Home > Diksmuidse Vredestrappers ontvangen en verspreiden zaterdag het Vredeslicht. Dit is het traject

Diksmuidse Vredestrappers ontvangen en verspreiden zaterdag het Vredeslicht. Dit is het traject

Geschreven op 16 december 2021 om 11:34 door Mario De Wilde

Komende zaterdag 18 december nemen de fietsende dames van de Diksmuidse fietsclub de Vredetrappers op de Grote Markt het Vredeslicht aan van een delegatie uit Lo Reninge. Dit gebeurt om 14 uur in aanwezigheid van schepen Katleen Winne. Daarna vertrekken de dames om al trappend het licht naar Koksijde te brengen. Gisteren kwam het Vredeslicht aan in Ieper vanuit Duitsland. Het Vredeslicht wordt jaarlijks door een kind in Bethlehem aangestoken en van daaruit via Tel Aviv (na tal van checkpoints) overgevlogen naar Europa, meer bepaald naar de Oostenrijkse stad Linz. Vandaaruit wordt het licht verder verspreid over Europa. Het Vredeslicht doet sinds een vijftal jaren ook België aan. In 2021 komt het Vredeslicht voor de vierde keer naar de Westhoek.

Aankomst in ons land

Op woensdag 15 december arriveerde het Vredeslicht vanuit Duitsland in Ieper. Het Vredeslicht wil mensen over grenzen, leeftijden, religies, ras, geaardheid,… heen met elkaar verbinden en wil in deze donkere periode voor Kerstmis en het jaareinde een teken zijn van hoop, vrede, verdraagzaamheid en verbondenheid tussen mensen. Ruim een eeuw geleden was het de gruwel van oorlog die de streek, de Westhoek met elkaar verbond. Op 18 december aanstaande wil het Vredelicht de Westhoekgemeenten op een positieve manier met elkaar verbinden. Het plan is  om het Vredeslicht op zaterdagmorgen via vier trajecten vanuit Ieper te laten vertrekken zodat het licht tegen de avond in alle Westhoekgemeenten brandt. Zo wordt het Vredeslicht met alle inwoners van de Westhoek gedeeld.  Om dit voor mekaar te krijgen hebben de Westhoekgemeenten, de stad Ieper en Westhoek Vredeshoek lokale verenigingen en sportclubs, aangesproken die het licht wandelend, lopend, evt. fietsend van de eigen gemeente naar de volgende gemeente brengen.

Zuidelijk traject: Ieper – Zonnebeke – Wervik – Mesen – Kemmel

Westelijk traject: Ieper – Poperinge – Vleteren – Alveringem – Veurne – De Panne

Noordelijk traject: Ieper – Lo – Diksmuide – Koksijde

Oostelijk traject: Ieper – Langemark – Houthulst – Kortemark – Koekelare – Nieuwpoort

Op zaterdag 18 december vertrekken vier groepen wandelaars / lopers om 8u30 vanuit Ieper om elk het eerste deel van één van de genoemde trajecten af te werken. Bij aankomst in Zonnebeke, Poperinge, Lo of Langemark wordt het Vredeslicht overhandigd aan het gemeentebestuur. Van daaruit vertrekken dan vervolgens vier nieuwe groepen, respectievelijk richting Wervik, Vleteren, Diksmuide en Houthulst… Zo wandelen en lopen groepen en verenigingen verder tot het Vredeslicht tegen de avond in Kemmel, De Panne, Koksijde en Nieuwpoort aankomt. Tegen de avond zal het Vredeslicht dus in alle 18 Westhoekgemeenten branden, en zijn de Westhoekgemeenten door het Vredeslicht op een positieve manier met elkaar verbonden.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.