Home > Dit zijn de spertijden: Brugge vraagt een strikte (en betere) naleving voor de bruggen

Dit zijn de spertijden: Brugge vraagt een strikte (en betere) naleving voor de bruggen

Geschreven op 4 oktober 2023 om 07:44 door Mario De Wilde

Naar aanleiding van de interpellatie tijdens de gemeenteraad van maandag 25 september 2023 van raadslid Dolores David over de ‘bruggenmiserie en de spertijden voor de scheepvaart’ vraagt burgemeester Dirk De fauw aan De Vlaamse Waterweg een strikte naleving van de spertijden voor de bruggen. Burgemeester Dirk De fauw: “De spertijden werden in de vorige legislatuur vastgelegd in overleg tussen het stadsbestuur en De Vlaamse Waterweg. De perceptie leeft dat deze spertijden vandaag niet altijd gerespecteerd worden. Daarom vraag ik met aandrang aan De Vlaamse Waterweg om deze tijden van niet-bediening van de bruggen strikt te volgen.” Wie vaststelt dat de bruggen toch openstaan tijdens de spertijden kan hierover een melding maken bij De Vlaamse Waterweg via www.vlaamsewaterweg.be/klachten.

Overzicht spertijden

Algemeen geldt dat de Steenbruggebrug, de Katelijnepoortbrug, de Gentpoortbrug, de beide Kruispoortbruggen, de Dammepoortsluis en bijbehorende bruggen, de Warandebrug, de Krakelebrug, de Scheepsdalebrug en de Boudewijnbrug niet bediend worden van maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 8.30 uur en van 16.30 tot 17.30 uur. Daarenboven worden ze niet bediend op woensdag van 11.50 tot 12.30 uur, behalve in juli en augustus. Specifiek voor de Warandebrug geldt dat de brug niet opengezet wordt de eerste tien minuten na de doorvaart van een schip.

De Katelijnepoortbrug en de Gentpoortbrug, evenals de Warandebrug en de Krakelebrug worden nooit tegelijkertijd bediend.

In periodes van droogte of wateroverlast kunnen er extra beperkingen voor de scheepvaart opgelegd worden.

Specifieke beperkingen voor de pleziervaart geldt dat de Katelijnepoortbrug, de Gentpoortbrug, de beide Kruispoortbruggen, de Dammepoortsluis en bijhorende bruggen, de Warandebrug, de Krakelebrug, de Scheepsdalebrug, en de Boudewijnbrug worden van maandag tot vrijdag voor de pleziervaart alleen niet bediend. De pleziervaartuigen moeten wachten tot de brug opent voor de beroepsvaart. Hierop kan een uitzondering toegestaan worden als er geen schip de Moerbruggebrug of de Nieuwegebrug binnen de twee uren zal bereiken of als de vorige bediening van de brug minstens twee uren voordien gebeurde. Bovendien wordt maximaal rekening gehouden dat er zich geen bussen van de Lijn in de onmiddellijke nabijheid van de betrokken brug bevinden.

Bijkomende specifieke bedieningen en richtlijnen voor de pleziervaart (behoudens de spertijden voor de beroepsvaart):

a) Vanuit Gent richting Brugge:

· Geen beperking van doorvaart aan Moerbruggebrug.

· Maximale wachttijd van 1 uur aan Steenbruggebrug

b) Vanuit de Flandria jachthaven (Brugge) richting kust:

· Een gegroepeerde bediening om 09.00 uur aan de Katelijnepoortbrug waarna daaropvolgend in konvooi wordt gevaren richting Kust (Oostende).

· Voor zij die dienen te wachten is er een wachtsteiger aan de Katelijnepoortbrug.

c) Vanuit kust richting Brugge:

· Geen beperking van doorvaart aan Nieuwegebrug.

· Een gegroepeerde bediening om 14.00 uur aan de Scheepsdalebrug waarna daaropvolgend in konvooi wordt gevaren richting Brugge.

d) Vanuit Brugge richting Gent:

Een gegroepeerde bediening om 09.30 uur aan de Gentpoortbrug waarna daaropvolgend in konvooi wordt gevaren richting Gent.

Grote groepen pleziervaartuigen (meer dan 10 boten) hebben (behoudens de hoger vernoemde spertijden) altijd vrije doorvaart zonder wachttijden.

De pleziervaarders worden verzocht zoveel mogelijk gezamenlijk te vertrekken en aan de bruggen kort op elkaar aan te sluiten. Alle info op www.brugge.be/spertijden-bruggen

 

1 reactie

Van Gierdeghom A
Geschreven op 2023-10-04 16:40:50
Mensen in de verkoop in Brugge en die 8u moeten rechtstaan hebben geen nut aan die speruren,pfff staan voor de bruggen in het doorgaan naar het werk en staan s’avonds moe er weer voor.Jullie bieden geen enkele oplossing,altijd dezelfde die dupe zijn

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.