Home > Diksmuidse seniorenvereniging K.V.G.O.D. bestaat honderd jaar en kiest een nieuwe naam

Diksmuidse seniorenvereniging K.V.G.O.D. bestaat honderd jaar en kiest een nieuwe naam

Geschreven op 17 juni 2024 om 07:49 door Mario De Wilde

Honderd jaar. Zo lang bestaat de Koninklijke Vereniging van Gepensioneerden van de Openbare Diensten (K.V.G.O.D.) in Diksmuide. Tijdens het eeuwfeest is de nieuwe naam van de vereniging voorgesteld. Vanaf nu is dat ODAS, of Openbare Diensten Actieve Senioren. Een eeuw terug is de nationale vereniging voor staatgepensioneerden opgericht. “Deze vereniging had vooral tot doel om het staatspersoneel vlotter toegang te geven tot zijn pensioen, problemen op te lossen inzake fiscaliteit en de sociale contacten uit te bouwen door de organisatie van tal van activiteiten. Ook in de regio Diksmuide is in 1924 een afdeling opgericht. Honderd jaar later bestaat deze vereniging nog steeds, maar de nationale koepel is verdwenen en het doel van deze vereniging is enigszins gewijzigd”, verduidelijkt Ronny Vanhooren, voorzitter van ODAS.

Personeelsleden van de staat zijn ondertussen federale ambtenaren geworden. “Naast deze senioren en hun partners hebben ook zestigplussers van de lokale en regionale besturen, van de intercommunale verenigingen en van de Vlaamse overheid toegang tot ODAS. We zijn één van de vijftien erkende seniorenverenigingen in Diksmuide en inzake ledenaantal zijn we net niet de grootste. Na de corona is er een verjongd bestuur aangetreden en dit resulteert in een modernere werking”, vervolgt Ronny Vanhooren.

De leiding van ODAS is in handen van zeven bestuursleden. Zij doen vaak beroep op één logistiek medewerker. “Het doel van ODAS is om maandelijks een activiteit te organiseren om de leden bij elkaar te brengen. Zo vermijdt de vereniging vereenzaming bij het ouder worden. Het aanbod aan activiteiten is heel divers. Per werkjaar organiseert de vereniging één of meerdere daguitstap(pen), één of meerdere bedrijfsbezoek(en), één of meerdere culinaire beleving(en), een sportieve activiteit, tien kaart- en tien rummikubnamiddagen, een educatieve namiddag (info- en voordrachtsessie), een spelnamiddag (bingo, bowling) en één of meerdere dansnamiddag(en)”, vervolgt Ronny Vanhooren.
Een nieuwe naam betekent ook een nieuw logo en een nieuwe vlag. “De oude tricolore vlag die dateert uit 1960 schenken we dit najaar aan het stadsarchief. Het stadsarchief heeft een collectie van oude verenigingsvlaggen en daar hoort onze vlag bij. We zijn dan ook zeker dat ze in goede omstandigheden bewaard wordt. Voor ons nieuw logo hebben we doelbewust voor een groene kleur gekozen. Dat is jong en fris”, besluit Ronny Vanhooren.

Op de foto staan van links naar rechts: Christine Hillary, Anny Waeyaert, Bea Van Damme, Maria Pollet, Erna Tytgat, Ronny Vanhooren en Luc Cabeke.

3 reacties

alma vanderlinden
Geschreven op 2024-06-24 02:00:53
Proficiat en succes met jullie inzet !
Christine Hillary
Geschreven op 2024-06-23 12:35:39
Bedankt voor de waardering. Wij doen verder.
Kathleen Delepierre
Geschreven op 2024-06-18 17:30:52
We love you. Eenzaamheid wordt zo onderschat in deze maatschappij. Blij dat jullie dit willen tegen gaan. Doe zo verder.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.