Home > Diksmuide Stadslink+; boeiende stadswandeling voor mensen met verstandelijke beperking

Diksmuide Stadslink+; boeiende stadswandeling voor mensen met verstandelijke beperking

Geschreven op 12 september 2021 om 09:49 door Mario De Wilde

Inclusie is dit jaar het thema van Open Monumentendag. De Lovie vzw ontwikkelde, in samenwerking met stad Diksmuide, een inclusieve stadswandeling voor personen met een verstandelijke beperking. Bij de wandeling komen verschillende erfgoedelementen in het stadscentrum aan bod. De wandeling kan tijdens Open Monumentendag op 12 september voor het eerst afgelegd worden, maar blijft ook nadien permanent toegankelijk. De drie kilometer tellende tocht leidt deelnemers langs verschillende erfgoedlocaties in de stad, waaronder Het Begijnhof. De tocht volgt het parcours van de bestaande stadswandeling, waardoor deelnemers de gekende klinknagels kunnen volgen om hun weg te vinden.

Inclusieve stadswandeling

Medewerkers van De Lovie vzw gebruikten voor de wandeling zeer eenvoudige (beeld)taal in combinatie met korte filmpjes die je via een QR-code kunt opvragen. Op die manier maken personen met een verstandelijke beperking – op een voor hen begrijpbare manier – kennis met erfgoed. De wandeling is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers, mits het volgen van een korte omleiding aangeduid met klinknagels met een rolstoel op, ter hoogte van het postgebouw.

De Lovie vzw

De Lovie vzw is een sociale organisatie actief in de Westhoek. In Diksmuide ondersteunt de organisatie kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking, aan huis of in de verschillende locaties via dag- en woonondersteuning. Samen met hen, en wie voor hen belangrijk is, bouwt De Lovie vzw aan kwaliteit van leven en een sterk netwerk verweven met de samenleving.

Erfgoed en inclusie

Een aantal locaties van De Lovie vzw zijn historisch waardevol: onder andere het kasteeldomein in Poperinge, ’t Susterhuus in Wervik en Het Begijnhof in Diksmuide. Uit respect voor het cultureel erfgoed wil de organisatie deze gebouwen restaureren en een zinvolle herbestemming te geven. Ondersteuning van personen met een handicap en zorg voor erfgoed gaan hierbij hand in hand.

Het Begijnhof

In Het Begijnhof wonen personen met een verstandelijke beperking. Een aantal van hen gaan overdag naar De Noortpoorte voor dagondersteuning, doen begeleid werk bij een plaatselijke werkgever of nemen deel aan activiteiten in het dienstencentrum (bv. tekenles, biljartclub, etc.). Anderen steken een handje toe in de bakkerij van Duin en Polder vzw. Momenteel is de restauratie van De Poldervleugel van Het Begijnhof volop aan de gang. Als deze restauratiewerken voorbij zijn, zullen er 22 personen ondersteund kunnen wonen. In diezelfde vleugel is ook een vakantiewoning voor 7 personen voorzien

Een tijdje geleden werden ook De Stadsvleugel, waar nu 13 personen wonen en Het Poorthuis (hierin is de winkel gevestigd) gerenoveerd. In de nieuwbouw achter de Poldervleugel is een grote ontmoetingsruimte voorzien om zo contacten tussen mensen met en zonder beperking te stimuleren. Op die manier wil De Lovie vzw nauwere contacten uitbouwen met de buren, de bewoners van de serviceflats uit de buurt, vrijwilligers … en zo de sociale inclusie vergroten.

Meer informatie over de werking van De Lovie vzw vind je via www.delovie.be, Facebook (De Lovie vzw) of Instagram (delovievzw).

Praktisch

Deelnemers kunnen stadslink+ vanaf 12 september het hele jaar door wandelen. Meer info over het traject vind je via www.bezoekdiksmuide.be/omd2021 of in de gratis brochure. De brochures zijn te verkrijgen via de dienst Toerisme (Grote Markt 6) of in de winkel van Het Begijnhof (Het Huis van Juffrouw Sybille, Begijnhofstraat 2, open op vrijdag en zaterdag van 14 tot 17.30 uur).

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.