Home > Dit zijn de 22 Brugse locaties die je kan bezichtigen tijdens Open Monumentenweekend op 10 en 11 september

Dit zijn de 22 Brugse locaties die je kan bezichtigen tijdens Open Monumentenweekend op 10 en 11 september

Geschreven op 23 augustus 2022 om 10:20 door Mario De Wilde

Voor de 34ste editie van Open Monumentendag blijven de organisatoren inzetten op de sterke Brugse traditie om een heel weekend lang te kunnen genieten van een mooi erfgoedaanbod. Brugge blijft daarbij een unicum in Vlaanderen. Dit jaar is het de 25ste keer dat we kunnen spreken over een volwaardig Open Monumentenweekend. Open Monumentenweekend in Brugge gaat dit jaar door op 10 en 11 september.

“Ook dit jaar is er opnieuw een mix aan bezoeken en activiteiten. Diverse locaties zijn voor de allereerste keer te bezoeken of zijn volop in restauratie. Daarnaast worden diverse facetten van een eigentijds erfgoedbeleid belicht zoals het thema duurzaamheid. Dat is ook het Europese thema van Open Monumentendag dit jaar. Dat begrip was al langer ingeburgerd in de erfgoedsector maar wint steeds meer aan belang”, aldus schepen voor monumentenzorg Franky Demon.
Hoe zorg je dat een monument een duurzame toekomst tegemoet gaat? Juridische bescherming is één zaak maar de actieve inzet van een betrokken erfgoedgemeenschap is minstens even belangrijk voor een duurzame aanpak. En dan zijn er natuurlijk nog de technische ingrepen zoals isolatie en alternatieve energie die erfgoedpanden duurzamer moeten maken. Het leidt immers geen twijfel dat een actieve en levende werelderfgoedstad als Brugge mee moet met grote maatschappelijke evoluties zoals klimaat-adaptatie en energietransitie. “Deze uitdagingen vragen evenwel een evenwichtige aanpak, waarbij het stadsbestuur oog heeft voor de kwaliteit van de ingrepen en het behoud van authenticiteit en belevingswaarde”, zegt Demon.

Enkele opvallende locaties uit het programma:
• Het voormalige passantenhuis Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth, Magdalenagasthuis en tot voor kort Koninklijk Technisch Atheneum worden momenteel zorgvuldig door de Stad gerestaureerd en nadien in gebruik genomen als deel van de nieuwe locatie voor het Sint-Andreasinstituut.
• De Sint-Godelieveabdij en het Kapucijnenklooster in de Boeveriestraat. Voor het eerst kan het publiek ter plaatse kennismaken met het toekomstbeeld van beide sites. Open Monumentenweekend is meteen het sluitstuk van het grootschalige herwaarderingstraject en het toeristisch ontsluiten van de Godelieveabdij.
• De bunker passieve luchtbescherming aan de Gentpoortvest. Ontdek deze geheime provinciale commandopost van net vóór de Tweede Wereldoorlog, verstopt in de Brugse vesten.
• De voormalige tramstelplaats van de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen op het Gaston Roelandtsplein is een parel van technisch erfgoed in hartje Assebroek. De tramstelplaats vormt de laatste getuige van het buurtspoorwegennet dat de stad jarenlang met de omliggende gemeentes verbond.
• De site van het voormalig Oud Militair Hospitaal in de Peterseliestraat wordt momenteel herbestemd. Maak er kennis met het sociaal bouwproject van Vivendo.
• Het stedelijke conservatorium in de Sint-Jakobsstraat krijgt een grondige renovatie en restauratie. Vanaf 1 september 2022 gaan de lessen terug door in het gerestaureerde conservatorium. De polyvalente zaal, dansklas en de zone van de bibliotheek zullen volledig afgewerkt zijn na de herfstvakantie.
• Aan de Maria van Bourgondiëlaan in Christus Koning zwaait Huis Billiet de deuren open. Liefhebbers van modernistische architectuur moeten zeker binnenspringen in dit ontwerp van de Brugse architect Huib Hoste. Je vind er verschillende kenmerken van en referenties naar De Stijl.
• De buitenrestauratie van het Provinciaal Hof aan de Markt is af. Momenteel zijn de interieurwerken volop aan de gang. Je kan er een kijkje achter de schermen nemen.
• Het sas De Twee Speyen aan de Steenkaai is een voorbeeld van een klimaatrobuust waterbeheer voor de Oudlandpolder in de Moeren.

“Naast de bezoeken aan unieke locaties worden er ook heel wat opmerkelijke randactiviteiten georganiseerd”, geeft Demon mee. Voor sommigen moet je reserveren, wees er dus snel bij:
– Lezing over vleermuizen als beschermde erfgoedbewoners met wandeling op stadsvesten
– Lezing over hoe om te gaan met historisch vlak glas
– Themawandeling “Over ramen en deuren, waarom behouden of veranderen”
– Toonmoment onderhoudswerken Sint-Annakerk, de kuisende koster aan het werk
– Vertellingen Lage Moere, “We waren wij gelukkig”
– Landschapswandeling rond Lissewege met activiteiten voor jong en oud

Er is een uitgebreide en rijkelijk geïllustreerde brochure gemaakt met historische en actuele informatie over de geselecteerde sites en activiteiten. De brochure is vanaf morgen 24 augustus te verkrijgen bij In&Uit (Concertgebouw) voor de prijs van 3 euro.

“Daarnaast wordt voor het eerst in een aparte bijlage een handige plattegrond met alle deelnemende sites en praktische info van het Open Monumentenweekend Brugge 2022 ter beschikking gesteld”, aldus Demon. Deze bijlage wordt vanaf 24 augustus verspreid op de gebruikelijke plaatsen in de stad (openbare bibliotheken, Stadsarchief, In&Uit (Concertgebouw), Huis van de Bruggeling, dienst Monumentenzorg & Erfgoedzaken, …).

Het integrale programma van het Brugse Open Monumentenweekend met praktische informatie en reservatiemogelijkheden is raadpleegbaar via www.openmonumentendag.be. Alle openstellingen en activiteiten zijn gratis maar voor sommige sites en activiteiten is reservatie noodzakelijk omwille van de beperkte capaciteit of het delicate interieur van het pand in kwestie. Snel zijn is de boodschap, want elk jaar zijn de inschrijvingen snel volzet.

Overzicht van alle locaties:
1. Begijnenvest, De Poertoren van Brugs bouwmeester Jan van Oudenaerde
2. Biskajersplein 6, Huis Den Struys met een kijk op de ramen
3. Boeveriestraat 18, Het Kapucijnenklooster
4. Boeveriestraat 45, De Sint-Godelieveabdij
5. Dijver 15, Huis De Schelpe, hoekwoning met tuinpaviljoen
6. Gentpoortvest, Bunker passieve luchtbescherming
7. Jakobinessenstraat 4, De historische muur zijde Oude Gentweg, een gelaagde geschiedenis
8. Markt 3, Het Provinciaal Hof, een gerestaureerd open huis
9. Nieuwe Gentweg 110, Voormalig passantenhuis Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth, Magdalenagasthuis en tot voor kort Koninklijk Technisch Atheneum
10. Ontvangersstraat 18, Restant van het Prinsenhof?
11. Peterseliestraat 23, De renovatie en herbestemming van de site Oud Militair Hospitaal
12. Potterierei 79, Het Hospitaal Onze-Lieve-Vrouw van de Potterie
13. Sint-Jakobsstraat 23-25, De renovatie en restauratie van het stedelijk Conservatorium
14. Vlamingstraat 100, Cleen Vlaenderen of Huis van Outvelde
15. Vuldersstraat 48 & 72, twee stadswoningen aan de vooravond van een grondige renovatie
16. Gaston Roelandtsplein 15, De voormalige tramstelplaats van de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen (NMVB) of Société Nationale des Chemins de fer Vicinaux (SNCV)
17. Lisseweegs Vaartje 1, Herberg De Valckenaere en de link met Hans Memling
18. Maria van Bourgondiëlaan 13, Huis Billiet, van woning met diamantslijperij naar woning met gastenkamers
19. Onder de Toren, Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingskerk
20. Steenkaai 85, Sas De Twee Speyen, naar een klimaatrobuust waterbeheer voor de Oudlandpolder
21. Stationsweg 28, Hoeve De Goudblomme, monument in een beschermd dorpsgezicht
22. Ter Doeststraat 4, Abdijsite met de voormalige abdijschuur Ter Doest

1 reactie

Raphael Igodt
Geschreven op 2022-09-07 11:24:52
Ik had graag volgende items gereserveerd op zaterdag 10 september maar het lukt mij niet met de door u aangegeven link. Die geeft mij enkel activiteiten die plaats vinden op Zondag 11 september. Graag een beetje hulp voor volgende items vermeld in uw catalogus "Open Monumentenweekend Brugge". Nr 10 tussen 14,00u. en 14,30u. het nr 8 tussen 16,00u. en 16,30u. de nrs. 2 en 14 tussen 17,00u. en 18,00u. Dank voor uw eventuele hulp. Raphael Igodt

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.