savio opende gisteren basisschool en dagopvang in Gits

Geschreven op 4 oktober 2023 om 08:05 door Mario De Wilde

Dominiek Savio biedt onderwijs en zorg aan kinderen, jongeren en volwassenen met een
beperking. In de centrale vestiging in Gits openden gisteren twee gloednieuwe gebouwen: een basisschool en dagopvang voor kinderen (De Tandem) en een verblijf voor kinderen en jongeren (De Vijf). Dankzij het doordachte concept kunnen 230 leerlingen er genieten van een unieke tandem van onderwijs en zorg. Dominiek Savio biedt al 65 jaar onderwijs en zorg op maat van kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking. Het team van Dominiek Savio zet zijn expertise in heel West-Vlaanderen in, in de thuis- of schoolomgeving van cliënten. Daarnaast heeft Dominiek Savio ook een eigen uitvalsbasis in Gits. Daar gingen in 1958 vlak bij het kasteeldomein de deuren open van het Withuys, een iconisch gebouw dat ongetwijfeld bij veel oud-leerlingen, medewerkers, omwoners en bezoekers fijne herinneringen oproept.

Het gebouw was evenwel niet meer aangepast aan de huidige noden van mensen met een beperking en voldeed ook niet meer aan de duurzaamheidsvereisten. Dominiek Savio koos daarom voor een totaal nieuw concept, uitgetekend door V2-Architecten. Zij wisten de vele ‘laagjes’ van noden en verwachtingen perfect te vangen in een doordacht complex van gebouwen en groen. Onderwijs en zorg, technologie en mens, duurzaamheid en dynamiek kunnen er nu naadloos samengaan.

De uitvoering van de plannen verliep evenwel minder naadloos. De pandemie, de materialen- en
energiecrisis,… eisten bijzonder veel doorzettingsvermogen en flexibiliteit van het eigen team, van
V2-Architecten, aannemer Artes Depret en studiebureau Boydens, maar ook van lokale en Vlaamse overheden en partners. Dankzij de gezamenlijke inspanningen werd de deadline van het nieuwe schooljaar toch gehaald. Enkel de omgevingswerken moeten nog worden afgerond. Studio Basta tekende alvast voor een uitnodigende groenverbinding; aannemer Steenhaut is momenteel volop bezig met de realisatie ervan. Vier unieke kunstwerken van glaskunstenaar Veerle Verschoren, verwijzend naar de vier seizoenen, kregen al hun plaats op het domein. De banken zijn gemaakt van terrazzo, waarin glas is verwerkt uit glasramen van het oude gebouw.

Ook al is nog niet alles 100% af, de finishing touch is er wel al: sinds september 2023 kunnen 230 kinderen en jongeren en 150 medewerkers leren, leven, werken en ontspannen in de nieuwe gebouwen. Deze werden ondertussen toepasselijk omgedoopt tot De Tandem (de basisschool en dagopvang voor kinderen) en De Vijf (het verblijf voor kinderen en jongeren). Zoals Patricia Adriaens, voorzitter van Dominiek Savio, in haar openingswoord meegaf: “Het bouwen van de
stenen is nu afgerond. Die stenen zijn ook maar een middel voor een hoger doel. Dat doel is om samen met de teams van Dominiek Savio te bouwen aan een hartelijke, professionele en warme leer- en leefomgeving voor de kinderen en jongeren. En om samen met hen en samen met hun ouders en omgeving extra kansen te creëren, nu en de vele jaren die komen.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.