Home > DNA thuis test kit betrouwbaar of alleen recreationeel?

DNA thuis test kit betrouwbaar of alleen recreationeel?

Geschreven op 25 maart 2022 om 09:33 door Mario De Wilde

DNA testen zijn de laatste jaren commercieel te verkrijgen op een markt dat overspoeld wordt met wetenswaardige vragen van mensen die graag willen weten wie de vader van hun kind is, of ze wel een gezonde DNA hebben of een voorspelling krijgen waar hun voorouders vandaan komen. Al deze commerciële DNA test ondernemingen brengen deze antwoorden, maar is dit betrouwbaar of puur recreationeel?

DNA test afkomst

Het zijn vooral DNA onderzoeken zoals die van My Heritage en soortgelijke aanbieders die commercieel op de markt zijn. Er is weinig anders uit op te maken dan dat dit puur ter interesse en dus recreationeel is dan dat dit daadwerkelijk van invloed moet zijn op iemands gezondheid of afkomst qua vaderschap.

De hype hieromheen is ook zeer aantrekkelijk maar laat zien dat er bij verschillende commerciële aanbieders hierin ook verschillende uitkomsten komen kijken. Ook al zal er een centrale antwoord over de afkomst wel kunnen worden gegeven, toch zullen de verschillen in uitkomst niet 100% zekerheid geven.

DNA test vaderschap

Dit soort DNA onderzoek staat los van de hierboven beschreven gehypte DNA testen. De vaderschapstest is waar DNA testen überhaupt voor zijn ontwikkeld, op medisch gebied dan. Het zijn juist deze testen waar wel medische onderzoeken bij komen kijken en dat de resultaten hierin verre van recreationeel zijn. De verwachting hierbij mag dan ook terecht zijn dat hier sprake is van degelijk onderzoek met betrouwbare resultaten waar tot 99% zekerheid kan worden gegeven over iemands vaderschap.

Er is echter een maar hierbij te noemen en dat is dat deze test niet toelaatbaar is wanneer het vaderschap bepaald moet worden in een rechtszaak rondom alimentatie en voogdijschap bij echtscheiding. Hiervoor is er een aparte vaderschapstest waarbij de uitvoerder van de DNA test wordt aangewezen in plaats van dat men deze zelf kan kiezen bij een commerciële aanbieder.

DNA test gezondheid

Door de commerciële aanbieding van DNA testen was het ook niet onverwacht dat er ook een gezondheids DNA test op de markt is gekomen om te weten te komen of er genetische ziekten of afwijkingen zijn. Het is dan vooral dit DNA onderzoek dat centraal staat in het gevecht tussen betrouwbaarheid of recreationeel gebruik. Want elke uitslag kan iets aangeven, maar in hoeverre is die juist. En in hoeverre zijn dit medisch professioneel verantwoorde testresultaten?

Om snel een conclusie te trekken is het resultaat van een DNA gezondheid thuis test, waarmee je dus genetische aandoeningen of mogelijke afwijkingen onderzoekt, het meest betrouwbaar als dit na de de testuitslag nog een keer wordt gecontroleerd door een arts.

Het gaat hierbij immers om een juiste opvolging van handelingen naar aanleiding van dit DNA onderzoek, daar waar de commerciële aanbieders hierin deze amper kunnen geven vanwege het ontbreken van een medische verantwoording.

DNA uitslag

Recreationeel gebruik van DNA testen mag dan een booming business zijn, het is nog lang niet zover dat elke commerciële aanbieder gegarandeerd dezelfde uitslagen kan geven. Alhoewel vaderschapstest al heel lang een gedegen professionele medische achtergrond kent, zijn de meer recreationele DNA testen dit minder wanneer deze alleen bij commerciële aanbieders worden gedaan die geen medische achtergrond hebben. Uiteraard zijn een aantal hiervan wel ontstaan vanuit medisch oogpunt en hebben hiermee, dankzij hun kennis hierin weldegelijk een betrouwbare staat van dienst. Maar dit zal niet voor elke commerciële DNAtest aanbieder gelden

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.