Dit zijn de 20 West-Vlaamse chefs van Jong Keukengeweld waar je tot 35 jaar welkom bent
Vanaf morgen 11 september kunnen jongeren onder de 35 reserveren om bij een van hen te tafelen voor een driegangenmenu met aangepaste dranken en water aan de democratische prijs tussen de 59 tot 69 euro. Met Jong Keukengeweld laat een collectief van Vlaamse topchefs onder de 35 de Vlaamse jeugd kennismaken met de gastronomische wereld. Vorig jaar schoven zo meer dan 42.000 jongeren aan tafel bij toprestaurants in Vlaanderen en Brussel. Tot vorig jaar waren de jongeren die gingen eten via de formule van Jong Keukengeweld niet ouder dan 30 jaar, maar vanaf dit jaar wordt die maximumleeftijd opgetrokken naar 35 jaar. Dit zijn de 20 jonge chefs waar je in onze provincie kan reserveren:
Fran Mertens van Dunas in Knokke-Heist: de ligging aan de Zeedijk in Duinbergen bij Knokke-Heist, op de scheiding tussen water en wal, bepaalt voor een groot deel de identiteit van Dunas. “In onze zaak trekken we zowel de zee als het land binnen,” zegt chef Fran Mertens.
Ruige Vermeire van L.E.S.S. Eatery in Brugge: bij L.E.S.S Eatery, bij chef Ruige Vermeire, draait alles om sharen en samen wereldse smaken te ontdekken. Dat sharen gaat verder dan alleen maar de gerechten die de chefs bereiden. Het is een totaalervaring met een werelds interieur, open keuken met counterseats, funky beats en bijpassende wijn- en cocktail kaart
Tomas Puype van Restaurant Franco Belge in Brugge: Franco Belge is the place to be voor de liefhebbers van de traditionele Frans-Belgische keuken met een hedendaagse toets. Dat heeft zich ook vertaald in het unieke kader van het restaurant, dat de authenticiteit van het oude Brugge elegant verweeft met een smaakvolle, trendy strakheid.
Dimitri Proost van Haut in Oostende: verfijnd genieten op ongekende hoogte? Daarvoor moet je bij Haut in Oostende zijn. Chef-kok Dimitri Proost schotelt je hier een spectaculair uitzicht én het hoogste smaakgenot voor.
Floor Vandenbussche van LOS in Torhout: na negen jaar in hun brasserie in Westende, openden Kobe en Floor LOS in hun thuisbasis Torhout. Chef-kok Floor Vandenbussche geeft elk gerecht haar eigen creatieve twist. LOS doet zijn naam ook alle eer aan: in dit gezellige restaurant word je niet in een stijve omgeving ontvangen, maar wel in een leuke, losse sfeer.
Hendrik Dequeker van Locàle by Kok au Vin uit Brugge: Locale by Kok au vin. De naam verraadt veel. Chef Jürgen Aerts van het befaamde Kok au Vin in Brugge bedacht tijdens de coronajaren een nieuw concept voor zijn zaak. Nog meer nadruk op lokale producten, in combinatie met sharing-gerechten. ‘Kok au vin’ werd ‘Locale’, by Kok au vin. Chef Hendrik Dequeker, die al jaren aan de zijde van Jürgen Aerts stond, is nu de nieuwe chef en Jürgen de gastheer.
Elien Verhulst van VLASS uit Middelkerke: een gastronomische familiezaak, zo laat VLASS in Middelkerke zich nog het best samenvatten. Elien Verhulst stapte in de zaak van haar schoonouders en is haar schoonvader opgevolgd als chef. Hij is nu chef-patissier. Schoonmoeder Tineke is de hartelijke gastvrouw die jou ontvangt en vriend Kenzo is sommelier. Vlass heeft een warm interieur met chique accenten, maar de ambiance blijft relaxed, comfortabel en gezellig.
Hielko Decorte van Restaurant Floris uit Sint-Andries: Restaurant Floris in Sint-Andries? Dat is fine dining in een hip restaurant waar vroeger een oude verffabriek gehuisvest zat. Seizoensgebonden, verfijnde gerechten: daarvoor moet je bij Floris zijn, waar we Jong Keukengeweld-chef Hielko Decorte achter de potten vinden.
Laurent Law van Rock-Fort uit Brugge: samen met zijn partner Eline baatte chef-kok Laurent Law Amuzee in Zeebrugge uit. In 2023 kozen ze resoluut voor Brugge en namen in de Langestraat het bekende restaurant Rock-Fort over. Daar varen ze met een vaste Brugse waarde hun eigen originele en eigenzinnige koers
Baptiste Tieberghien van Lin’eau uit Sint-Baafs-Vijve. Bij restaurant Lin’eau kom je voor fine dining én voor een sfeervol kader dat geschiedenis ademt. De zaak is gevestigd in een oude vlasroterij die zo’n 50 jaar heeft leeg gestaan. Nu is ze gerenoveerd en genieten klanten in een heerlijk kader, zowel binnen als buiten. Want door de ligging vlak bij een oude Leie-arm in Sint-Baafs-Vijve, bij Wielsbeke, heb je een schilderachtig weids uitzicht. Daar komt dan ook nog bij dat chef Baptiste Tieberghien ‘viskok van het jaar 2023’ is.
Bart Hoornaert van Vonk gastrobar uit Izegem: Vonk is een restaurant in Izegem, met een rijke familietraditie. De zaak is in handen van broers Bart en Stijn Hoornaert. Die tandem is de vijfde generatie die de zaak, die ooit een volkscafé en feestzaal was, uitbaat. De ‘vonk’ slaat al meer dan 100 jaar over van vader op zoon. Maar ‘Vonk’ slaat op de vuurkeuken van chef Bart.
Timon Michiels van Carcasse by Dierendonck uit Sint-Idesbald: Vleesrestaurant Carcasse legt het verhaal op tafel dat één deur verder, bij slagerij Dierendonck, geschreven werd. Bezoekers worden helemaal meegetrokken in de beenhouwerijsfeer. Tussen het rijpende vlees genieten ze zowel van de vleesklassiekers als van de vergeten pareltjes. Nose to tail. Bijna niets gaat verloren
Laurent Messine van Vividu uit Harelbeke: over provinciedomein De Gavers vind je restaurant Vividu. Daar roert chef-kok Laurent Messine in de potten. Samen met zijn vrouw, gastvrouw Nicky, heet hij je welkom in een gezellig restaurant dat volledig baadt in een Italiaanse sfeer.
Pieter Puype van Barisdam bistro uit Kortemark: Barisdam is een sfeervolle gastronomische bistro, gelegen op het platteland in het charmante dorpje Werken, bij Kortemark. De kaart van chef Pieter Puype wisselt geregeld en is seizoensgebonden met een wereldse touch.
Michael Vanderhaeghe van Hostellerie Saint Nicolas uit Elverdinge: vlakbij Ieper, stap je in Hostellerie Saint Nicolas binnen bij een gastronomisch familierestaurant. Chef Michael Vanderhaeghe staat in de keuken met zijn vader. In de zaal staan zijn vrouw en zijn moeder. Samen zorgen ze ervoor dat gasten zich direct op hun gemak voelen in een ontspannen sfeer.
Jan Devos van Bassud uit Torhout: modern, lokaal, puur en productkeuken. Met die vier woorden omschrijft chef Jan Devos waar het Torhoutse restaurant Bassud voor staat. Gasten mogen zich verheugen op ambachtelijke gastronomie met een centrale plaats voor de houtskooloven.
Destin Cannaert van Bar Bulot uit Zedelgem: de verfijnde Franse keuken leverde Bar Bulot in Zedelgem al een Michelinster op, en in 2021 de titel brasserie van het jaar. Alles draait om finesse bij chef Destin Cannaert. “Het gaat om de details”, zegt de perfectionist.
Luigi Lefevre en Nordin Valcke van Le Nord uit Roeselare: Nadat chef-kok Luigi Lefevre studeerde aan Spermalie en liep stage in driesterrenrestaurant Boury. Intussen kookt hij al tien jaar de sterren van het dak in de keuken van Le Nord in Roeselare. Samen met zijn collega Nordin Valcke neemt hij deze editie deel aan Jong Keukengeweld.
Marie Pieters van Pauline uit Kortrijk: Pauline was de grootmoeder van chef Marie Pieters. Marie werkt intussen ruim tien jaar als kok en wist al van bij de start van haar carrière dat ze een eigen zaak wilde. Die zaak vernoemde ze naar haar grootmoeder. Restaurant Pauline is een restaurant dat warmte uitstraalt en waar stijfheid niet aan de orde is.
Terence McGarrity van Paroles Paroles uit Oostende: in Paroles Paroles laat chef-kok Terence McGarrity zich inspireren door de feestelijke sfeer en smaken van bars in Barcelona, Berlijn en Parijs. Het resultaat? Een steeds wisselend eigentijds menu met wereldse invloeden.