Home > Dit is waarom afgedrukte documenten populair blijven

Dit is waarom afgedrukte documenten populair blijven

Geschreven op 6 april 2023 om 10:37 door Mario De Wilde

We spreken inmiddels van een digitale samenleving. Dat is ook duidelijk. Kijk maar eens naar wat je buiten ziet. Je ziet tieners op hun smartphone, je ontdekt de tijd door zelf je smartwatch in gaten te houden, je kunt vanaf elke plek en op elk tijdstip in contact staan met de ander. Nieuwtjes worden via een pop-up bericht naar je telefoon verstuurd. Je hoeft nooit zonder informatie en contact te zitten. En naar verwachting zal dit in de toekomst alleen nog maar verder toenemen.

Dit heeft er ook voor gezorgd dat we meer digitaal zijn gaan werken. Waar vroeger nog een enorme papierhandel op het bureau lag, wordt dit steeds minder. Helemaal verdwijnen zullen afgedrukte documenten echter zeker niet. Printers zijn nog altijd even populair. Thuis maken we dankbaar gebruik van een fotoprinter, inkjetprinter en in sommige gevallen zelfs een laserprinter. Net als op kantoor. Want die voorliefde voor papier? Die lijkt voorlopig nog niet te verdwijnen. Dit is waarom!

Sneller lezen

Er zijn genoeg mensen die er graag wat meer inkt voor over hebben om documenten af te drukken voordat ze het gaan lezen. Liever wat hp toner gebruiken, dan door ellenlange teksten scrollen. Het is een feit dat het lezen van teksten via een beeldscherm veel vermoeiender is voor de ogen. Daarnaast wordt de tekst meestal minder snel begrepen.

Wie sneller wil lezen en de tekst ook beter wil begrijpen, doet er dus goed aan om de tekst uit te printen. Zeker bij langere teksten biedt dit veel voordelen.

Tastbare ervaring

Lezen vanaf papier geeft niet alleen een vertrouwd gevoel, maar ook een tastbare ervaring. Wees je ervan bewust dat lezen vanaf een beeldscherm de andere zintuigen weinig prikkelt. Lees je van papier, dan geeft dit veel meer. Je houdt het papier echt vast, ben in staat om ter plekke toevoegingen te doen en dat geeft veel voldoening. Je zou zelfs door voor een andere papierdikte te kiezen, de lezer een geheel andere ervaring kunnen geven. Digitaal is dat uiteraard niet mogelijk.

Verandering

Door de digitalisering zien we toch wel wat verandering ontstaan met betrekking tot afgedrukte documenten. Voorheen was het gebruik van papieren heel normaal. Hier werd dan ook verder geen aandacht aan geschonken. Inmiddels is duidelijk dat digitaal werken ook mogelijk is en we daardoor minder hoeven printen. Communicatie gebeurt steeds vaker digitaal. Toch blijft de mens dol op papieren documenten. Het is echter geen standaardproduct meer. We zien steeds vaker dat indien er voor papier wordt gekozen, hier ook extra aandacht aan wordt geschonken. Bijvoorbeeld door voor een luxere uitstraling of papier te kiezen.

Dit heeft ook wel zijn charmes. Vroeger was het bijvoorbeeld heel normaal om elkaar een kaart te geven met verjaardagen of speciale gelegenheden. Inmiddels wordt dat steeds minder vaak gedaan of wordt een digitale kaart verstuurd. Een echte handgeschreven kaart ontvangen we veel minder en voelt daardoor specialer aan. 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.